Почала діяти спеціальна процедура виїзду за кордон дитини з одним з батьків.

Вже з лютого батьки, які проживають з дитиною, отримали змогу без перешкод виїжджати за кордон з дитиною, якщо другий з батьків має заборгованість з аліментів 6 і більше місяців.

Відтепер безперешкодно поїхати з дитиною в іншу країну тому з батьків, який проживає з дитиною, можна буде, якщо інший з батьків має заборгованість з аліментів 4 місяці. А для дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей — цей термін скорочено до 3 місяців.

Ці норми стосуються усіх поїздок, навіть тих, тривалість яких перевищує 1 місяць.

Які документи вам знадобляться? Для виїзду за межі країни треба взяти у місцевому органі державної виконавчої служби Мін’юсту або у приватного виконавця довідку про наявність заборгованості. При перетині кордону пред’явити цю довідку співробітникам прикордонної служби.

Якщо мова йде про виїзд з хворою дитиною, а борг становить рівно 3 місяці — необхідно, також, пред’явити документи, які підтверджують хворобу дитини.

Розробляючи другий пакет законів, передбачена можливість для батьків та матерів безперешкодно виїхати з дитиною за кордон без дозволу другого з батьків, коли немає боргу зі сплати аліментів, строком до 1 місяця для відпочинку, лікування, спортивних змагань чи навчання.

Більше того, урівняно в правах обох батьків. Тобто, з дитиною може виїхати як той з батьків, з ким живе малюк, так і той, хто живе окремо.

Для того, щоб вивезти на короткий термін дитину за кордон тому з батьків, хто проживає з дитиною, без дозволу іншого, перш за все, необхідно наголосити, що вивезти дитину може лише матір чи батько, яка не перешкоджає другому з батьків бачитися з малюком і брати участь у вихованні свого сина чи доньки.

За виконання першої умови достатньо поінформувати рекомендованим листом другого з батьків про тимчасовий виїзд дитини за межі України.

У листі має бути вказана мета поїздки, куди їде дитина, а також на скільки покидає територію України. Єдиний виняток з цього правила — відсутність інформації про місце проживання другого з батьків.

При перетині кордону України прикордоннику необхідно пред’явити рішення суду про визначення місця проживання дитини або відповідний висновок органу опіки і піклування.

Для того, щоб скористатися правом поїздки з малюком за кордон той з батьків, який проживає окремо від дитини, повинен належно виконувати батьківські обов’язки і, що найголовніше, не мати заборгованості зі сплати аліментів.

Батько чи матір, які проживають окремо, мають право на виїзд малюка за кордон. Для цього слід рекомендованим листом надіслати відповідне звернення до того з батьків, з ким дитина проживає.

Якщо дозвіл не наданий впродовж 10 днів з моменту, коли ви отримали відмітку про вручення повідомлення, можете сміливо йти до суду.

В порядку спрощеного позовного провадження (за скороченою процедурою) суддя має розглянути вашу заяву та надати дозвіл на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків.

При виїзді з України прикордонникам потрібно показати згоду другого з батьків на вивезення дитини або відповідне рішення суду.

Повернутися в Україну треба до завершення терміну, який вказаний у дозволі або визначений у рішенні суду.

Аби збалансувати права й обов’язки батьків встановлено реальну відповідальність для порушників.

За умисне порушення місячного терміну встановлена адміністративна відповідальність — штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів, а це від 1700 до 3400 гривень.

Окрім цього, такі батько чи матір втратять на рік право виїзду за кордон з дитиною.

Отже, з моменту вступу в силу норми, діти матимуть можливість виїхати за кордон для подорожей, лікування, спортивних змагань та навчання. І не бути заручниками шантажу або суперечок між колишніми чоловіком та дружиною.

віза ЗАМОВИТИ

Апостиль  ЗАМОВИТИ

Переклади   ЗАМОВИТИ

ПСИХОЛОГ  ЗАМОВИТИ

Віза в США, Канада, Великобританія  ЗАМОВИТИ

Страхівка ЗАМОВИТИ

Курси англійської ( німецької, польської)ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ

Поїздка в Європу ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ

Забронювати готель або квиток на літак  тут

Сканувати , копіювати або ламінувати документ.Натисніть ТУТ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *