Карта побиту в Польщі

Карта побиту – це документ, який підтверджує законність проживання в даній країні. В різних країнах – членах зони Шенген він називається по різному (трахета, пермесо і т.д.), але суть залишається та ж – маючи цей документ ви на законних підставах перебуваєте в країні, яка її видала і маєте значно ширший спектр прав, ніж з візою. А з багатьох питань володар цієї картки прирівнюється до громадян цієї країни.

У Польщі карта побиту є двох видів:

karta czasowego pobytu (карта часовего побиту) – карта тимчасового побиту, тобто вона носить тимчасовий характер і видається на якийсь конкретно визначений строк (найчастіше на 1 рік, але буває і на 1,5-2 роки)
karta stalego pobytu (osiedlenia się) (карта постійного побиту) – тобто цією картою підтверджується, що людина постійно (не тимчасово) проживає на території РП. Цей документ видається на 10 років (як і всі документи євро зразка, які містять фото), після чого подається заява на його продовження.

Карта побиту в Польщі – це документ єврозразка, і має юридичну силу на території всього Євросоюзу. Він містить біометричне фото, адресу прописки (у Польщі), номер PESEL людини та багато іншої інформаціі. Цей документ видає воєвода (губернатор) відповідного місця в Польщі, де прописаний кандидат.

Що дає Карта stalego pobytu?

– Більше немає потреби відкривати візу для поїздки в країни зони Шенген. Мало того, при перетині кордону польська прикордонна служба навіть не ставить Вам штамп в паспорт
-Ви можете легально працювати на території РП, ніякі дозволи вже не потрібні
– Ви отримуєте право на отримання безкоштовної першої медичної допомоги на тих же підставах, що і громадяни Польщі
– Ви можете оформити транспорт особисто на себе
-Можливість безкоштовного навчання в основних, середніх та вищих навчальних закладах на тих же умовах, що й громадяни РП
-Через 5 років після отримання Карти сталего побиту при дотриманні деяких умов Ви можете отримати громадянство
-Можливість покупки та оформлення на себе нерухомості (у тому числі при використанні іпотеки та держпрограм)
-Реєстрація та ведення підприємницької діяльності за спрощеною схемою, реєстрація юр.осіб (фірма, фонд і т.д.)
-багато чого іншого

Хто може претендувати на Карту stalego pobytu?

Особи, які протягом останніх 5 років проживали в РП на Карті часовего побиту
Особи, які мають польське походження

(093)9623624, (067)9420798

7IgYatUZaO_

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *