Біометричний закордонний паспорт

біометричний закордонний паспорт ціна і як виробитиБіометричний закордонний паспорт в Україні видають з 1 січня 2015 року, проте саме зараз, після позитивного голосування Європарламенту та за крок від введення безвізового режиму з ЄС, ці документи стали особливо затребуваними серед українців. І це не дивно, адже у разі остаточного оголошення безвізу, вільно подорожувати країнами ЄС наші громадяни зможуть лише на підставі біометричного закордонного паспорта.

Зовні біометричний і звичайний закордонні паспорти практично не відрізняються – бланк закордонного біометричного паспорта теж складається з м’якої обкладинки, форзаца, сторінки даних і 32 паперових сторінок. Проте різниця таки є: біометричний паспорт містить спеціальний мікрочіп – безконтактний електронний носій, на який, окрім звичайних паспортних, записуються ваші особисті біометричні дані – відбитки пальців, цифрове фото та цифровий підпис. Ці дані працівники міграційної служби візьмуть у вас безпосередньо при поданні документів на паспорт. Власника біометричного закордонного паспорта дуже легко ідентифікувати при перевірці на кордоні – достатньо зчитати інформацію з чіпа.

Закон зобов’язує усіх жителів ЄС користуватися виключно таким видом паспорта, як біометричний, а загалом його видають у майже 100 країнах світу, серед яких Ізраїль, Молдова, Казахстан, США, Естонія та ін. Цей вид паспорта розробили ще у 2001 року, після терактів, що відбулися 11 вересня в Америці. Впровадження більш захищеного біометричного закордонного паспорта покликане знизити загрозу міжнародного тероризму і проявів злочинності, рівень фальсифікацій документів та масштаби нелегальної міграції.

Українців виробляти біометричні закордонні паспорти ніхто не змушує – закон дозволяє і надалі використовувати традиційні паспорти старого зразка аж до кінця терміну їх дії, проте для перетину кордонів з ЄС власникам звичайних паспортів (навіть після введення безвізового режиму) потрібна буде віза.

Біометричний паспорт. Ціна та терміни

Ціна закордонного біометричного паспорта залежить від того, в який термін ви хочете його отримати. Стандартний час вироблення закордонного біометричного паспорта – 20 робочих днів з моменту подання заяви та документів. У такому випадку, коштуватиме біометричний паспорт 557 грн 32 коп. (з них 253 гривні вартує сама адміністративна послуга і 304 грн 32 коп. складає вартість бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон). Якщо ж закордонний біометричний паспорт потрібен вам терміново, то його можна виробити за 7 робочих днів, проте заплатити доведеться більше, а саме подвійну вартість адміністративної послуги: 253*2=506 грн плюс вартість бланка – 304 грн 32 коп. В сумі ціна термінового оформлення закордонного біометричного паспорта складає 810 грн 32 коп.

біометричний закордонний паспорт україни

Як виробити біометричний закордонний паспорт

Для того, аби подати документи на біометричний закордонний паспорт, необхідно звернутися у будь-який підрозділ Державної міграційної служби України (ДМС).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *