ЗМІНА ПРІЗВИЩА – ПРОЦЕС ВІДПОВІДАЛЬНИЙ

Тим,хто хоче змінити прізвище (ім’я та по батькові) необхідно подати до районного відділу РАГСу відповідну заяву разом зі свідоцтвом про народження,шлюб,розлучення,народження дітей (якщо заявник має неповнолітніх дітей).

710987_1493555

Після задоволення клопотання заявник звертається за реєстрацією зміни прізвища (імені,по батькові) до відділу РАГСу протягом трьох місяців. Якщо за відведений час він не встиг цього зробити,заява втрачає чинність і з повторним клопотанням можна буде звернутися тільки через рік (!). Таким правилам не треба дивуватися. Оскільки зібрані документи відділ надсилає до органів внутрішніх справ за місцем проживання заявника для встановлення особи людини та запобігання можливості використання зміни імені з метою ухилення від слідства,суду,виплати аліментів та з іншою корисливою метою. Органи внутрішніх справ безкоштовно проводять відповідну перевірку та в місячний термін повертають до відділу всі надіслані їм матеріали з висновком про можливість зміни імені заявника або відмову в цьому. Дуже часто прізвища зазнають змін у зв’язку з одруженням. Для тих,хто нещодавно побрався і має наміри одразу кудись поїхати,бажано пам’ятати,що зі зміною прізвища потребують переоформлення і відповідні документи,в першу чергу,паспорт. Неуважне ставлення до таких речей може призвести до штрафу,як мінімум. Якщо прізвище змінює чоловік,орган реєстрації актів цивільного стану зобов’язаний повідомити про це районні (міські) військові комісаріати. Якщо особа (жінка) під час реєстрації шлюбу змінила прізвище,то на першій сторінці паспорта або паспортного документа проставляється штамп про те,що він підлягає обміну протягом місяця. Тож,якщо молоде подружжя збирається у весільну подорож,доведеться продумати і цей момент. Якщо,скажімо,у вас є закордонний паспорт,в якому зазначене колишнє прізвище,візу за кордон зможете отримати при наявності свідоцтва про шлюб,в якому зазначені зміни. Дипломи,водійські права можна не змінювати,при необхідності достатньо буде пред’явити паспорт з новим прізвищем та свідоцтво про шлюб.

Зі зміною паспорта і прізвища,виникає питання,чи потрібно змінювати ідентифікаційний номер? Ні,не потрібно,але нову довідку з ідентифікаційним номером одержати необхідно. Оскільки Держреєстр – це автоматизований банк даних,створений для забезпечення єдиного обліку фізичних осіб,які зобов’язані сплачувати податки,збори та інші платежі до бюджету й інших цільових фондів. Тому одна і та сама людина не може бути зареєстрована двічі. Змінюють та уточнюють дані,занесені до Держреєстру під час реєстрації,державні податкові інспекції за місцем постійного проживання платників податків або за місцем одержання доходів. Тому людині,яка змінила прізвище,слід звернутися до податкової інспекції за місцем проживання з паспортом,старою довідкою з ідентифікаційним номером і документом,що підтверджує зміну прізвища. Після подання всіх документів у двотижневий термін можна отримати нову довідку з ідентифікаційним кодом.

У випадку,якщо ви є приватним підприємцем і після одруження змінили прізвище,вам також доведеться змінювати реєстраційні документи. Відповідно до п. 25 Положення про державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності у десятиденний термін з моменту настання зазначеної зміни людина зобов’язана подати до органу державної реєстрації цілий ряд документів. Серед основних документів мають подаватися такі:реєстраційна картка з внесеними змінами,документ,що підтверджує зміну прізвища (свідоцтво про шлюб),документ,що підтверджує внесення плати в розмірі,передбаченому для видачі дубліката свідоцтва про державну реєстрацію.

Після цього орган державної реєстрації протягом п’яти днів повинен провести заміну свідоцтва про державну реєстрацію та повідомити про це органи Державної податкової служби,Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування в порядку,передбаченому п.13 цього положення. Ідентифікаційний код підприємця при цьому не змінюється. Як зазначалося вище,зміни та уточнення щодо даних,занесених до Державного реєстру фізичних осіб під час реєстрації,вносяться державними податковими інспекціями за місцем постійного проживання платників податків. Щодо змін в реєстраційних документах у ДПІ,то окремого пункту в Інструкції про порядок обліку платників податку не передбачено. Мабуть,необхідно враховувати вимоги щодо зміни назви. Оскільки у разі державної перереєстрації платника податків шляхом зміни назви останній у 20-денний термін подає до органу Державної податкової служби документи в такому ж порядку,як і при взятті на облік. Після внесення змін підприємцю видається нова форма №4-ОПП про взяття на податковий облік замість старої. Відповідні зміни слід внести й у свідоцтво платника ПДВ,печатку приватного підприємця,інформацію про власника банківського рахунку та інші реєстраційні документи.

ПОТРІБЕН ДОЗВІЛ ДИТИНИ

Може статися так,що під час зміни прізвища та документів,вам доведеться спитати дозволу у власної дитини. Це стосується випадків,коли жінка повертає дівоче прізвище і хоче змінити прізвище дитини. Що робити? По-перше,якщо особа,у паспорті або паспортному документі якої робиться відмітка про розірвання шлюбу,змінила прізвище на дошлюбне,то одночасно вказується,що у зв’язку зі зміною прізвища паспорт або паспортний документ підлягає обміну в місячний термін. По-друге,згідно зі статтею 148 Сімейного кодексу України,під час зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини може бути змінене за згодою обох батьків. Для цього необхідно звернутися в опікунську раду за місцем проживання з заявою,до якої потрібно додати свідоцтво про народження дитини,свідоцтво про розлучення,свій паспорт,згоду батька на зміну прізвища дитини. Якщо дитина досягла 7 років,то потрібна і згода дитини. У разі,якщо батько дитини заперечує,суперечка може бути вирішена органом опіки або через суд. При цьому враховуються виконання батьківських обов’язків,а також інші обставини,що свідчать про відповідність зміни прізвища інтересам дитини. Якщо з якихось причин батьки вирішили змінити своє прізвище на більш милозвучне,то,відповідно до тієї ж ст. 148 Сімейного кодексу України,можна змінити і прізвище дитини. Знову ж,при досягненні дитиною 7 років – за її згодою. Фізична особа,яка досягла чотирнадцяти років,має право за згодою батьків або одного з батьків,з ким вона проживає,чи піклувальника,змінити своє прізвище та ім’я. По досягненню 16 років згода батьків вже не потрібна. І ще одне. Всі клопотання розглядаються та задовольняються,якщо заявник не знаходиться під слідством,не був засуджений,а також немає заперечень з боку органів внутрішніх справ. У цьому випадку охочому змінити прізвище без перешкод дадуть змогу реалізувати своє законне право,передбачене чинним законодавством України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *