Подорожуй відповідально! Питання-відповіді

Змінився порядок виїзду за кордон дітей

З жовтня 2016 року єдиним офіційним документом, який дозволяє дитині з українським громадянством перетинати кордон, є виключно біометричний дитячий закордонний паспорт.

Якщо ж ваша дитина вписана у ваш закордонний паспорт чи має проїзний документ, та термін його дії ще не закінчився, то перетин кордону з цими документами можливий ще до 2018 року. Проте в такому випадку дитина не зможете скористатися перевагами безвізового режиму України з ЄС, що набув чинності 11 червня 2017 року. Для поїздки за кордон вам необхідно буде або відкривати дитині шенгенську чи національну візу, або виробляти їй власний дитячий закордонний біометричний паспорт.

При перетині кордону дітьми до 16 років, їх повинні супроводжувати батьки чи опікуни, або ж діти повинні мати нотаріально завірений дозвіл від обох батьків із вказаною метою та країною поїздки, терміном, а також супроводжуючою особою. Якщо з дитиною їде один з батьків, то він має мати нотаріально завірену згоду іншого на виїзд дитини за кордон із зазначенням країни та терміну перебування. Якщо діти вписані у ваш закордонний паспорт, не зайвим буде мати при собі їхні свідоцтва про народження для підтвердження батьківства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *