Правила перебування

Чи можна в’їхати до країни ЄС за старим паспортом із візою, а потім, коли віза закінчиться, виїхати з ЄС уже за біометричним?

Поточна редакція прикордонного кодексу ЄС не містить такої заборони. Більше того, від 2014 року законодавство шенгенської зони напряму дозволяє подорож за межами часових рамок візи, за якою особа в’їхала до шенгенської зони, якщо ці рамки розширюються новим дозволом на короткотермінове перебування (новою візою). У період безвізового режиму біометричний паспорт є документом, що виконує саме таку роль.

Водночас якщо паспорт із візою та біометричний паспорт – це різні документи, ви маєте бути готові надати на виїзді обидва документи та, за потреби, усні пояснення з цього приводу. Ця ситуація врегульована Прикордонним кодексом ЄС (ст. 12), який регламентує правила виїзду з ЄС за документом, в якому відсутній в’їзний штамп.

Важливо: норма 90/180 розраховується сумарно на візовий і безвізовий періоди подорожі; скасування візового режиму не обнулює кількість днів, проведених на території ЄС.

Підсумовуючи: якщо йдеться про в’їзд до країни шенгенської зони, то відповідь «так» – із певними застереженнями, що викладені нижче. У разі, якщо йдеться про країну-члена ЄС за межами шенгенської зони, слід проконсультуватися з міграційною владою відповідної держави або з її посольством у Києві, аби уникнути розбіжностей національного та шенгенського законодавства.

Посилання на openeuro.in.ua

Візи туристичні  0937367582

Доїзд    0939623624

Німецька мова 0939623624

Польська мова 0937367582

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *