Квоти на сезонне працевлаштування іноземців в Польщі

Запропоновані Міністерством праці, родини та соціальної політики Польщі зміни до закону “Про промоцію працевлаштування” передбачають квоти на сезонне працевлаштування іноземців.

Про деталі пропонованих змін в інтерв’ю газеті “Наш вибір” розповіла експерт  з питань легалізації перебування, голова Фонду розвитку “Понад кордонами” Ксенія Наранович.

Згідно з проектом закону, міністерства розвитку, внутрішніх справ і адміністрації та праці, родини і соціальної політики отримують право видавати наказ, яким лімітують кількість дозволів на працю, сезонних дозволів на працю та освідчень, які можуть бути видані цього року на терені кожного воєводства, розповідає експерт.

“Тобто, автори проекту передбачають, що у Польщі з’явиться дуже точне знання щодо потреб локального ринку праці, а міністри ще й зможуть спрогнозувати зміни цих потреб протягом року” – зазначає вона.

Зараз у проекті змін до закону передбачена  видача 500 тисяч дозволів на сезонну працю та освідчень на рік, тоді як тільки у 2016 р. самих освідчень було видано 1,3 мільйона.

За словами Ксенії Наранович, сьогодні працедавці, які шукають некваліфікований персонал, часто виставляють удвічі більше освідчень, ніж до них пізніше приїжджає на роботу.

“Отже, може виникнути ситуація, коли освідчення вже виписане, віза є, а в моменті коли людина в’їжджає до Польщі ліміт вже є перевищеним. Що тоді робити? Проект закону не говорить” – пояснює експерт.

За її словами, ідея квот є дивною, оскільки у Польщі найнижчий рівень безробіття протягом 25 років.

“Ідея квот має право на існування і практикується багатьма країнами світу, але саме така її реалізація у теперішніх умовах польського ринку праці видається контрпродуктивною” – вважає Ксенія Наранович.

Як повідомлялося, законопроектом також передбачена зміна процедури видачі освідченьпро наміри взяти на роботу іноземця – ця система діє в Польщі понад 10 років і застосовується в тому числі до громадян України.

Посилання на сайт «Європейська правда»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *