Про аліменти…

Як стягнути аліменти з осіб, що проживають за кордоном?

Якщо йдеться про стягнення аліментів з особи, яка проживає у країні, для якої є чинною Конвенція про стягнення аліментів за кордоном, вчинена у м. Нью-Йорк у 1956 році, заявники мають діяти відповідно до порядку, визначеному Інструкцією про виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном, затвердженої наказом Мінюсту України № 121/5 від 29.12.2006 року та зареєстрованої в Мінюсті України 29.12.2006 року за № 1390/13264.

У разі вивезення дитини до країни, у відносинах з якою не застосовується згадана Конвенція, але діє угода про правову допомогу, передбачається визнання та виконання в такій країні рішень українських судів.

У разі вивезення дитини до країни, яка не є стороною згаданої Конвенції, або це питання не врегульовано двосторонніми угодами, заявникам слід вирішувати питання шляхом подачі позову до суду країни перебування дитини. Закордонною дипломатичною або консульською установою України заявникам на їх звернення буде роз’яснено  процедуру подачі позовної заяви та надано контактні дані адвокатів, які могли б представляти інтереси заявників в суді країни акредитації.

 Джерело – МЗС України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *