Порядок в’їзду в Україну іноземцям

Найпоширеніші запитання(з сайту мзс)

Де можна отримати інформацію, чи потрібна віза громадянину України для подорожі за кордон?

Актуальна інформація щодо порядку в’їзду до іноземних країн розміщена на сайті МЗС України за посиланням:

http://mfa.gov.ua/ua/consular-affairs/travel-advice/entering-foreign-countries

 

Де можна отримати інформацію іноземцю щодо порядку оформлення візи в Україну?

Загальна інформація щодо оформлення віз розміщена на сайті МЗС України:

http://mfa.gov.ua/ua/consular-affairs/entering-ukraine/visa-requirements-for-foreigners

http://mfa.gov.ua/en/consular-affairs/entering-ukraine/visa-requirements-for-foreigners

Детальне роз’яснення вимог законодавства України, контактна інформація щодо подачі документів, тарифи консульського збору публікуються кожним Посольством України за кордоном.

Перелік іноземних країн, в яких функціонують посольства України, а також розподіл окремих країн за посольствами України за сумісництвом і зонами відповідальності розміщено за посиланням:

http://mfa.gov.ua/en/about-mfa/abroad/embassies

Громадяни окремих країн можуть отримати візи в Україну виключно в Посольствах України в країнах свого постійного чи тимчасового проживання (за наявності дозволу компетентних органів) або за визначеними зонами відповідальності, про що Посольства України розміщують інформацію на своїх сайтах.

 

Чи можна подати документи для оформлення візи до дипломатичних представництв країн ЄС в Україні, не користуючись послугами посередників (візових центрів)?

Оформлення віз безпосередньо в консульських підрозділах відбувається здебільшого у гуманітарних випадках (необхідність термінової подорожі, пов’язаної  з терміновим наданням медичної допомоги, смертю рідних) тощо.

У Декларації до Угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз передбачено, що країни-члени ЄС вживатимуть заходів для забезпечення можливості подачі громадянами України візових документів до консульських відділів диппредставництв або консульських установ кран-членів ЄС в Україні.

Водночас, кількість звернень щодо оформлення віз значно перевищує технічні можливості консульських установ, у зв’язку з чим, з метою здійснення поїздки у заплановані терміни, заявникам надається можливість подачі документів через візові центри консульських установ країн-членів ЄС.

 

Який порядок в’їзду громадян України до іноземних держав?

Готуючись до подорожі, радимо ознайомитися з актуальним порядком в’їзду до іноземної держави на сайті МЗС України за посиланням:

http://mfa.gov.ua/ua/consular-affairs/travel-advice/entering-foreign-countries

 

Чи можна оформити іноземцю в порядку виключення візу для в’їзду в Україну при в’їзді до країни?

Так, разові візи на строк до 15 днів для в’їзду в Україну можуть бути оформлені в аеропортах Київ – «Бориспіль», «Жуляни»; «Одеса» та Одеському морському торговельному порту іноземцям та особам без громадянства, що не змогли завчасно оформити візи в дипломатичному представництві або консульській установі України, та мають поважну причину невідкладно в’їхати в Україну, а саме:

1) з дипломатичною або службовою метою за клопотанням органів державної влади України;

2) з метою ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в Україні за клопотанням Державної служби з надзвичайних ситуацій;

3) з метою невідкладного медичного лікування або участі в похованні близького родича, що підтверджено відповідними документами;

4) у разі необхідності транзитного проїзду через територію України членів екіпажів іноземних суден, що перебувають в українських портах, за наявності виписки із суднової ролі; пілотам та іншим членам екіпажів повітряних суден, які здійснюють міжнародні польоти, за наявності ліцензії пілота або посвідчення (сертифіката) члена екіпажу, що передбачені додатком 9 до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію.

 

Де можливо отримати запрошення для оформлення візи іноземцям?

Найбільш поширеним є оформлення фізичними та юридичними особами запрошення встановленого зразка в територіальних органах ДМС України за місцем реєстрації заявника (для поїздок з приватною або діловою метою).

Запрошення іноземцям оформлюються приймаючою стороною в залежності від мети поїздки. Вимоги визначені Постановою КМУ №567 від 01.06.2011 р.: пункт 11.

 

Який документ потрібен іноземцю для туристичної поїздки в Україну і де його оформити?

Такий документ може називатися ваучером або договором – законом не передбачено використання бланків певного зразка. Відповідно до закону України «Про туризм», договір на туристичне обслуговування, який укладає туроператор з іноземним туристом безпосередньо або через туристичне агентство в іноземній державі, має містити комплекс туристичних послуг, в т.ч. послуги перевезення, розміщення тощо.

 

Чи може іноземець отримати візу типу Д в Україні, якщо змінилася мета перебування?

Відповідно до положень чинної нормативно-правової бази з візових питань візи для в’їзду в Україну оформлюються в закордонних дипломатичних установах України.

 

Чи може іноземець продовжити термін дії візи?

Ні, строк дії візи не продовжується. Можливе продовження строку перебування в Україні терміном до 180 днів за наявності підстав, передбачених п.6 Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, затверджених Постановою КМУ № 150 від 15.02.2012р. (зі змінами). Продовження терміну перебування в Україні здійснюється територіальними органами Державної міграційної служби України.

 

Який термін дії паспортного документа для отримання візи для в’їзду в Україну?

Не менш, як три місяці після задекларованої дати виїзду з території України (п. 19 Постанови Кабінету Міністрів України № 596 від 01 червня 2011 р. “Про затвердження Правил оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію”).

 

Громадяни яких країн можуть в’їхати до України без візи??

Актуальний порядок в’їзду на сайті МЗС України за посиланням:

http://mfa.gov.ua/ua/consular-affairs/entering-ukraine/visa-requirements-for-foreigners

 

Громадяни яких країн можуть отримати візу для в’їзду в Україну з метою туризму на кордоні (в аеропортах: «Бориспіль», «Жуляни» «Одеса»)?

Актуальну інформацію можна знайти на сайті МЗС України за посиланням:

http://mfa.gov.ua/ua/consular-affairs/entering-ukraine/visa-boryspil

 

Які документи необхідні для в’їзду в Україну для громадян РФ?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №23 від 30.01.2015 р., громадяни РФ мають пред’явити при в’їзді в Україну паспорт громадянина РФ, що посвідчує його особу за межами країни.

Постановою КМУ №884 від 08.12.2013 р. встановлено, що іноземці та особи без громадянства для в’їзду в Україну та перебування на території України повинні мати кошти в 20-кратному розмірі прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць, встановленого в Україні на день їх в’їзду в Україну.

Порядок в’їзду іноземців в Україну регулюється також Законами України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” від 22.09.2011 р. №3773-VI та “Про прикордонний контроль” від 05.11.2009 р., рішення про пропуск іноземця на територію України чи відмову у в’їзді приймається посадовою особою Державної прикордонної служби України. У цьому зв’язку, з метою отримання повної інформації щодо документів, які необхідні для громадян РФ для в’їзду в Україну, радимо звертатись за консультацією до органів ДПС України.  Гаряча лінія Держприкордонслужби України т.0038-044-527-63-63, ел.адреса: dovira@pvu.gov.ua, сайт http://dpsu.gov.ua/ru/contacts/.

 

Які вимоги до запрошення українського вищого навчального закладу для оформлення візи на навчання іноземному студенту?

Запрошення українського вищого навчального закладу на навчання іноземця оформлюється на встановленому МОН України бланку, має бути зареєстровано в Українському державному центрі міжнародної освіти, відповідно до п.18 Порядку видачі іноземцям та особам без громадянства запрошень на навчання  (стажування) в Україні та їх реєстрації, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України від 01.11.2013 №1541 (зареєстровано в Мінюсті 25.11.2013 р. №2004/255-36).

 

Куди звертатись для реєстрації запрошення на навчання для іноземного студента?

До Українського державного центру міжнародної освіти, телефон: (044) 359 05 39.

 

Після декількох поїздок за багаторазовою шенгенською візою як обчислити строк перебування в Шенгенській зоні, який залишився?

Радимо використати т.зв. «Шенгенський калькулятор» – програму, яка допоможе Вам здійснити відповідні розрахунки. Калькулятором можна скористатися в рубриці «Подорож до країн ЄС» сайту Представництва ЄС в Україні – http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html

Ідея цієї програми полягає в тому, що, враховуючи дати попередніх поїздок упродовж 180 днів, можна розрахувати, скільки ще днів та до кого числа можна знаходитися в шенгенській зоні упродовж поточних 180 днів, коли починається термін підрахунку наступних 180 днів та 90 днів для дати наступного в’їзду.

 

Чи може допомогти консул іноземцю при оформленні візи?

Консульська посадова особа в межах своєї компетенції може надати роз’яснення вимог чинного візового законодавства, інформації, яка має бути зазначена у запрошенні, перевірити комплектність візових документів, правильність заповнення візової анкети.

 

Які дії консула не передбаченій при оформленні візи?

Консул не уповноважений надавати поради щодо туристичних компаній, страхових агенцій, бюро перекладів тощо, послугами яких іноземець має скористатися при підготовці пакету візових

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *