ЄС планує відмінити штампи в закордонних паспортах

Одним із перших планованих нововведень на кордонах ЄС є відмова від звичних нам печаток в паспорті, які ставлять працівники митної служби при перетині кордону. На кордонах з ЄС працюватиме так звана система в’їзду/виїзду.

Що ж чекає на подорожуючих після відміни печаток? Угода передбачає, що громадян третіх країн (тобто країн, які не входять до складу ЄС) при перетині кордону до будь-якої країни Євросоюзу будуть реєструвати у спеціальну систему, незалежно від того, їдуть вони на підставі візи чи біометричного паспорта. Ця система фіксуватиме назву і тип проїзного документа, біометричні дані, а також дату і місце в’їзду і виїзду. Система в’їзд/виїзд рахуватиме дні перебування подорожуючого в ЄС автоматично (зараз це роблять паспортисти вручну), тому ризик помилитися і людський фактор виключатимуться повністю. На думку Європейської Комісії, це полегшить перетин кордону для осіб, які подорожують легально, допоможе у виявленні осіб, які незаконно продовжили собі перебування в ЄС, а також в ідентифікації осіб, які перебувають у Шенгенській зоні без документів. Реєструватимуться у системі також усі відмови у в’їзді до ЄС.

Дані громадян третіх країн, які перетинатимуть кордон з ЄС, зберігатимуться протягом п’яти років, якщо людина перевищила дозволений термін перебування в ЄС, і три роки, якщо її перебування там пройшло у відповідності з усіма вимогами.

Консультації за тел. 093 736 75 82, 067 942 07 98, 093 962 36 24

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *