Що таке Тах Free і як воно допоможе заощадити на покупках в Польщі?

Що таке Тах Free і як воно допоможе заощадити на покупках в Польщі?Закупи в Польщі стали звичним явищем для українців. Ще буквально 2-3 роки тому деякі аналогічні товари в Польщі можна було придбати в кілька разів дешевше ніж в Україні. Люди купували там будівельні матеріали, побутову техніку, одяг, продукти. Це й не дивно, можна було купити якісніший товар за нижчу ціну, ще й з високим рівнем сервісу та обслуговування. Сьогодні, у зв’язку з значним ростом курсу валют, ціни на товари в Польщі в перерахунку на гривні вже не так тішать око. Проте покупки в Польщі залишаються актуальними навіть при сьогоднішньому співвідношення польського злотого і гривні, адже поки Україна не є членом ЄС, на неї поширюється  дія системи Tax Free (Такс Фрі), умовно кажучи, Польща повертає частину суми витрачених грошей. Як це відбувається  і що для цього потрібно читайте далі.

Tax Free (Такс Фрі) в Польщі

Tax Free (Такс Фрі) в Польщі, закупи в Польщі

Tax Free (Такс Фрі) в Польщі – це можливість отримати грошове відшкодування податку або його частини від вартості товару, купленого вами за кордоном. Згідно з чинним законодавством Європейського Союзу, якщо товари були куплені на території ЄС і вивезені за її межі, то покупець має право на повернення податку на додану вартість, якщо він оформив документи на повернення Такс Фрі при перетині кордону Польщі.

 

 

Процент Такс Фрі в Польщі

Для українців це дуже зручно, адже сума повернення коштів може скласти 7% – 23% від загальної суми покупки і залежить від того, який саме товар ви купуєте. Найнижчий податок в Польщі на овочі-фрукти, м’ясо, рибу, молочну продукцію, хліб і т. д. Тобто в основному на продукти харчування. Найвищий – на побутову техніку, товари для дому, будівельні матеріали, цифрову техніку, одяг. Отож, якщо ви запланували значні покупки, вам необхідна нова побутова техніка чи просто новий гардероб – не вагайтесь та вирушайте в Польщу. Повернувши потім Такс Фрі, ви не лише компенсуєте витрати на дорогу, а й суттєво зекономите. Такс Фрі виписують не у всіх польських магазинах,  проте більшість з них пропонують цю послугу іноземним покупцям.

Таблиця повернення Tax Free (Такс Фрі) в Польщі

Таблиця Tax Free (Такс Фрі) в Польщі

В цій таблиці наведено суми повернення Tax-Free (Такс Фрі)  з покупок в Польщі, якщо у магзині вам виписали фактуру Такс-Фрі через оператора Global Blue. Сума повернення буде залежати від суми здійснених покупок в Польщі.

Tax Free (Такс Фрі) закупи в Польщі

Перед тим, як здійснювати покупки, обов’язково перевірте, чи точно виписують в обраному вами магазині Tax-Free (Такс Фрі). Якщо ні, доречно буде пошукати бажаний вами товар в іншому місці. Буває таке, що тільки деякі магазини однієї мережі надають цю послугу. Пошукайте табличку Тax Free на касі чи вітрині, а краще  запитайте про наявність цієї послуги у продавця. Тільки після цього можете робити покупки.

Важливо пам’ятати, що з 1 червня 2016 року для того, щоб повернути VAT (valueadded tax), тобто податок на додану вартість, необхідно, щоб покупки в Польщі здійснювалися в одному магазині на суму мінімум 300 злотих одним чеком. Звичайно, що більшою буде сума покупок, то більше грошей ви отримаєте назад, тому перед поїздкою варто спитати родичів і близьких, чи не потрібні і  їм товари з Польщі. Перед оплатою добре розпитайте у продавця про умови отримання Tax Free в даному магазині. Але деякі магазини ставлять додаткові умови. Для прикладу, в деяких супермаркетах кількість товарів в чеку має бути обмежена певною кількістю позицій.

Як отримати Tax Free (Такс Фрі) ваучер в Польщі?

Для отримання Tax Free ваучера, вам потрібно при покупці сказати продавцю, що ви хотіли б оформити фактуру Tax Free. Для цього вам потрібно показати йому свій паспорт, щоб він вписав ваші дані. Окремо вас попросять написати адресу проживання, яку потрібно вписати латиницею. Вам нададуть надрукований або заповнений від руки ваучер ( залежно від магазину) з введеною інформацією про вас (ім’я і прізвище покупця; країна проживання; номер закордонного паспорта; дата і розмір покупки). Далі розраховується та вписується в окреме поле розмір виплати, яку вам повернуть.

Заповнений ваучер необхідно уважно перевірити, тому що в разі помилки ви не зможете повернути гроші. Якщо є така можливість, здійсніть електронну реєстрацію ваших фактур Tax Free (Такс Фрі) заздалегідь, щоб заощадити час на перетин кордону Польщі. До речі, в деяких пунктах пропуску є WI-FI. Однак, якщо ви цього не зробили, завжди можна зареєструвати їх на кордоні. Після оплати покупок, не забудьте забрати з магазину товарний чек, він теж знадобиться як при реєстрації на повернення Tax Free,  так і при поверненні грошей.

Реєстрація на повернення Tax Free (Такс Фрі)

Під час виїзду з Польщі необхідно зареєструвати фактуру Tax Free на кордоні, тобто поставити штамп на митниці. Для цього ви повинні вибрати спеціально виділений пас для тих, хто має фактури Tax Free. Після проходження паспортного контролю потрібно надати документ Tax Free разом із паспортом працівнику митниці, що займається перевіркою подібних операцій. Вас можуть попросити показати придбані речі, що мають бути наявними згідно до чеків та нерозпакованими. В іншому випадку ви повинні будете сплатити штраф.  Пункти оформлення Tax Free можна знайти як на пішому переході  Шегині-Медика, так і на кожному автомобільному перетині кордону.

Де повернути Tax Free (Такс Фрі) з Польщі

Вам не обов’язково одразу ж на наступний день повертатись, щоб забрати свої кошти. Це було б невигідно. За законом, для отримання коштів потрібно повернутись до Польщі протягом 3-7 місяців від дати покупки. Отримати відшкодування Tax Free можна в магазині, в якому вам його виписували, якщо продавець сам особисто повертає податок, або ж у пункті оператора Global Blue – якщо продавець повертає податок через цього оператора Tax Free. Якщо ваш документ було виписано через Global Blue, то ви можете отримати кошти як у Польщі, так і в іншій країні за допомогою банків-партнерів. Якщо ви часто їздите в Польщу, то варто забрати відшкодування Tax Free безпосередньо з магазину, чи в польському пункті повернення Global Blue,  так як забираючи гроші з банку у своїй країні, ви втратите певний відсоток від суми, який банк відрахує за надання послуг. Якщо ж ви все ж забиратимете відшкодування Tax Free в банку, вам знадобляться наступні документи:

  • український паспорт;
  • закордонний паспорт;
  • товарний чек;
  • ваучер tax free з печаткою митниці.

Як бачимо, послуга повернення Tax Free – це хороша можливість економити свої гроші на вартості, а не якості придбаних товарів. Обов’язково скористайтесь нею. Вдалих вам покупок!

0939623624, 0679420798 (viber)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *