Поради подорожуючим. Швеція!

Швеція

Режим в’їзду:
Безвізовий (до 90 днів протягом 180 днів) – для власників біометричних паспортів громадянина України для виїзду за кордон.
Візовий – для власників паспортів громадянина України для виїзду за кордон (крім дипломатичних, службових паспортів України).
Митні правила
Не підлягає декларуванню будь-яка валюта в еквіваленті до 10000 євро, яка ввозиться у Швецію у готівковій формі з країн, що не входять до складу Європейського Союзу, або вивозиться зі Швеції за межі ЄС.
Ввезення алкогольних напоїв / тютюнових виробів у Швецію з країн, які не входять до складу Європейського Союзу, дозволяється без сплати митного збору та інших податків за таких умов:

  1. Особа досягла 20 років – для ввезення алкогольних напоїв / 18 років – для ввезення тютюнових виробів;
  2. Алкогольні напої / тютюнові вироби ввозяться особисто та для власних потреб або потреб своєї родини;
  3. Обсяг алкогольних напоїв / тютюнових виробів не перевищує:

– 1 л. напоїв з вмістом спирту понад 22 % або 2 л. кріпленого вина з вмістом спирту у межах 15 – 22 %;
– 4 л. вина з вмістом спирту у межах 3,5 – 15 %;
– 16 л. пива;
– 200 цигарок або 100 сигарил, або 50 сигар, або 250 гр. тютюну.
Більш детальна інформація щодо порядку ввезення на митну територію Швеції окремих товарів на сайті

Фітосанітарні правила        
Умови для ввезення з України у Швецію домашніх тварин (собак, котів тхорів) не у комерційних цілях:
– тварина повинна мати вживлений чіп або маркування з ідентифікаційним номером;
– тварина повинна мати щеплення проти сказу;
– тварина повинна мати необхідний рівень антитіл проти сказу;
– тварина повинна мати ветеринарний сертифікат (форма Е9.207) або паспорт стандарту ЄС;
– тварина повинна мати декларацію власника для домашніх тварин;
– тварина має бути задекларована при проходженні митного контролю.
Подорожі автомобілем
У Швеції дозволяється керувати транспортним засобом з українським посвідченням водія протягом одного року з моменту реєстрації особи у Державному реєстрі населення податкової служби Швеції. Без такої реєстрації максимально можливий період користування українським посвідченням водія не встановлено.
Транспортні засоби з українською реєстрацією дозволяється ввозити у Швецію та експлуатувати їх протягом 1 тижня з моменту ввезення за умови наявності реєстраційного посвідчення на т/з та дійсного для нього страхового полісу.
У разі необхідності подальшої експлуатації т/з після закінчення зазначеного тижневого терміну, т/з підлягає тимчасовій (до 3 місяців експлуатації), а у подальшому постійній реєстрації.
Для оренди у Швеції автомобіля рекомендується безпосередньо контактувати з компаніями-орендодавцями та уточнювати умови оренди т/з.
Загальними вимогами оренди у Швеції автомобіля є наявність паспорта або ідентифікаційного посвідчення, посвідчення водія та банківської картки для бронювання гарантійної суми на випадок пошкодження або викрадення авто.

Страхування
Громадянам України, які подорожують до Швеції, рекомендується мати медичну страховку, яка б покривала щонайменше вартість екстреної медичної допомоги.
Особи, які не включені у Швеції до системи соціального страхування, оплачують за власні кошти вартість медичних послуг з подальшою можливістю відшкодування витрат за рахунок страхової компанії відповідно до умов договору страхування.

Культурні, релігійні та побутові рекомендації
У Швеції, як багатонаціональній країні з відносно низьким рівнем віруючих (близько 23 % населення) допускається вільний вибір одягу. Норми поведінки у громадським місцях є загальноприйнятими та практично не відрізняються від українських.
Враховуючи достатньо високий рівень правової культури та почуття громадського обов’язку у шведському суспільстві, під час подорожі до цієї країни рекомендується:
– дотримуватися правил етикету;
– не з’являтися у громадських місцях у стані сильного алкогольного сп’яніння;
– не палити у недозволених місцях;
– не смітити та не забруднювати в інший спосіб навколишнє середовище;
– не вживати нецензурну лексику та не чинити інші дії, що можуть мати ознаки хуліганства;
– дотримуватися режиму тиші у готелях та інших житлових помешканнях у нічний час.
При цьому слід пам’ятати, що у разі порушення правил поведінки свідки без зволікання викличуть поліцію.

Корисні телефони в країні
Поліція
112 – для екстрених випадків,
11414 – поліція, для загальних питань
Швидка
112
Служба надзвичайних ситуацій
112
+46 771-240 240

Представництво Червоного хреста у Швеції: +46 771 19 95 00;
Соціальна служба Швеції: +46 (0) 75 247 30 00.

Безпекова ситуація
Загальний опис
У Швеції рівень терористичної загрози оцінюється у 3 бали за 5-бальною шкалою. У зв’язку із загостренням восени 2015 року у країнах Європи міграційної кризи у Швеції був додатково запроваджений паспортний контроль на внутрішніх шенгенських кордонах з Німеччиною та Данією. В окремих випадках можуть здійснюватися перевірки документів і в інших місцях (на вокзалах, у громадському транспорті тощо).
Загальний рівень криміногенної ситуації залишається низьким.
Характеристика регіонів    
У Швеції наразі відсутні регіони або окремі місця, які є небажаними для відвідування іноземними туристами з міркувань безпеки.
Рекомендації     
Під час перебування у Швеції громадянам України рекомендується бути обачливими як у готелях, аеропортах, на вокзалах, так і в інших публічних місцях масового скупчення людей. У разі виявлення сторонніх предметів, підозрілих осіб або інших проявів загрози оточуючим необхідно викликати поліцію за номером 112.
Для уникнення дрібних крадіжок рекомендується не залишати без нагляду особисті речі (мобільні телефони, ноутбуки, гаманці, фото- та відеоапаратуру тощо). Для забезпечення їх схоронності можна скористатися камерами схову або сейфами.

Епідеміологічна ситуація              
Загалом у Швеції рівень забруднення навколишнього середовища є досить низьким. Підтвердженням цьому є те, що населення вживає питну воду безпосередньо з кранів своїх помешкань.
Навесні у Швеції підвищується загроза ураження енцефалітним кліщем. У зв’язку з цим рекомендується у цю пору року уникати прогулянок по лісу та в інших чагарникових та трав’янистих місцях або ж на випадок таких прогулянок використовувати прийнятний одяг (гумові чоботи, покриття на голову, одяг з відповідного матеріалу тощо).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *