Дитячий безвіз. Що треба знати батькам?

А як з дітьми? Для них доведеться, як і раніше, отримувати візу? Діти ж не здають відбитки пальців!

Це запитання ставлять чи не найчастіше. Мовляв, дітям видають не біометрику, а «звичайні закордонні паспорти», то виходить, що безвіз для них не діятиме?

Можемо заспокоїти: діятиме. А біометрику дають навіть новонародженим.

Зараз в Україні взагалі не випускають «звичайних» паспортів для виїзду за кордон – лише біометричні.

Позначка на біометричному паспорті
Позначка на паспорті

Перевірити, чи є біометричним ваш паспорт або паспорт вашої дитини, дуже просто. На обкладинці біометричного документа стоїть спеціальна позначка. Якщо вона є – ваш паспорт дає право на безвіз.

Хоча у дітей до 12 років, яким оформлюють паспорт, справді не беруть відбитки пальців. Вважається, що це не має сенсу – в такому віці малюнок пальця ще може змінитися. Але без відбитків паспорт не перестає бути біометричним!

І за українським законодавством, і за світовою практикою біометричною інформацією вважають також фото, якщо воно записане на спеціальному чипі, вшитому в сторінку паспорта. А фото, як відомо, є навіть у паспортах немовлят.

Зважайте на те, що стара система з фото дитини, вклеєним у паспорт, відходить у минуле – фото вже два роки не вклеюють, для кожної дитини, навіть для немовляти, необхідно оформлювати окремий паспорт.

А з квітня 2018 року прикордонники остаточно припинять випускати за кордон дітей, що подорожують за батьківським паспортом, навіть у сусідні Молдову чи Білорусь.

Нотаріальний дозвіл від батька/матері також не буде потрібний?

Той, хто подорожував з дитиною, знає: нині на кордоні треба, щоб обидва батьки виїжджали разом з дитиною – інакше той, хто не їде, має надати нотаріальний дозвіл на поїздку свого сина або доньки.

Ця вимога буде чинною і надалі.

Ця норма не пов’язана з правилами в’їзду до ЄС. На шенгенському кордоні ваша довідка нікого не цікавитиме – її перевіряють при виїзді з України. А тому – жодних змін тут не станеться.

А от оформлювати паспорт для дитини може один з батьків, присутність двох не є необхідною.

Дитині майже 14 (або майже 16) років. Краще робити паспорт до того чи після?

Це дуже важливе запитання, багато хто потрапляє в халепу з оформленням.

Для дітей різного віку є відмінності в оформленні паспорта. До 12 років діти не здають відбитків, але “якість” паспорта від того не змінюється, він дає право на безвіз. Для оформлення паспорта потрібне свідоцтво про народження дитини.

А от з 14 років все змінюється: від цього віку закордонний паспорт видадуть лише тим дітям, хто вже має ID-картку (замінник внутрішнього паспорта), без неї документи не візьмуть. Оформлення ID-паспорта забирає близько 20 днів. Отже, терміново отримати закордонний паспорт в цей період неможливо.

Отже, якщо дитині може знадобитися поїхати за кордон відразу після настання 14-річчя – потурбуйтеся про це наперед, оформіть паспорт до цієї дати.

З 16-річчям ситуація інша, в цьому віці оформлювати паспорт стає легше, а його “якість” – вища. По-перше, дитина має право йти за паспортом сама, без батьків. По-друге, від 16 років видається паспорт, термін дії якого – 10 років. До цього діти отримують лише 4-річні паспорти.

тел. 093 736 75 82, 067 94 207 98

http://shoppingpl.com

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *