Перетин кордону з Польщею автомобілем. Що треба знати?

Кожному,  хто хоча б раз перетинав кордон України, вже відома приблизна послідовність  дій, які треба виконати на шляху до іншої країни. Однак, на різних митних переходах процедура перетину кордону з Польщею має свої особливості і нюанси. Спробуємо висвітлити основні принципи та описати етапи проходження контролю на кордоні Польщі. Ми  розглянемо процес перетину кордону з Польщею по зеленому пасі (або коридору). Для початку необхідно розібратися, хто і яким пасом (коридором) може чи змушений користуватись під час перетину кордону.

  • Двоканальна система – це спрощена система митного контролю, яка дає громадянам змогу здійснювати декларування, обираючи один із двох каналів проходу (проїзду транспортними засобами особистого користування) через митний кордон України.
  • Канал, позначений символами зеленого кольору (“зелений коридор”), призначений для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території, а також не підлягають письмовому декларуванню.
  • Канал, позначений символами червоного кольору (“червоний коридор”), призначений для всіх інших громадян.
  • Громадянин самостійно обирає відповідний канал (“зелений коридор” або “червоний коридор”) для проходження митного контролю за двоканальною системою.
  • Обрання “зеленого коридору” вважається заявою громадянина про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території та свідчить про факти, що мають юридичне значення.
  • Громадяни, які проходять (проїжджають) через “зелений коридор”, звільняються від подання письмової митної декларації. Звільнення від подання письмової митної декларації не означає звільнення від обов’язкового дотримання порядку переміщення товарів через митний кордон України.

Тобто, якщо Ви їдете за кордон легковим автомобілем і не перевозите нічого, окрім особистих речей та грошей до 10000 євро на особу, то вам на зелений пас (коридор). Це єдине правило для перетину кордону як під час виїзду, так і під час в’їзду до України. Але наші прикордонні та митні служби внесли корективу – якщо ви їдете за кордон бусом, в  техпаспорті якого у вас написано «вантажний» або «вантажо-пасажирський», то вам необхідно відправитись на червоний коридор (пас). При цьому повертаючись з Польщі, ви можете пройти польський бік кордону по зеленому (спрощеному) коридору, але вже на українському боці мусите їхати на червоний пас. На більшості митниць з українського боку є 2 паси зеленого коридору і 1 пас червоного.

Митний контроль України на кордоні з Польщею

Український прикордонник (в зеленій формі) перевіряє наявність паспортів і виписує контрольний талон, в якому зазначає марку, номер автомобіля і кількість осіб в автомобілі. Цей талон потрібно вкласти в паспорт водія разом із технічним паспортом автомобіля. Пред’являти ці 3 документи разом необхідно при наступних етапах перевірок. Більшість не розуміє, для чого саме потрібен цей талон. Відповідь проста: на  талонах митники ставлять штампи, тим самим заощаджуючи місце на сторінках наших паспортів.

Прикордонник (в чорній формі) перевіряє вміст багажника та салону автомобіля, після чого ставить або відмітку в контрольному талоні, або штамп (на різних митницях по-різному). Далі водій автомобіля подає документи до віконця під назвою «Митний контроль», де митник вносить данні автомобіля в комп’ютер і ставить штамп на контрольному талоні.

Паспортний контроль України на кордоні з Польщею

Наступним пунктом є «Паспортний контроль». Сюди потрібно також подати паспорти всіх пасажирів. Сама процедура проходження паспортної перевірки  на  митницях відбувається по різному – на більшості пропускних пунктів всі пасажири разом із водієм змушені виходити і прямувати до віконця, де їх ідентифікує працівник паспортного контролю. Після цього він вносить дані і повертає документи. Але на нових митних переходах (наприклад, Грушів-Будомєж чи Угринів-Долгобичув, де запроваджено систему спільної перевірки документів) пасажири не покидають автомобіль, оскільки працівник паспортного контролю сам підходить до автомобіля і здійснює ідентифікацію на місці. Паспортист  також ставить штамп на контрольному талоні.

Після проходження цих етапів можна їхати на територію польської митниці. При виїзді з території української митниці потрібно обов’язково  віддати контрольний талон прикордоннику, котрий перевірить чи проставлені всі необхідні штампи, а також чи відповідає кількість пасажирів тій, яку було вказано на в’їзді. Варто зауважити, що на митних переходах, де є система спільної перевірки документів,  цей етап відсутній – там талон залишається у працівника паспортного контролю.

Правила перетину кордону Польщі автомобілем

Одразу варто зауважити, що саме на цьому етапі починається територія суворих правил, дотримання яких може вплинути на результат проходження кордону. Після проходження українського прикордонника, якому ви віддаєте контрольний талон, переважно починається певна «нейтральна» територія. Їхати вільно можна до знаку

перетин кордону автомобілем Україна Польща                   митний та прикордонний контроль на кордоні Україна Польща

або до світлофору – і якщо під час переключення світлофору на зелене світло можна їхати далі, то від знаку можна рушати за командою польського митника або прикордонника, при чому ці команди вони, як правило, подають жестом руки.

На польському боці кордону зелені паси поділені на «ALL PASSPORTS» та «MRG», тобто це поділ на транспорт, у якому їдуть туристи з паспортами, і туристи з картками «Малого Прикордонного Руху». Якщо у вашому автомобілі є хоч одна людина з закордонним паспортом, то вам необхідно відправитись на пас, де написано «ALL PASSPORTS».   Коли вас покличе до контролю працівник митниці, треба дочекатись, поки він підійде безпосередньо до вашого автомобіля ( в Польщі діють такі самі правила поведінки із представниками поліції, тобто не можна покидати салон автомобіля без їхнього дозволу).

Митний контроль Польща. Перевірка біометричних данних (відбитків пальців) на кордоні.

На польській частині кордону в першу чергу необхідно пройти паспортний контроль. Ви повинні надати документи всіх пасажирів та документи на автомобіль, додатково у вас можуть перевірити наявність та актуальність страхування авто (зелена карта) та страховий поліс всіх пасажирів і запрошення чи інші документи, що стосуються виданих віз. Також працівник польської  прикордонної служби може поставити питання стосовно мети поїздки та провести перевірку багажного відділення та салону автомобіля, перевірити наявність готівкових коштів, необхідних для перебування на території Польщі та Євросоюзу у кожного пасажира автомобіля окремо.

Перевірка технічного стану транспортного засобу на кордоні з Польщею

Не дивуйтесь, якщо вас попросять увімкнути світло та поворотні вказівники автомобіля, оскільки перевірка технічного стану транспортного засобу – це право і обов’язок працівників митного переходу. Після перевірки документів деякі польські працівники самі виносять документи, інші – видають їх через віконце будівлі паспортного контролю. Ще раз наголошуємо, що не варто виходити з авто, якщо вас не покликав працівник митної служби Польщі, або ви не переконались, що прийшла саме ваша черга забирати документи.

В більшості випадків вам потрібно під’їхати до наступного вікна  і подати документи для митного контролю. Після проходження цього контролю і отримання відмітки-штемпеля  можна покидати територію митного переходу.

Бажаємо вам гарних подорожей!

Більше корисної інформації тут

Консультації щодо перетину кордону за тел. 093 96 23 624,

067 94 207 98

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *