Корисна інформація

Польське громадянство

З кожним роком все більше українців вирушають на навчання та роботу до Польщі. Студентів приваблює якість польської освіти та її відповідність вимогам сучасності, а також можливість проходити практику в європейських країнах. Працівники на роботу до Польщі їдуть в пошуках кращого заробітку (про зарплати в Польщі можна прочитати тут) та кар’єрного росту. Проте і тих, і інших приваблює можливість залишитись тут на постійне проживання та перспектива з часом здобути громадянство Польщі.

Про шляхи легалізації свого перебування в Польщі та умови отримання відповідних дозволів і піде мова у цій статті.

Карти побиту та інші документи для іноземців у Польщі

Отож, іноземцю, який походить з країн, що не є членами ЄС, легально перебувати в Польщі більше ніж 90 днів на півроку (на таке короткотривале проживання дає право шенгенська віза), і, відповідно, працювати та навчатись, потрібно мати дозвіл на легальне перебування – в Польщі такими документами є карта побиту і дозвіл на проживання довготермінового резидента ЄС. Карта побиту буває двох видів: карта тимчасового побиту та карта сталого побиту, що відповідно дають право знаходитись в Польщі тривалий час або й постійно. Усі ці документи не гарантують польського громадянства, але можуть стати кроками до його отримання. Далі ми роз’яснимо, у чому їх відмінності, які права вони надають своєму власнику та як саме можна отримати документи для тривалого проживання в Польщі.

Карта побиту

карта побиту в Польщі

Якщо у вас є карта побиту, то вона автоматично стає єдиним необхідним документом, окрім закордонного паспорта, для перетину кордону з Польщею (віза вам для цього вже не знадобиться). Не потрібна віза і для відвідин усіх інших країн Шенгенської зони, проте знаходитись у них можна терміном не більше трьох місяців на півріччя, незалежно від терміну дії вашої карти побиту(протягом всього терміну дії вашої карти (від року до трьох) легально ви можете знаходитись тільки на території Польщі)).
Карта побиту виконує функцію ідентифікації особи і несе в собі наступну інформацію про її власника:

  • Ім’я та прізвище, а також імена та прізвища батьків
  • Країна та місто народження
  • Дата народження
  • Стать
  • Громадянство
  • Колір очей
  • Ріст
  • Номер PESEL
  • Відбитки пальців
  • Дата видання та закінчення терміну дії дозволу на проживання, а також назва органу, який його видав
  • Фотографія

Карта побиту може містити такі позначки:

  • Помітка “вчений”, якщо вона видана особі для наукової діяльності в Польщі
  • Помітка “Синя карта Євросоюзу”  для висококваліфікованих працівників
  • Помітка “Доступ до ринку праці” для тих, хто має право працювати в Польщі
  • Помітка “ Міжнародний захист наданий (країна ЄС, що надає) дня (день, коли це відбулося)”  у   випадку, якщо особа має статус резидента ЄС і в той сам час перебуває під міжнародним захистом Польщі чи іншої ЄС-країни.

В разі втрати карти побиту, слід в 3-денний термін звернутися до urzędu wojewódzkiego, який її видав, щоб отримати довідку, яка тимчасово замінить карту (термін виготовлення нової – місяць, ціна – 50 злотих). Якщо карту побиту ви втратили зі своєї вини і не вперше, ціна буде вищою (150 злотих).
Як ми вже зазначали, карта побиту буває двох видів: документ для тимчасового перебування (Zezwolenie na pobyt czasowy), і для сталого (Karta Stałego Pobytu). Вид теж обов’язково зазначається на самому документі.

Карта тимчасового побиту (karta czasowego pobytu)

karta pobytu

Карту тимчасового побиту в Польщі можуть отримати іноземці, яким необхідно тривалий час перебувати на території цієї країни (більше, аніж дозволяє віза), і вони можуть представити документи на підтверження цієї необхідності. Зазвичай це пов’язано з роботою чи навчанням. Карта видається відділом з питань іноземців локального urzędu wojewódzkiego (за місцем проживання) на максимальний термін 3 роки (раніше було 2 роки), але, як правило, перша карта тимчасового побиту видається на рік, а вже наступні на 3 роки. Кожні 3 роки таку карту треба поновлювати (заяву про поновлення слід подавати за 45 днів до закінчення терміну дії вашої карти), це не відбувається автоматично.

Карта тимчасового побиту для тих, хто навчається, має свої особливості. Перший раз вона видається на 15 місяців, а вже потім, якщо особа продовжує навчання, на 3 роки. Також польський уряд дав право студентам продовжити термін дії карти тимчасового побиту ще на рік одразу після закінчення навчання, якщо вони хочуть і планують знайти роботу в Польщі.
Основні передумови для виготовлення карти тимчасового перебування в Польщі такі:

  • Працевлаштування в Польщі (в тому числі робота висококваліфікованим спеціалістом чи спеціалістом, делегованим до Польщі іноземним роботодавцем)
  • Підприємницька діяльність на території Польщі
  • Початок навчання в Польщі або його продовження
  • Ведення наукової діяльності в Польщі
  • Проходження певних курсів польської мови перед вступом до ВНЗ чи здобуттям наукового ступеня
  • Возз’єднання з родиною
  • Статус жертви торгівлі людьми
  • Приїзд до членів родини громадянина Польщі чи громадянина ЄС, який проживає в Польщі

Документи для отримання дозволу на тимчасове перебування слід подавати особисто (в основному, щоб здати відбитки пальців), на той час легально перебуваючи в Польщі (ваша віза повинна бути дійсною на момент подання).
Для того, щоб вашу заявку на карту тимчасового побиту розглянули, необхідно сплатити гербовий збір – 340 злотих офіційно в касу (є можливість їх повернути, якщо рішення по вашій заяві буде негативним) та плюс 50 злотих за виготовлення самої карти при позитивному рішенні. Карта має бути готовою за місяць, інколи два, проте термінів дотримуються не завжди.
Важливий момент: якщо карту тимчасового перебування вам відкрив роботодавець з ціллю працевлаштування, то змінюючи роботу, ви повинні виробляти нову карту тимчасового перебування в Польщі.

Карта сталого побиту (karta stałego pobytu)

karta pobytu

Карта сталого побиту (karta stałego pobytu) дає можливість іноземцю знаходитись на території Польщі без жодних обмежень в часі. Щоправда, сам документ доведеться змінювати кожні 10 років (хоча багато хто за 10 років вже змінює свій статус на резидента ЄС чи подає документи на громадянство Польщі). З цією картою ви можете законно проживати, навчатися та працювати в Польщі. Права працювати в інших країнах ЄС вона не дає. Подавати документи на карту сталого побиту можна, маючи польське походження, Карту Поляка чи перебуваючи у шлюбі з громадянином Польщі протягом 3 років (після 2 року проживання в Польщі на цій основі вже можна подавати документи). Дозвіл можна скасувати, якщо іноземець розлучився протягом 2 років від дня, коли йому було надано дозвіл на постійне проживання.

Таку карту мають можливість отримати також діти іноземців, якщо ті володіють картою сталого побиту чи дозволом на довготермінове перебування резидента ЄС, спільні діти громадян Польщі і іноземців (при умові, якщо вони житимуть в Польщі), біженці та особи, яким надано політичний притулок.
Якщо ваша віза вже закінчилась, а карта ще не готова, в urzędzie wojewódzkim вам поставлять спеціальний штамп, який дозволить вам легально знаходитись на території Польщі до винесення рішення про надання вам карти побиту (це так звана процесуальна віза). Подорожувати країнами ЄС з таким штампом ви не зможете. В разі відмови у відкритті карти побиту, ви матимете 30 днів, щоб покинути країну.

Після 5 років постійного і легального перебування в Польщі, тепер, згідно нових правил, ви не можете подавати документи на карту сталого побиту, для цього потрібно прожити там 10 років, проте після п’ятирічного терміну ви маєте не менш вигідну нагоду залишитись в Польщі на постійній основі і з часом отримати громадянство: це право подавати документи на дозвіл на проживання довготермінового резидента ЄС.

Дозвіл на проживання довготермінового резидента ЄС (zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE)

Цей дозвіл, по суті, дасть вам ті самі права, що й карта сталого побиту. Відмінності полягають в умовах перебування в інших країнах ЄС, терміні дії та ще декількох нюансах. Проживши легально 5 років в Польщі, ви можете подавати заявку на виготовлення цього документу, проте, якщо ви студент, то тут є один дуже важливий нюанс: рік вашого навчання зараховується як півроку проживання, умовно кажучи, навчаючись 5 років, вам зарахується тільки 2, 5 роки. Це особливість отримання дозволу на проживання довготермінового резидента ЄС. Щодо терміну дії, то він необмежений, проте саму пластикову картку доведеться змінювати кожні 5 років (це, до речі, та сама пластикова карта сталого побиту із позначкою “zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE”. Володіючи такою картою, як і звичайною картою сталого побиту, ви маєте практично ті ж права, що й громадяни Польщі (покупка нерухомості, оформлення автотранспорту, медичне обслуговування, оформлення кредиту та ін., окрім права голосувати на виборах). Якщо це не заборонено законами інших країн-членів ЄС, із дозволом на проживання довготермінового резидента ЄС  ви можете навіть легально працювати на їх території.

Карта Поляка

карта поляка

Пільги та привілеї при проживанні в Польщі дає ще одна карта – Карта Поляка. Детальніше про Карту Поляка, права, які ви отримуєте, ставши її володарем, необхідні документи для її виготовлення та нюанси оформлення читайте у наших наступних статтях

 

Як отримати громадянство Польщі

польське громадянство

Усі описані вище документи – кроки до отримання польського громадянства. Саме громадянство цієї комфортної та перспективної країни Євросоюзу є основною і кінцевою метою більшості іноземців, які живуть, навчаються та працюють в Польщі, адже рівень життя в Польщі досить високий і прогресивно зростає, а громадяни отримують все більше прав, пільг та можливостей від правління країни. Мова йде не тільки про високі зарплати, а й про якісну інфраструктуру, рівень медицини та освіти, спрощене пересування по Європі і таке інше. До того ж, тепер для отримання польського громадянства не потрібно відмовлятись від вже існуючого, а документи можна подавати за посередництвом воєводи чи консула. Рішення слід очікувати за 30 днів, проте інколи процес триває до трьох місяців.

Опираючись на законодавство Польщі (з повним текстом закону можна ознайомитись тут ), громадянином Польщі може стати:
–    Дитина, якщо один з її батьків має польське громадянство, всиновлена громадянином Польщі дитина до 16 років, або народжена на території Польщі дитина, батьки якої взагалі невідомі.
–    Особа, яка мінімум, три роки перебуває в Польщі в статусі довготермінового резидента ЄС чи на підставі карти сталого побиту, а також у неї є стабільне та регулярне джерело доходу і документи на житло чи його оренду.
–    Особа, яка два роки перебуває в Польщі в статусі довготермінового резидента ЄС чи на підставі карти сталого побиту і є в шлюбі з громадянином Польщі протягом трьох років або не має жодного громадянства.
–    Особа, яка безперервно і легально перебувала в Польщі протягом 10 років на основ карт побиту чи статусу довготермінового резидента ЄС (тут і надалі: безперервно означає, що вона не покидала країну більш як на 6 місяців за 1 раз, і на більш як 10 місяців за весь час), а також у неї є стабільне та регулярне джерело доходу і документи на житло чи його оренду.
–    Особа, що безперервно перебуває в Польщі протягом 2 років на основі карти побиту, яку отримала в зв’язку з польським походженням.
–    Окрім перелічених випадків, Президент Польщі залишає за собою право приймати рішення про присвоєння громадянства тим особам, яким він вважатиме за доцільне (навіть без попереднього проживання чи виконання усіх необхідних умов).

Отож, в залежності від того, на яких підставах ви перебуваєте в Польщі, документальна схема отримання громадянства Польщі виглядатиме наступним чином:
Якщо ви студент, то по закінченні візи маєте право подати документи на карту тимчасового побиту (перша видається на15 місяців, наступні на 3 роки), через 5 років ви можете отримати статус довготермінового резидента ЄС, а ще через 3 роки безперервного проживання в Польщі – польське громадянство. Важливо: рік навчання зараховується як півроку проживання. Схематично це виглядає так:
Віза → карти тимчасового побиту на навчання( на 1 рік 3 місяці та на 3 роки), і на роботу (на 3 роки) → дозвіл на проживання довготермінового резидента ЄС (3 роки) → можливість клопотання про громадянство Польщі.

Якщо ви приїхали до Польщі на роботу і хочете залишитись назавжди, то отримати громадянство можна, перебуваючи тут на основі карт тимчасового побиту протягом 5 років, далі вам необхідно подати документи на дозвіл на проживання довготермінового резидента ЄС, а ще через 3 роки безперервного проживання в Польщі, ви маєте право клопотатися про статус громадянина цієї країни. Схема така:
Віза (шенген чи робоча) → карта тимчасового побиту (в загальному мінімум на 5 років) → дозвіл на проживання довготермінового резидента ЄС (мінімум на 3 роки) → можливість клопотання про громадянство Польщі.

Володіючи Картою Поляка, вам відкриють національну візу категорії D, на її основі одразу карту сталого побиту, а через рік проживання в Польщі на її підставі, ви зможете отримати польське громадянство.
Карта Поляка → національна віза → карта сталого побиту → можливість клопотання про громадянство Польщі (після  року перебування в Польщі на основі карти сталого побиту).

Багато іноземців вважають найлегшим шляхом до здобуття польського громадянства шлюб з громадянином Польщі. В такому випадку ви вже через 3 роки у шлюбі з поляком/полькою і з них 2 роки легального і безперервного проживання в Польщі на основі карти побиту, можете подавати документи на польське громадянство.
Віза → карта тимчасового побиту(на 2 роки) → карта сталого побиту (мінімум на 2 роки)→ можливість клопотання про громадянство Польщі.

Окрім цього, усі, хто прагнуть стати громадянами Польщі, повинні отримати сертифікат про належний рівень знання польської мови.

Якщо ви зробили свій вибір і вирішили виїхати до Польщі на тривале перебування або піти далі і стати її громадянином, то ми бажаємо вам успіху і сподіваємось, що інформація з цієї статті стане вам у нагоді на цьому шляху.

Консультації за тел. 0939623624, 0679420798(viber)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *