Як правильно підрахувати дні проведені у Шенгенській зоні?

Останнім часом на кордоні часто виникає запитання про підрахунок днів проведених у Шенгенській зоні. Як виявилося він не такий уже й простий.  Тим, хто часто подорожує до ЄС, варто знати ці норми.

Як розрахувати дні проведені у Шенгенській зоні?

максимальна тривалість дозволеного перебування визначається як “90 днів протягом 180-денного періоду […]”. “Датою в’їзду буде вважатися перший день перебування на території держав-членів, а датою виїзду буде вважатися останній день перебування на території держав-членів. Періоди перебування, уповноважені видом на житло або довгостроковою візою, не беруться до уваги при розрахунку тривалості перебування на території держав-членів”.

Мається на увазі застосування “рухомого” 180-денного періоду відліку, коли слід озиратися назад в кожен день перебування (будь то день в’їзду чи день фактичної перевірки) на період останніх 180 днів, щоб перевірити, чи продовжує справджуватися вимога 90-днів-на-180-днів.

Перебування в Болгарії, Хорватії, Ірландії, Румунії, Великобританії та на Кіпрі не повинні прийматися до уваги, оскільки ці країни не є (поки що) частиною Шенгенської зони без внутрішніх кордонів. У той же час, такі країни, як Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія і Швейцарія, не входять до ЄС, однак відносяться до Шенгенської зони; короткострокове перебування в цих країнах враховується при оцінці відповідності правилу 90-днів-на-180-днів.

2. Калькулятор короткострокового перебування

Для того, щоб застосувати правило 90-днів-на-180-днів, був розроблений калькулятор, призначений для широкої громадськості та для органів влади держав-членів. Калькулятор є лише допоміжним інструментом; він не являє собою право на перебування на термін, визначений у результаті його розрахунку.

Калькулятор має два функціональних призначення.

В режимі “Контролю” («Control») він обчислює довжину попередніх та / або поточних проживань і дає відповідь чи перебування людини відповідало / відповідає правилу 90-днів-на-180-днів (у день здійснення контролю), відповідаючи на питання, чи не було перевищено 90-денну межу в рамках 180-денного періоду відліку. Якщо правила дотримано, калькулятор зазначає, що «Протягом періоду реєстрації не було перевищення». На додачу, він також вказує, яким мав би бути останній день перебування, якщо дотримуватися правила 90-днів-на-180-днів («Можливе перебування до дд/мм/рр»). У разі, якщо правило не дотримується, калькулятор надає кількість днів, проведених протягом 180-денного періоду відліку («Дні перебування в 180-денний термін дд/мм/рр в дд/мм/рр: X день (днів)»), а також відмічає, в який період відбулося можливе перевищення («Можливе перевищення в період з дд/мм/рр по дд/мм/рр (х днів)»).

Мета режиму «Планування» (Planning) полягає в наданні інформації про те, якою є максимальна тривалість перебування, що може бути дозволена в певний день у майбутньому. Ця дата буде представлена як дата в’їзду в лівому верхньому полі – «Дата в’їзду/Контроль:» (“Date of entry/Control:”). Залежно від попередніх в’їздів та виїздів протягом відповідного 180-денного періоду відліку, в результаті калькулятор або стверджує, що «Перебування може бути дозволене на період до: х день/днів», або, у випадку можливого перевищення, він надає ту саму інформацію, як у функції «Контроль» (див.вище).

  4. Як ввести дати?

Калькулятор використовує наступний формат дати: дд/мм/рр (наприклад, 01/01/14 для 1 січня 2014). Немає необхідності вводити «/» (наприклад, для 1 січня 2014 року можна ввести 010114). Якщо не вдасться використати цей формат, виникне повідомлення про помилку, що «Дата дд/мм/рр не є припустимою датою».

«Дата в’їзду/контроль»: Поточний день календаря генерується калькулятором автоматично, що може бути змінено. У функції контролю це поле має бути інтерпретоване як «Дата контролю», у той час як у функції планування – як «Дата в’їзду».

«Введіть попереднє/попередні перебування в Шенгенській зоні:» (“Enter previous stay(s) in the Schengen area:“) Перша колонка призначена для дат в’їзду, а друга – для дат виїзду. Третя колонка призначена для відповідної тривалості перебування, яка заповнюється калькулятор, якщо натиснути на кнопку “Розрахувати” (Calculate). Відповідно, ця колонка повинна бути залишена порожньою користувачем. Формат дати, який буде використовуватися для додавання в’їзду / виїзду, аналогічно 6-значний “дд/мм/рр”. За допомогою клавіші «tab» на клавіатурі можна переміщатися поміж полями.

Якщо ви бачите три колонки, ви не обов’язково повинні зазначати дати в’їзду та виїзду в хронологічному порядку, однак ви повинні простежити, щоб дата виїзду відповідала даті в’їзду. В іншому випадку калькулятор надає таку відповідь: «Перебування з датою в’їзду дд/мм/рр пізніше, аніж дата виїзду дд/мм/рр. Розрахунок перебування неможливий». При натисканні на кнопку «Паспорт» залишиться лише один стовпчик. За допомогою цієї функції можна додавати дати в’їзду і виїзду у випадковому порядку, калькулятор сам приведе їх у відповідність. Однак необхідно робити розрізнення між в’їздами (за допомогою знаку «+» перед 6-значною датою в’їзду) та виїздами (за допомогою знаку «-» перед 6-значною датою виїзду); наприклад, +010117 означає штамп у паспорті про в’їзд 1 січня 2017 року, в той час як -010217 свідчить про виїзний штамп 1 лютого 2017 року. Додана вартість функціональних можливостей «Паспорту» полягає в тому, що калькулятор автоматично посортує дати виїзду відповідно до дат в’їзду. Ця функція в першу чергу призначена для прикордонників.

Незалежно від того, використовується калькулятор в режимі «Паспорт» чи ні, якщо є відсутні дати в’їзду або виїзду, калькулятор не зможе провести розрахунок. У цьому випадку калькулятор буде лише констатувати, що “Розрахунок перебування неможливий”. Таким чином, у разі, якщо ви (мандрівник), все ще знаходитеся на території Шенгенської зони, з метою перевірки дотримання правила 90-днів-на-180-днів станом на певну дату (дата контролю), будь ласка, також додайте цю дату як дату (останнього) виїзду.

Будь ласка, перевірте штампи про в’їзд та виїзд у паспорті, і на основі штампів про в’їзд та виїзд, поставлених органами однієї з країн Шенгену протягом минулих 180 днів, додайте дату в’їздів та виїздів до калькулятора, як описано вище. Зверніть увагу, що періоди перебування, дозволені згідно з дозволом на проживання або довгостроковою візою (візи категорії D) не повинні прийматися до уваги при розрахунку. Відповідно, дати в’їздів та виїздів, пов’язані з постійним проживанням у певній країні Шенгену, не можна включати.Джерело: ЄК

Інформація за тел. 093 96 23 624

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *