Допомога на дитину у Польщі. Програма Rodzina 500+

Що таке програма Rodzina 500+

Це державна програма, метою якої є фінансова підтримка сімей у вихованні дітей, а також зростання народжуваності та поліпшення демографічної ситуації в Польщі. Вступила в силу 1 квітня 2016 року. Згідно з програмою, на другу та кожну наступну дитини виділяється державна допомога 500 злотих в місяць. Також підтримка може надаватися і на першу дитину у випадку, якщо дохід на члена сім’ї становить менше 800 злотих на місяць. Якщо ж сім’я виховує дитину з обмеженими можливостями, то допомога виплачується при середньому доході на члена сім’ї менше 1200 злотих.

Чи можуть українці отримати допомогу на дитину у Польщі

На іноземців, які проживають у Польщі, також поширюється програма Rodzina 500+, і вони можуть отримати державну підтримку. Для цього вони повинні відповідати одному з наступних критеріїв.

  1. Проживати сім’єю на території Польщі і бути громадянами Європейського Союзу, Європейської економічної зони або Швейцарії, або
  2. Проживати сім’єю на території Польщі і мати тимчасовий дозвіл на проживання (pobyt czasowy) на підставі роботи, що вимагає високої кваліфікації, або
  3. Проживати родиною в Польщі і мати карту побиту з позначкою «доступ до ринку праці».

Іноземці, які мають  на строк, менший 6 місяців, іноземці, які працюють по візі, а також студенти не мають права на участь в програмі Rodzina 500+. Крім того, для отримання підтримки у Польщі має бути укладений двосторонній міжнародний договір про соціальне забезпечення з країною походження іноземця.

Країни, з якими у Польщі укладено двосторонні договори про соціальне забезпечення:

  1. Україна
  2. Молдова
  3. Югославія (зараз дія угоди поширюється на Сербію, Чорногорію, Боснію і Герцеговину)
  4. Македонія
  5. Австралія
  6. США
  7. Канада
  8. Південна Корея

Як отримати підтримку в рамках програми Rodzina 500+

Для того, щоб отримати допомогу 500 злотих на дитину, необхідно подати відповідну заяву. Зробити це можна як безпосередньо в urzędzie gminy, так і через інтернет. Для того, щоб отримати допомогу на першу дитину, необхідно надати документи, що підтверджують Ваші доходи (вони повинні бути менше 800 злотих на члена сім’ї в місяць, або менше 1200 злотих у випадку дитини з обмеженими можливостями). Якщо ж ви хочете отримати допомогу 500+ на другу, третю і т.д. дитину, то підтверджувати свій дохід не потрібно.

Заяву на участь у програмі Сім’я 500+ необхідно подавати раз на рік на кожний період, який розпочинається 1 жовтня і закінчується 30 вересня наступного року (наприклад, з 1 жовтня 2017 року по 30 вересня 2018 року).

Рішення про виділення допомоги і саму допомогу Ви отримаєте до кінця місяця, якщо подати заяву до 10 числа. Якщо ж Ви подасте заяву після 10 числа, то рішення і кошти отримаєте до кінця наступного місяця.

Які документи необхідно підготувати

  1. Wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego;
  2. Карту побиту.

Можуть також знадобитися додаткові документи, наприклад, свідоцтво про розлучення.

 

Потрібен секретар  ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ НА СПІВБЕСІДУ

Воєвудська візаЗАМОВИТИ

Апостиль  ЗАМОВИТИ

Переклади   ЗАМОВИТИ

ПСИХОЛОГ  ЗАМОВИТИ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *