Порушення візового режиму, візовий карантин, штраф і депортація. Що це?

Several customs stamps lying on an open passport

Порушення візового режиму досить серйозний проступок, який в подальшому може призвести до відмови в наступних візах, а в самих запущених випадках і до депортації.
Що вважається порушенням візового режиму?
1. Нецільове використання візи
Кожна віза видається під певну мету відвідування, наприклад, туризм, навчання, робота. Якщо ви отримали туристичну візу, але влаштувалися на роботу, то це вже вважається порушенням візового режиму, до того ж вельми серйозним.
Або ще один приклад нецільового використання – отримати візу в консульстві Фінляндії і поїхати по ній в Іспанію, при цьому жодного разу за весь термін дії візи не відвідали країну видачі візи.
2. Порушення правил, якими обмежена ваша віза
Наприклад, якщо ви отримали студентську візу, яка дозволяє працювати до 20 годин на тиждень, а насправді працювали повний день (40 годин), то це також вважається порушенням.
3. Порушення термінів дії візи
Тут може бути кілька варіантів:
Залишилися в країні після дати закінчення візи.
Наприклад, ваша віза закінчилася 1 вересня, а виїхали з країни ви 2-го вересня. Зверніть увагу, термін дії візи закінчується рівно опівночі.
Перевищили дозволену кількість днів перебування.
Наприклад, у вас річний Шенген з кількістю днів перебування 90 в півріччі. А ви фактично перебували 91 день.
4. Порушення закону і несплата штрафів
Якщо ви порушили правила дорожнього руху і не оплатили штрафи або порушили закон, то візу отримати буде не просто.

Від того, наскільки серйозним є порушення, залежить ступінь покарання.

Одним з найпопулярніших заходів, які приймають консульські відділи посольств шенгенських країн щодо порушників візового режиму, є відмова у видачі наступної візи і постановка заявника на «візовий карантин».

При цьому відмовляти у візі будуть не тільки в тому посольстві, в яке заявник звертався раніше, але і у всіх візових відділах країн-учасниць Шенгенської угоди.

Відразу ж після виявлення факту порушення на кордоні, дані про порушника («інформаційні запити з метою недопуску») заносяться в єдину Шенгенську інформаційну систему (база SIS), доступ до якої мають всі посольські та міграційні органи держав-членів Шенгенської зони.

Візовий карантин у більшості випадків триває від 3 місяців до 3-5 років. Заборона на в’їзд в зону більше 3 років отримують злісні порушники, а також правопорушники, які вчинили злочин на території країн-учасниць Угоди.

Найбільш тривалим карантином вважається заборона на в’їзд протягом 10 років, який часто прирівнюється до довічної заборони. Заборона, тимчасова або постійна на в’їзд до Шенгенської зони може бути застосована практично до всіх видів порушень візового режиму.

Залежно від ступеня тяжкості порушення, до візового карантину можуть додаватися відповідні штрафи, що виписуються порушникам прямо на кордоні, а також заходи по примусовій депортації порушника з країни.

Розмір штрафу за перетин кордону по простроченій візі коливається від € 100 до € 4000. Рішення про величину штрафу приймає прикордонний візовий офіцер, враховуючи ступінь порушення.

Невикористана віза не є порушенням візового режиму.
Це означає, що навіть якщо ви так і не скористалися виданою вам візою, ніяких проблем з одержанням наступного дозволу на виїзд у вас не виникне.

Форс-мажор: тільки з документальним підтвердженням.

Проте не завжди все обов’язково залежить від мандрівника. Поїзди мають властивість зупинятися, авіарейси скасовуватися, машини ламатися, люди хворіти і т. д.

Що робити, якщо ви не встигаєте дістатися до кордону до моменту закінчення
терміну дії візи?

У цих випадку вам неодмінно потрібно звернутися у відповідну інстанцію з вимогою видати письмове підтвердження того, що ви дійсно не можете вчасно виїхати з Шенгенської зони у зв’язку з певними обставинами.

Захворіли – зверніться до лікарні. Відмінили рейс – сходіть в офіс авіакомпанії або службу митного контролю в аеропорту.

…Зламалася машина – вирушайте в сервісний центр.

Бажано, щоб довідки виглядали переконливо, із зазначенням контактів, а також імен осіб, які могли б підтвердити факт форс-мажору або події.

Наявність достовірних документів позбавить вас не тільки від проблем з поясненням ситуації, що склалася при перетині кордону, але й буде вагомим аргументом при виникненні питань у консульських органів при видачі чергової візи.

Виникли додаткові запитання , телефонуте  093 96 23 624    067 94 20 798

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *