Варто знати! Нові правила! Що таке PESEL і як його отримати.

Всі, хто приїжджають до Польщі вперше, стикаються з цим незвичайним словом. Але впадати в паніку не варто. Ось що пишуть на офіційному сайті уряду Польщі:

PESEL – це числовий символ з одинадцяти цифр, який ідентифікує фізичну особу. Він включає дату народження, серійний номер, позначення статі і контрольну цифру.

Простими словами, PESEL – це ваш ідентифікаційний номер в державній системі, де зберігаються основні дані.

Три важливі факти про номер PESEL:

  • його видають безкоштовно
  • оформляється він на місці
  • номер видається назавжди, його не потрібно оновлювати

Навіщо його отримувати? Якщо ви приїхали до Польщі всього на кілька місяців, то можна обійтися і без нього. Але якщо хочете залишитися на довше, він буде вам просто необхідний. Його попросять у вас при поході в лікарню або відкритті банківського рахунку, покупці або оренді автомобіля. Номер PESEL часто вимагають на роботі або при розрахунком податків. Ситуацій безліч, і краще мати його при собі.

Як отримати PESEL?

Номер PESEL видається лише один раз і діє протягом усього життя. Вам не потрібно його змінювати або отримувати заново. Звичайно, існують ситуації (зміна статі, виправлення дати народження, помилка в системі) коли PESEL потрібно змінити – але це скоріше виключення.

Отримати його можна в міській адміністрації (Urząd Miasta).

Необхідно з’явитися до відділу прийому громадян разом з паспортом, карткою побиту (якщо є) і договором оренди житла. На місці заповнити заяву (wniosek) і вам оформлять номер протягом декількох хвилин.

Для отримання номера PESEL також необхідна прописка (zameldowanie). Її роблять на підставі вашого документа і договору оренди житла. І PESEL, і zamiedlowanie, роблять в одному місці – міської адміністрації.

(!) Важливо! Нові правила отримання номера PESEL

З 1 червня 2021 року в життя ввійшли нові правила щодо номера PESEL. Тепер всі іноземці можуть отримати його для цілей податкової звітності. Якщо нерозторопний чиновник все-таки захоче відмовити вам в отриманні цього номера, досить буде вказати йому правову основу *.

Важливо, що завдяки цьому нововведенню іноземці в Польщі зможуть без проблем реєструватися в системі Twój e-PIT і розраховувати податки онлайн або за допомогою програми e-Deklaracje. Закон значно спростить податкову процедуру для мігрантів, які проживають в країні.

* Правова підстава для отримання номера PESEL / Podstawa prawna: art. 3 ust. 1 pkt 1 ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. z 2020 r. Poz. 170, z późn. Zm.), W związku z art. 7 ust. 2 i w zakresie określonym w art. 9 ust. 4 ustawy o ewidencji ludności (Dz. U. z 2021 r. Poz. 510)

#pesel #pzu #страхування #візовіконсультації #всепроперетинкордону #запрошення #анкети #роботавпольщі #вакансіїєвропа #переклади

Наші контакти

#Апостиль_Італія_пенсія   ЗАМОВИТИ

#Апостиль_Італія_проживання   ЗАМОВИТИ

#Переклади #Нотаріальне_завірення #переклади_термінові #виправити_помилку_в_перекладі #переклад_диплома #переклад_довідки_про_щеплення#  ЗАМОВИТИ

#Страхування  #каско #туристичне_страхування #pzu ЗАМОВИТИ

#Робота ( Європа, Польща)#робота_ліцензія #робота_польща #робота_воєвудське  Натисніть ТУТ

#Курси англійської ( німецької, польської)######## ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ

#Поїздка в Європу ########ЗАМОВИТИ

#Забронювати готель або квиток на літак ################ тут

#Сканувати , копіювати або ламінувати документ. ##############  Натисніть ТУТ

#Навчання в Англії Натисніть ТУТ

 #Віза ##########ЗАМОВИТИ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *