Умови перетину кордонів (країни розміщені в алфавітному порядку)

Eiffel Tower in Spring

Залишити відгук чи подякувати

АВСТРАЛІЯ

  • Заборонено в’їзд іноземцям, крім тих, хто має візу постійного резидента або є членом сім’ї громадянина Австралії або постійного резидента Австралії (чоловік / дружина, де факто партнер, утримувана дитина, законний опікун).

    Пасажири, які в’їжджають або прямують транзитом через Австралію, повинні мати медичну довідку з негативним результатом ПЛР-тесту на коронавірус (COVID-19). Тест повинен бути зроблений не пізніше ніж за 72 години до відправлення з першого пункту посадки. Більш детальну інформацію можна знайти на https://tinyurl.com/y398dxv4.

    ПЛР-тест не потрібен:
    – від пасажирів молодше 5 років;
    – від пасажирів, які прибувають з Кірібаті, Нової Зеландії, Ніуе, Самоа, островів Соломона, Токелау, Тонга, Тувалу або Вануату;
    – пасажирів з медичною довідкою з позитивним результатом ПЛР-тесту на коронавірус (COVID-19) і випискою від лікаря, виданою не менше ніж за 4 тижні до вильоту, в якій зазначено, що:
    – пройшло не менше 14 днів з моменту зараження коронавірусом (COVID-19);
    – 72 години пройшло з моменту зникнення лихоманки та респіраторних симптомів;
    – пасажири вилікувалися від коронавируса (COVID-19) і не заразні.
  • АВСТРІЯ

В’їзд з України до Австрії можливий для всіх цілей подорожей.
Діють наступні положення:

1) В’їзд без реєстрації та без карантину з сертифікатом (доказом) про повну вакцинацію проти COVID-19 однією з наведених нижче вакцин, якщо остання вакцинація, необхідна для повної імунізації, була зроблена більше ніж за 14 днів до в’їзду та була проведена не довше ніж 270 днів тому. Тобто після останнього щеплення із курсу повної імунізації має пройти 14 днів.
Зазначений сертифікат має бути англійською або німецькою мовою із зазначенням кількості зроблених доз і типу вакцини та/або лікарським підтвердженням із найменуванням вакцини і кількості зроблених доз.

Визнані вакцини: Comirnaty (INN) від BioNtech/Pfizer; Vaxzevria COVID-19 Vaccine AstraZeneca / Covishield від Serum Institute of India; COVID-19 Vaccine Janssen від Johnson & Johnson; mRNA-1273 Covid-19 Vaccine від Moderna; Sinopharm / BIBP SARS–CoV-2 Vaccine (Vero Cell), Inactivated, Sinovac (CoronaVac).

! Австрія приймає сертифікати вакцинації у додатку Дія, паперові сертифікати з порталу Дія з QR-кодом та паперові свідоцтва від сімейного лікаря.

2) В’їзд з реєстрацією та карантином з підтвердженням про негативний результат тесту COVID-19 (ПЛР-тест, не старший ніж 72 години або тест на антигени, не старший ніж 48 годин) та 10-денний карантин після в’їзду; або
підтвердженням про одужання після захворювання на COVID-19 (медична або офіційна довідка про те, що інфекція була подолана за останні 180 днів, чи медична або офіційна довідка про нейтралізуючі антитіла, не старша ніж 90 днів) а також онлайн-реєстрацією подорожі (Pre-Travel-Clearance – PTC, заповнити не пізніше ніж за 72 години до в’їзду). Формуляр для онлайн-реєстрації подорожі доступний на oesterreich.gv.at, а також на https://entry.ptc.gv.at/. Після в’їзду необхідно неодмінно піти на 10-тиденний карантин, який може бути припинений при пред’явленні негативного результату тесту, але не раніше ніж на 5 день після в’їзду.

Для безвізового в’їзду до Австрії потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (0679420798)

Вимога до тесту COVID-19 не поширюється на пасажирів молодше 12 років у супроводі дорослого.

Підлітки віком від 12 до 18 років, які в’їжджають разом з вакцинованими дорослими, потребують тест, але в цьому випадку вони не підлягають карантину. До неповнолітніх, які подорожують самостійно, застосовуються звичайні правила в’їзду.

АЗЕРБАЙДЖАН

Іноземцям заборонено в’їзд до Азербайджанської Республіки до 1 січня 2022 крім:

• Співробітники і керівники дипломатичних представництв і консульств в Азербайджані і члени їх сімей;
• Іноземці, члени сім’ї яких (подружжя, батьки, брати, сестри або діти) є громадянами Азербайджану;
• Іноземці, які мають дозвіл на роботу в Азербайджані;
• Іноземці, які мають посвідку на постійне або тимчасове проживання в Азербайджані.

Також на додаток до вищевказаних категорій осіб, решта громадян і резиденти Росії, Туреччини, США, Бахрейну, ОАЕ, Великобританії, Ізраїлю, Угорщини і Катару приймаються на спеціальні рейси авіакомпанії відповідно до нижчезазначених умов і паспортно-візових правилам Азербайджанської Республіки:

Пасажири старше 18-ти років – при наявності COVID-паспорта (офіційного сертифікату, що підтверджує проходження повного курсу вакцинації, або офіційного сертифікату про одужання від COVID-19), а також сертифіката про негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, отриманого протягом 72 годин до вильоту рейсу.
COVID-паспорт або імунний сертифікат повинні мати атрибути електронної верифікації. Ці документи будуть перевірятися під час проходження реєстрації в аеропорту.

Пасажири у віці від 1-го до 18-ти років – за умови пред’явлення сертифіката про негативний результаті ПЛР-тесту на коронавірус, отриманого протягом 72 годин до вильоту рейсу. Для дітей молодше одного року пред’являти COVID-паспорт або результат тест не потрібно.

Громадяни інших країн, які в’їжджають за рішенням оперативного штабу при Кабінеті Міністрів Азербайджанської Республіки, також повинні мати роздруковану медичну довідку про негативним результаті ПЛР-тесту на коронавірус (COVID-19), видану не пізніше, ніж за 72 години до вильоту рейсу в Азербайджан. Довідка не потрібна для дітей молодше одного року. Вік дитини розраховується з урахуванням дати вильоту.

Наявність на довідці QR-коду бажано, так як він дозволяє більш оперативно отримати детальну інформацію про результати ПЛР-тесту. Так, пасажири, які пред’явили довідку з QR-кодом, пройдуть прикордонний контроль швидше, оскільки даний унікальний код надасть повну інформацію про результати ПЛР-тесту. Пасажирів з довідкою про негативний результат ПЛР-тестування на COVID-19, але без наявності на ній QR-коду, відповідно до існуючих вимог, очікує більш ретельна перевірка. Пасажирам слід врахувати, що для такої перевірки буде потрібен додатковий час.

АЛБАНІЯ

Дозволений.

З 6 вересня 2021 іноземці, що в’їжджають до Албаніі, або прямують транзитом через неї, повинні будуть надати один з наступних документів:
– Сертифікат про вакцинацію, після другої дози повинно пройти не менше двох тижнів;
– Негативний ПЛР-тест не старше 72 годин;
– Експрес-тест на антиген не старше 48 годин;
– Довідку про одужання від COVID-19, дійсну протягом 6 місяців після одужання.

Вимога не стосується дітей до 6 років.

Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Також з 1 вересня в Албанії вводиться комендантська година з 23:00 до 06:00.
Ці правила також дійсні для тих громадян, які проїжджають транзитом через Албанію.

АЛЖИР

В’їзд громадянам України дозволений за умови наявності негативного ПЛР тесту, зробленого не пізніше ніж за 36 годин до в’їзду в Алжир. Крім того, громадяни мають здати додатковий тест на антиген по прибуттю в країну.

Результат тесту має бути арабською, англійською чи французькою мовою.

Тестування не вимагається у дітей до 12 років.

В’їзд для громадян України в Алжир здійснюється на підставі дійсної в’їзної візи.

АНГОЛА

Закрито кордон країни на в’їзд/виїзд, а також обмежено в’їзд/виїзд з провінції Луанда до 6 вересня 2021 р.

Водночас дозволяється в’їзд і виїзд з країни окремим категоріям громадян, зокрема у випадку:
– повернення в Анголу громадян цієї країни та іноземців-резидентів;
– виїзду з Анголи іноземних громадян до відповідних країн;
– в’їзду і виїзду з Анголи дипломатичного і консульського персоналу;
– надання гуманітарної допомоги;
– офіційні поїздки;
– надзвичайних медичних ситуацій;
– транспортування померлих (за виключенням випадків, коли причиною смерті є COVID-19).

В’їзд на національну територію та виїзд з Анголи дозволений лише при наявності негативного результату тесту RT-PCR на SARS-COV-2, зробленого за 72 години до вильоту.

Дозволяється здійснення регулярного міжнародного та внутрішнього авіаційного сполучення, яке має бути мінімальним і відповідати чинній епідеміологічній ситуації.

АНДОРРА

Дозволений за умови наявності дозволу на проживання в Андоррі або можливості повернутися на законних підставах на територію Іспанії або Франції після перебування в Андоррі.

Туристи, які мають намір перебувати в Андоррі понад 3 дні (окрім дітей віком до 6 років), мають надавати один із наступних документів:

– негативний результат діагностичного тестування (PCR або ТМА), здійснений протягом останніх 72 годин до прибуття до Андорри або негативний результат експрес-тесту на визначення антигену, здійснений не пізніше ніж за 48 годин;
– сертифікат про отримання повного курсу вакцинації проти COVID-19;
– довідку про одужання від COVID-19.
Перелічені документи мають надаватися в оригіналі, мають бути складені каталанською, іспанською, французькою або англійською мовами, у друкованому або цифровому форматі. Особи віком від 6 років, які мають статус резидентів у Франції, Іспанії або Португалії, звільняються від обов’язку надавати один із перелічених сертифікатів.

Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Додаткова інформація щодо подорожей до Андорри в умовах поширення COVID-19 міститься на спеціалізованому порталі Уряду Андорри: https://covid19.govern.ad/en

АНТИГУА І БАРБУДА

Дозволено.

1. Пасажири повинні мати медичну довідку з негативним результатом тесту на ПЛР на коронавірус (COVID-19), виданий щонайбільше за 7 днів до прибуття. Це не стосується пасажирів молодше 12 років.
2. Пасажири підлягають медичному обстеженню та самоізоляції.
3. Заповнену форму медичної декларації необхідно пред’явити органам охорони здоров’я порту після прибуття.
4. Пасажири та екіпаж авіакомпанії, які залишаються на ніч під час транзиту, повинні перебувати в готелі або на призначеному для цього місці до наступного рейсу.

АРГЕНТИНА

З 01.11.2021 Аргентинська Республіка відкриває кордони для іноземних туристів за наступних умов:
– отримання повного курсу імунізації, щонайменше за 14 днів до поїздки, інформацію про щеплення необхідно вказати в електронній декларації, розробленій Національною дирекцією з питань міграції Аргентини;
– особи віком до 18 років можуть в’їхати в Аргентину без щеплення від COVID-19, їм рекомендується не брати участі у масових заходах чи перебувати у місцях великого скупчення людей протягом перших 7 днів після приїзду в країну.

Крім того вимагається:
– пред’явлення негативного результату ПЛР-тесту, зробленого не більше ніж за 72 години до поїздки;
– заповнити електронну декларацію за 48 годин до в’їзду в Аргентину (https://ddjj.migraciones.gob.ar/app/home.php);
– наявність страхового полісу, що покриває послуги ізоляції, госпіталізації та лікування від COVID-19.

Іноземці з посвідкою на проживання в Аргентині, які не пройшли курс вакцинації від COVID-19, можуть в’їхати в країну, але зобов’язані дотримуватись семиденного карантину та на сьомий день зробити ще один ПЛР-тест.

Вакцини схвалені Аргентиною:
Covishield (Serum Institute – Індія),
Sinopharm (Beijing Institute of Biological Products -КНР),
AstraZeneca (AstraZeneca-Oxford – Велика Британія),
Moderna (Spikevax ARNm-1273, Moderna Switzerland GmbH),
Convidecia (CanSino Biologics Inc. КНР),
Comirnaty (Pfizer-BioNTech),
Janssen COVID-19 vaccine (Ad26.COV2-S, Johnson & Johnson)
Sputnik V (РФ).

АФГАНІСТАН

У зв’язку із загостренням безпекової ситуації в Ісламській Республіці Афганістан Міністерство закордонних справ України наполегливо рекомендує громадянам України утриматися від поїздок до цієї країни.

Дозволено в’їзд громадянам України

Пасажири повинні мати негативний результат тесту методом ПЛР, виданий щонайбільше за 96 годин до вильоту.
Це не стосується пасажирів молодше 8 років.

БАГАМСЬКІ ОСТРОВИ

Дозволено.
Пасажири повинні мати негативний тест ПЛР (RT-PCR), зроблений на протязі за 5 днів до прибуття. Тест повинен бути завантажений на www.travel.gov.bs.
Це не стосується:
– пасажирів молодше 2 років (діти у віці від 2 до 11 років, які в’їжджатимуть на Багами можуть мати негативний результат експрес тесту на антиген або ПЛР тесту(RT-PCR) на COVID-19 зробленого протягом 5 днів до поїздки);
– пасажирів з сертифікатом про щеплення COVID-19, якщо вони отримали першу дозу вакцини Janssen принаймні за 2 тижні до прибуття або другу дозу вакцини AstraZeneca (Vaxzevria), Moderna або Pfizer-BioNTech принаймні за 2 тижні до прибуття.

Пасажири та екіпаж авіакомпанії повинні мати затверджену “Bahamas Travel Health Visa” з QR-кодом, отриманим на веб-сайті www.travel.gov.bs

З додатковими умовами можна ознайомитися за посиланням: https://travel.gov.bs/file/travelProtocols

БАНГЛАДЕШ

Обов’язкова наявність негативного ПЛР тесту, зробленого не пізніше ніж за 72 години до відправлення рейсу. Для дітей до 10 років ПЛР тест не потрібен.

Обмежене міжнародне авіасполучення не припинятиметься.

БАРБАДОС

Після прибуття необхідно пред’явити заповнену “Immigration/Customs Form”. Форму можна знайти на сайті www.travelform.gov.bb або після прибуття.

Усі пасажири мають пред’явити негативний ПЛР тест на COVID-19 зроблений протягом 3 днів до приїзду.

Повністю вакциновані особи мають здати повторний тест на COVID-19 в аеропорту по прибуттю, а не вакциновані особи на 5 день по прибуттю з обов’язковим проходженням карантину до отримання результатів тесту.

Особи, які протягом останніх 21 днів відвідували Бразилію, Індію або ПАР підлягають додатковому карантину.

Більш детальна інформація: https://www.visitbarbados.org/covid-19-travel-guidelines-2020

БАХРЕЙН

В’їзд громадянам України дозволений лише за умови наявності дозволу на проживання в Королівстві Бахрейн.

Детальна інформація за посиланнями – https://www.evisa.gov.bh/VISA/visaInput

БЕЛІЗ

Аеропорти Белізу відкриті.
Пасажирам необхідно встановити додаток Belize Health Travel за посиланням https://www.covid19.bz/. Воно згенерує QR-код і номер поїздки, які необхідно надати після прибуття.
Пасажири без медичної довідки з негативним результатом ПЛР-тесту на коронавірус (COVID-19), виданим щонайбільше за 72 години до вильоту, підлягають ПЛР-тестуванню після прибуття.
Пасажири проходять медичний огляд.
Пасажири, які подорожують як туристи, повинні мати підтвердження бронювання затвердженого готелю.
Подробиці можна знайти на https://www.travelbelize.org/health-safety.

БЕЛЬГІЯ

Громадянам України дозволено в’їзд до Бельгії незалежно від мети поїздки.
Обов’язкові документи:
– чинний біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон (строк дії якого має перевищувати дату вашого запланованого виїзду з Бельгії на 6 місяців);
– документальне підтвердження мети вашої поїздки (картку резидента країни Євросоюзу або посвідку на проживання, резервування готелю, запрошення бізнес-партнера тощо);
– підтвердження вашої фінансової спроможності;
– поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні.

Крім того:
Ви маєте заповнити форму Passenger Locator Form (PLF), за 48 годин до прибуття в Бельгію – https://www.info-coronavirus.be/en/plf/
– коли ви подорожуєте до Бельгії авіаційним або морським транспортом;
– коли ви подорожуєте до Бельгії потягом, автобусом або власним авто з країни, яка знаходиться поза межами країн Євросоюзу або Шенгенської Угоди.

PLF-форма передбачає відомості про попередні 14 днів на дату заповнення та враховується при визначенні необхідності карантину та коли змінюється колір-код країни. Зазначена форма має бути заповнена кожною особою, віком від 12 років. Відомості про дітей до 12 років вносяться у PLF-форму батьків або належним чином уповноважених супроводжуючих осіб.

Перед поїздкою слід перевірити колір-код країни, з якої ви подорожуєте до Бельгії, щоб переконатися, що вона не перебуває у списку країн з критичним епідеміологічним ризиком (позначається червоним кольором). Список можна перевірити за посиланням https://www.info-coronavirus.be/en/colour-codes-by-country/. Інформація на цьому веб-ресурсі оновлюється кожної середи.
Примітка: якщо ви подорожуєте з країни з критичним епідеміологічним ризиком, або відвідали таку країну протягом останніх 14 днів, мета вашої поїздки до Бельгії має бути «поважною» та має бути підтверджена належним дозвільним документом, виданим Посольством Бельгії у відповідній країні.
! Станом на 18 жовтня Україна знаходиться у червоній зоні білого списку.

Це означає, що подорожувати до Бельгії все ще можна без доказу поважної причини та незалежно від статусу вакцинації.
– У вас є сертифікат про вакцинацію (додаток Дія або роздрукований сертифікат з порталу Дія) або про одужання – тестування та карантин не потрібні;
– У разі відсутності сертифікату про вакцинацію або про одужання (позитивний тест на COVID, дата видачі якого не перевищує 180 днів з моменту тестування) – має бути в наявності негативний PCR-тест (зроблений не більш ніж за 72 години до прибуття у Бельгію). Ви маєте пройти повторне тестування тестування на 1 або 2 день після в’їзду. При отриманні негативного тесту ви можете припинити карантин. Але маєте пройти ще одне тестування на 7 день.
Діти віком до 12 років не потребують тестування.

СЕРТИФІКАТ ПРО ВАКЦИНАЦІЮ
Особа вважається повністю вакцинованою, коли сплив термін у 14 днів з дати останньої вакцинації. Вакцини, які визнає Бельгія:
Pfizer/BioNTech (Comirnaty)
Moderna
AstraZeneca/Oxford (Vaxzevria)
Janssen
Covishield

Важливо: якщо ви не є резидентом, не маєте посвідку на проживання у країнах Євросоюзу або Шенгенської Угоди, сертифікат, який ви маєте намір пред’явити, має визнаватися Бельгію або країнами Євросоюзу. Зовнішній вигляд сертифікату та вимоги до нього (англійською мовою) можна перевірити на сайті Європейської комісії за посиланням EU Digital COVID Certificate | European Commission (europa.eu).

Основні характеристики сертифікату:
– він має бути в цифровому або паперовому вигляді;
– містити QR код;
– бути безкоштовним;
– складений українською або англійською мовою;
– мати елементи захисту;
– бути дійсним для всіх країн Євросоюзу.

Цифрова версія сертифікату може бути збережена на мобільному пристрої телефонного зв’язку. Громадянин України може також забажати паперову версію сертифікату. Обидві версії сертифікату мають містити QR-код, який, у свою чергу, містить важливу інформацію, а також цифровий підпис, що підтверджує те, що сертифікат виданий у законний спосіб. Країни-члени Євросоюзу домовились про єдиний дизайн як цифрової, так і паперової версії зазначеного сертифікату з метою полегшення його перевірки та визнання.

УВАГА! Якщо у поліції є підозра про спробу підробки PLF–форми або негативного тесту на COVID, складається офіціальний протокол. Такий протокол скеровується до офісу Генерального прокурора. Такі дії вважаються серйозним злочином та кваліфікуються як спроба підробки офіційних документів, за що передбачено кримінальну відповідальність.

Здійснювати моніторинг ситуації щодо умов перебування в Бельгії (англійською, французькою або німецькою мовами) можливо за посиланням www.info-coronavirus.be

БЕНІН

Дозволено в’їзд громадянам України

БІЛОРУСЬ

! З опівночі 26 травня Україна припинила авіасполучення з Білоруссю !

Українським авіакомпаніям та літакам заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь. Держприкордонслужба також отримала доручення припинити оформлення пасажирів, які прямують з Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів.

З 17 липня 2021 р. згідно з Постановою Ради Міністрів Республіки Білорусь (від 14.07.2021 № 401 «Про внесення змін до постанов РМ Республіки Білорусь від 8 квітня 2020 р. № 208 та від 30 жовтня 2020 р. № 624) змінюється порядок в’їзду в Республіку Білорусь і виїзду з Республіки Білорусь.

Актуальні обмеження та правила в’їзду / виїзду до / з Республіки Білорусь дивіться за посиланням https://gpk.gov.by/covid-19/

Залишається чинним тимчасове призупинення перетинання державного кордону на в’їзд в Республіку Білорусь в пунктах пропуску для автомобільного, пішохідного, залізничного та річкового сполучення іноземними громадянами та особами без громадянства.

Обмеження не поширюється на осіб, що в’їжджають через Національний аеропорт Мінськ, а також певних категорій іноземних громадян.

Іноземці, які прибули в Республіку Білорусь з країн, включених у перелік країн, в яких реєструються випадки інфекції COVID-19, що розміщується на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я за посиланням (http://minzdrav.sov.bviruldlvabelorusskikh-grazhdan/strany-krasnoy-zony.php), зобов’язані перебувати на самоізоляції протягом 7 календарних днів з дня прибуття до Республіки Білорусь і не підлягають подальшому пропуску через державний кордон Республіки Білорусь до закінчення терміну самоізоляції.

Іноземці, які досягли шестирічного віку, за винятком тих, що мають дозвіл на постійне або тимчасове проживання на території Республіки Білорусь, під час прибуття в Республіку Білорусь повинні мати оригінал або копію медичного документу на паперовому носії або в електронному вигляді, що підтверджує негативний результат лабораторного дослідження на інфекцію COVID-19.

Тест виконується протягом трьох діб до дати перетинання державного кордону Республіки Білорусь методом полімеразної ланцюгової реакції. У медичному документі має бути зазначено прізвище, власне ім’я, по батькові (якщо таке є) громадянина, дату проведення і результат лабораторного дослідження на інфекцію COVID-19 (білоруською, російською або англійською мовою).

Відсутність медичного документу про результати лабораторного дослідження є підставою для відмови іноземцям у в’їзді в Республіку Білорусь.

Наявність у іноземців, які прибули з країн, де реєструються випадки коронавірусної інфекції, негативного ПЛР-тесту не звільняє їх від необхідності дотримання 7-денної самоізоляції.

Вимоги самоізоляції і наявності довідки не поширюються на:
– іноземних громадян, що прямують за дипломатичними та службовими паспортами, а також членів їх сімей, які прямують спільно з ними;
– глав і членів офіційних делегацій;
– осіб, які прямують в Республіку Білорусь з метою проведення вакцинації проти інфекції COVID-19;
– іноземців, які надають міжнародну технічну, міжнародну безоплатну та іншу допомогу Республіці Білорусь;
– іноземців, які прибувають в Республіку Білорусь на запрошення юридичних осіб, зареєстрованих на території Республіки Білорусь;
– водіїв транспортних засобів при виконанні міжнародних автомобільних перевезень, а також перевезень міжнародних поштових відправлень;
– членів екіпажів повітряних суден, суден внутрішнього водного транспорту, поїзних бригад, локомотивних бригад, провідників вантажних вагонів міжнародного залізничного сполучення;
– іноземців, які мають дозвіл на постійне або тимчасове проживання на території Республіки Білорусь, які прибувають в Республіку Білорусь після перебування у службовому відрядженні, в яке вони були направленні юридичними особами чи індивідуальними підприємцями, зареєстрованими на території Республіка Білорусь;
– іноземців, які прямують до Республіки Білорусь за повідомленням про важку хворобу або про смерть близького родича, чоловіка (дружини), а також осіб, які їх супроводжують;
– іноземців, які здійснюють перевезення стовбурових клітин, органів для трансплантації;
– громадян Російської Федерації, які прямують транзитом через територію Республіки Білорусь в Російську Федерацію;
– іноземців, які прямують транзитом через територію Республіки Білорусь, відповідно до Угоди між Урядом Республіки Білорусь і Кабінетом Міністрів України про спрощений порядок проїзду ділянки автомобільної дороги Славутич – Чорнобильська АЕС, яка проходить по території Республіки Білорусь, працівниками, транспортними засобами та вантажами Чорнобильської АЕС і підприємств, які здійснюють діяльність в зоні відчуження, а також іноземними фахівцями, залученими до реалізації міжнародних проектів стосовно закриття Чорнобильської АЕС, від 20 січня 2009 року;
– іноземців, що прямують транзитом через територію Республіки Білорусь і мають документи, що підтверджують виїзд з Республіки Білорусь протягом 24 годин. Особи, що перевищили 24-годинний термін транзиту, через державний кордон Республіки Білорусь пропускаються тільки при наявності медичного документа про результати лабораторного дослідження;
– іноземців, які прибувають в Республіку Білорусь за укладеними договорами надання туристичних послуг на проведення мисливського туру з їх участю;
– осіб, що мають оригінал або копію документа на паперовому носії про повний курс вакцинації проти інфекції COVID-19 (далі – документ про вакцинацію). Курс вакцинації проти інфекції COVID-19 має бути завершений в термін від 1 до 12 місяців до дати прибуття на територію Республіки Білорусь. У документі про вакцинацію мають бути вказані прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) громадянина, дату закінчення курсу вакцинації (білоруською або російською і (або) англійською мовою).

З 6 вересня до 15 листопада громадяни України, жителі прикордонних населених пунктів Рівненщини, матимуть змогу перетинати українсько-білоруський кордон для збору диких ягід та грибів на території білоруського республіканського ландшафтного заповідника «Ольманські болота» .
Прикордонники здійснюватимуть пропускні операції щоденно з 06.00 до 20.00 години з обов’язковим поверненням громадян на територію України у день перетину державного кордону.
Функціонуватимуть тимчасові місця спрощеного перетину кордону в пішому порядку або на велосипедах:
«Познань» – для жителів населених пунктів Познань, Глинне, Обсіч, Дубно, Хмель;
«Березове» – для жителів населених пунктів Заболоття, Грабунь, Березове, Глинне, Дубно, Хмель;
«Дроздинь» – для жителів населених пунктів Старе Село, Дроздинь, Заболоття.
Громадянам для перетину кордону необхідно мати:
– старше 16 років – дійсний національний паспорт громадянина України (пропуск осіб по паспортному документу у форматі ID-картки здійснюватись не буде), довідки з сільського виконавчого комітету з вклеєною фотокарткою і підписом голови сільської ради з печаткою; перепустки, виданої органами прикордонної служби Республіки Білорусь на право перебування в прикордонній смузі; іменної квитанції про оплату за відвідини республіканського ландшафтного заповідника «Ольманські болота»;
– молодше 16 років – свідоцтво про народження, довідки з сільського виконавчого комітету з вклеєною фотокарткою і підписом голови сільської ради з печаткою. Перетин кордону здійснюватиметься у супроводі законних представників або інших повнолітніх осіб за наявності нотаріально завіреного клопотання. При цьому неповнолітні громадяни до 16 років повинні мати перепустку видану органами прикордонної служби Республіки Білорусь на право перебування у прикордонній смузі, а також іменну квитанцію про оплату за відвідини республіканського ландшафтного заповідника «Ольманські болота».
З метою недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції особи повинні мати медичні маски та будуть підлягати обов’язковому температурному скринінгу.

БОЛГАРІЯ

Відповідно до наказу Міністра охорони здоров’я Болгарії РД-01-874/ 26.10.2021 Україна внесена до червоної зони.
З 30 жовтня 2021 на територію країни допускатимуться тільки особи зі статусом постійного та довгострокового проживання на території Болгарії і члени їхніх сімей. В’їзд з туристичною метою заборонений.

Вищезазначені особи допускаються на територію Болгарії після пред’явлення дійсного цифрового COVID-сертифікату ЄС про вакцинацію чи перенесення хвороби або аналогічного документа, одночасно з негативним результатом PCR тесту на COVID-19, який зроблений за 72 години до в’їзду в країну та сертифікований дійсним цифровим COVID-сертифікатом ЄС про тестування на COVID-19 або аналогічним документом, що містить ті самі дані, що й дійсний цифровий COVID-сертифікат ЄС про тестування на COVID-19.

Згідно з наказом МОЗ РБ сертифікати COVID-19, видані Україною відповідно до системи «Єдиний державний портал електронних послуг» (портал Дія та мобільні додатки), вважаються еквівалентними цифровому COVID-сертифікату ЄС.

Вакцини, які визнає Болгарія – AstraZeneca (Vaxzevria), AZD1222 (SK Bioscience Co Ltd.), Covieshield, Janssen, Moderna, Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sinovac (CoronaVac) та Sputnik V

Діти віком від 12 до 18 років, які в’їжджають на територію Болгарії з країни, внесеної в червону зону, мають пред’явити негативний результат PCR-тесту на COVID-19, який зроблений за 72 години до в’їзду в країну та сертифікований дійсним цифровим COVID-сертифікатом ЄС про тестування на COVID-19 або аналогічним документом, що містить ті самі дані, що й дійсний цифровий COVID-сертифікат ЄС про тестування на COVID-19. У разі ненадання такого документа вищезгадані особи мають перебувати на 10-денному карантині.

Дітям до 12 років дозволено в’їжджати на територію Болгарії без надання документів щодо COVID-19.

ГРУЗІЯ

Громадяни будь-якої країни, можуть в’їхати до Грузії за наявності документа, що підтверджує повний курс (дві дози, одна доза у випадку Johnson&Johnson) будь-якої вакцини проти COVID-19, пройдений принаймні за два тижні до вильоту. Якщо особа подорожує літаком, достатньо мати документ, що підтверджує повний курс вакцинації – в’їхати в Грузію можна з паперовим свідоцтвом про вакцинацію, виданим сімейним лікарем (додаток Дія не визнається).
Якщо здійснюється подорож наземним або морським транспортом, потрібно додатково мати сертифікат ПЛР-тестування, проведеного не більш ніж за 72 години до поїздки в Грузію, але при цьому особу буде звільнено від тестування на 3-й день перебування.

! Після останнього щеплення із курсу повної імунізації має пройти 14 днів.

Дозволено в’їзд повітряним транспортом та наземним транспортом громадянам України та власникам посвідки на проживання в Україні, які не отримали щеплення, на зазначених нижче умовах:

– подорожувати необхідно безпосередньо із держав-членів Європейського Союзу, Ізраїлю, Туреччини, Швейцарії, Норвегії, США, Великобританії та Північної Ірландії, Саудівської Аравії, Катару, ОАЕ, Бахрейну, Вірменії, Азербайджану, України, Казахстану, РФ, Білорусі, включаючи транзитні поїздки через треті країни.
Увага! За умови вильоту або транзиту через країни, яких немає в переліку, будуть застосовуватись додаткові обмеження – https://www.geoconsul.gov.ge/HtmlPage/Html/View?id=2131&lang=Eng.
– перед перетином державного кордону необхідно заповнити спеціальну анкету, вказавши історію поїздок за останні 14 днів, контактні дані (адреса, номер телефону, адреса електронної пошти тощо) https://stopcov.ge/en/Protocol;
– на прикордонному пункті пропуску Грузії необхідно надати сертифікат ПЛР-тестування, проведеного не більш ніж за 72 години до поїздки в Грузію;
– на 3-й день перебування обов’язково пройти ПЛР-тестування за свій рахунок. Інформація про результати тесту відправляється подорожуючим по електронній пошті протягом 24-х годин. У разі позитивних результатів в телефонному режимі буде поінформовано Національний центр з контролю захворювань та громадської охорони здоров’я, і інфіковані будуть доставлені до відповідного медичного закладу.

! Свідоцтво про проведення ПЛР має складатися грузинською, англійською або російською мовами.

Будь-яка особа віком до 10 років (незалежно від громадянства) звільняється від обов’язку здавати негативний тест на ПЛР за останні 72 години до візиту до Грузії та проводити ПЛР на третій день.

Всі особи, які перебували у Республіці Індія протягом останніх 14 днів, будуть поміщені в обов’язковий карантин на 14 днів після в’їзду. У цьому випадку обов’язок пред’явлення негативного результату ПЛР-тесту на кордоні, а також ПЛР-тестування на 3-й день перебування буде знятий.

За винятком вищевказаних категорій, обмеження на в’їзд до Грузії не поширюється на:
– представників дипломатичних місій і міжнародних організацій, акредитованих в Грузії, і членів їх сімей;
– членів сімей громадян Грузії, незважаючи на їх національність (чоловік, діти до 18 років, за наявності відповідних документів);
– осіб, які прибувають до Грузії в рамках гуманітарної місії, якщо поїздка такої місії (лікарі, волонтери тощо) до Грузії є необхідною;
– осіб, яким відповідними органами Грузії надано статус особи без громадянства;
– осіб, які мають нейтральні проїзні документи (видаються урядом Грузії для мешканців тимчасово окупованих територій Грузії);
– осіб, які мають статус біженця в Грузії;
– членів офіційних делегацій (рішення буде прийматися в кожному конкретному випадку);
-водіїв потягів і вантажних автомобілів, що займаються перевезенням товарів і послуг, а також екіпажі літаків.

ГРЕЦІЯ

В’їзд громадянам України з туристичною метою дозволений

Вимоги для в’їзду:
– Заповнення форми PLF – https://travel.gov.gr/#/ (повинна бути заповнена за 24 години до в’їзду). Підтвердження заповнення електронної форми PLF, яка автоматично направляється системою пасажиру по електронній пошті, вважається обов’язковим проїзним документом. Дійсна форма PLF з QR-кодом вважається необхідною для в’їзду на будь-якому в’їзному пункті;
– Довідка про вакцинацію старше 14-ти днів (Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, CoronaVac (Sinovac), Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm) – це може бути також додаток Дія або роздрукований сертифікат з порталу Дія; або
– ПЛР-тест не старше 72 годин із зазначенням паспортних даних пасажира; або
– Довідка про перенесене захворювання або позитивний ПЛР-тест або тест на антитіла. Такий сертифікат (довідка) дійсний через 30 днів після дати першого позитивного тесту і діє протягом 180 днів після нього; або
– Експрес-тестування на антиген (rapid test) на COVID-19 строком не старше, ніж за 48 годин до прибуття в Грецію.

Документи приймаються англійською, французькою, німецькою, італійською, іспанською та російською мовами. Всі документи мають містити прізвище та ім’я латиницею згідно з даними закордонного паспорта.

! Вимоги поширюються і на дітей від 12 років і старше.

При в’їзді на територію Греції можливий вибірковий тест. Якщо результат вибіркового тестування буде позитивний, то з вами зв’яжуться представники МОЗ для переміщення на 14-ти денний карантин за рахунок грецької держави.

Для безвізового в’їзду до Греції потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та   оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

В’їзд можливий через:
– усі міжнародні аеропорти та морські порти Греції;
– сухопутні прикордонні пункти пропуску Промахонас та Орменіо, Евзоні та Німфаї, Нікі, Доірані, Крісталлопігі, Кіпі, Какавія, Кастаніес та Ексохі (цілодобово).

ДАНІЯ

З 25 жовтня 2021 Україна віднесена урядом Королівства Данія до категорії “COVID-19 risk countries”.

Для безвізового в’їзду до Данії потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та  Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Якщо у громадянина є сертифікат про повну вакцинацію, оформлений більше, ніж два тижні від дати останньої дози вакцини, і не раніше, ніж 12 місяців від дати в’їзду до Данії, а вакцина схвалена органами охорони здоров’я Данії або Європейським агентством з лікарських засобів, в’їзд дозволено без тестів та карантину.
Наразі EMA схвалила такі вакцини проти COVID-19:
– Pfizer BioNtech (Comirnaty) (потрібні дві дози)
– Johnson & Johnson – Janssen Pharmaceuticals (вакцина COVID-19 Janssen) (потрібна лише одна доза вакцини)
– Spikevax (раніше Moderna / COVID-19 Vaccine Moderna) (потрібні дві дози)
– AstraZeneca (Vaxzevria) (потрібні дві дози)
Якщо вашою першою дозою була вакцина AstraZeneca, а другою – вакцина мРНК (Spikevax (раніше Moderna) або Pfizer / BioNTech), ви вважаєтесь людиною, що пройшла повний курс вакцинації

! Данія приймає сертифікати вакцинації у додатку Дія, паперові сертифікати з порталу Дія з QR-кодом та паперові свідоцтва від сімейного лікаря.

Невакцинованим громадянам потрібно зробити тест на Covid-19 протягом 24 годин після прибуття до Данії в одному з центрів тестування: https://en.coronasmitte.dk/find-covid-19-test-center. Вимога щодо тестування на Covid-19 перед приїздом до Данії скасована.

Якщо громадянин України раніше перехворів на Covid-19, але при цьому не має Covid-сертифікату, потрібно пред’явити медичну довідку, що підтверджує позитивний результат ПЛР-тесту на Covid-19, зробленого не менше ніж за 14 днів, але не більше ніж за рік до в’їзду в Данію. В такому випадку, робити тест на Covid-19 після прибуття в Данію непотрібно.

Детальну інформацію можна дізнатися на офіційному сайті: https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark/categorization-of-countries

ДОМІНІКАНСЬКА РЕСПУБЛІКА

Дозволено всім категоріям осіб.

Все туристи перед прильотом (за 72 години) повинні заповнити електронну форму за посиланням: https://eticket.migracion.gob.do/. Після заповнення анкети ви отримуєте QR-код на в’їзд.

Пасажири, які прибувають з Іспанії або які були там протягом останніх 14 днів, повинні мати:
– негативний тест на антиген або ПЛР, що проводений не більше ніж за 72 години до прибуття; або
– сертифікат про щеплення від COVID-19, що свідчить про те, що вони були повністю вакциновані принаймні за два тижні до прибуття.
Це не стосується пасажирів молодше 7 років.

Пасажири, які прибувають (або провели останні 14 днів) з Австралії, Бразилії, Конго (Республіка Демократична Республіка), Індії, Індонезії, Ірану, Іраку, Ірландії, Кувейту, Монако, Сенегалу, Південної Африки, Сент-Вінсент і Гренадини, Швеція, Сирія, Таїланд, Туніс або Великобританія повинні мати:
– негативний тест ПЛР на COVID-19, зроблений максимум за 72 години до прибуття; або
– сертифікат про щеплення від COVID-19, що свідчить про те, що вони були повністю вакциновані принаймні за три тижні до прибуття.
Це не стосується пасажирів молодше 5 років.

ЕСТОНІЯ

В’їзд з України з несуттєвих причин (в тому числі, з метою туризму) дозволений тільки повністю вакцинованим особам, якщо з дня завершення курсу імунізації пройшло не більше одного року.
Естонія визнає всі вакцини, які використовуються в Україні, а також приймає сертифікати вакцинації у додатку Дія, паперові сертифікати з порталу Дія з QR-кодом та паперові свідоцтва від сімейного лікаря.
Часом настання максимального захисту імунітету відповідно до інструкцій виробника вважається:
– вакцина Pfizer/BioNTech Comirnaty – через 7 календарних днів після введення другої дози вакцини;
– вакцина AstraZeneca Vaxzevria – через 15 календарних днів після введення другої дози вакцини;
– вакцина Moderna COVID-19 – через 14 календарних днів після введення другої дози вакцини;
– вакцина Janssen COVID-19 – через 14 календарних днів після однієї дози вакцини.
Щодо інших вакцин COVID-19, не зазначених у цьому пункті, слід виходити з інструкцій конкретного виробника про настання максимального захисту (наприклад, для вакцини «Супутник V» це 21 день після введення другої дози вакцини).

Невакциновані особи можуть потрапити до Естонії, якщо вони:
– громадяни Естонії або мають посвідку на проживання в країні (Elamisluba) та члени їх сімей;
– мають дозвіл на проживання в країнах Європейського Союзу, Шенгенських державах, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Андорри, Монако, Сан-Марино та Ватикану, а також власники довгострокових віз зазначених країн та члени їх сімей;
– є перевізниками товарів та сировини, займаються міжнародними вантажними і пасажирськими перевезеннями, беруть участь в технологічній роботі компанії, що працює в Естонії, постачальники медичних послуг;
– є дипломатами, які прибувають в рамках міжнародної військової співпраці.
Також до в’їзд до Естонії можливий для роботи, навчання, відвідування сім’ї або на підставі спеціального дозволу.

Невакциновані особи повинні зробити ПЛР-тест за 72 години до в’їзду або експрес-тест на антиген за 48 годин. Також вони зобов’язуються пройти 10-денний карантин. Скоротити термін карантину можна, здавши тест не раніше шостого дня самоізоляції і отримавши негативний результат.

Всі вакциновані та невакциновані громадяни (в тому числі діти, за яких анкета подається батьками) повинні надати заповнену «Електронну декларацію про стан здоров’я». Ця форма доступна онлайн за 72 години до прибуття – https://iseteenindus.terviseamet.ee

Для безвізового в’їзду до Естонії потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та  Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Якщо діти подорожують із законним представником або уповноваженим супроводжуючим, якому не потрібно залишатися в самоізоляції, наприклад, вакцинованим від COVID-19, то:
– дітям до 12 років не потрібно залишатися в ізоляції та проходити тестування;
– невакциновані діти у віці від 12 до 18 років не повинні залишатися в самоізоляції, якщо вони пройшли тестування на SARS-CoV-2 до прибуття в Естонію з негативним результатом або такий тест був проведений відразу після прибуття в Естонію з негативним результатом. Дитина повинна залишатися за місцем проживання або постійного перебування до тих пір, поки не з’ясується, що результат тесту негативний.

Детальніше – https://vm.ee/ru/informaciya-o-puteshestviyah-vozmozhnostyah-vozvrashcheniya-v-estoniyu

ЄГИПЕТ

В’їзд громадянам України дозволено

Єгипет дозволив в’їзд вакцинованим туристам без ПЛР-тесту через 14 днів після отримання другої дози двокомпонентної вакцини (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac, «Супутник V»), або через 14 днів після отримання першої дози однокомпонентної вакцини Johnson & Johnson.
Сертифікат має містити QR-код та не має містити жодних виправлень, підтирань чи правок. Українці можуть згенерувати та роздрукувати сертифікат вакцинації з QR-кодом з порталу Дія. Електронні версії сертифікатів наразі єгипетською стороною не визнаються.

! Всі невакциновані туристи, що прибувають в Єгипет, повинні мати на своїх ПЛР-тестах печатку лабораторії, підпис лікаря та/або QR-код, без яких результати ПЛР-тестів не будуть вважатися дійсними. Наявність роздрукованого документа обов’язкова!

Вимоги до довідки згідно циркуляру Міністерства охорони здоров’я та народонаселення Єгипту:
Всі без виключення громадяни віком від 6 років, які перетинатимуть єгипетський державний кордон, зобов’язані мати при собі сертифікат з негативним результатом ПЛР-тесту, зробленого не пізніше, ніж за 72 години до прибуття:
– Сертифікат має обов’язково містити точну дату та час здачі тесту особою;
– Сертифікат має бути виданий офіційною лабораторією, зареєстрованою у державі походження документу, та має містити печатку лабораторії, підпис лікаря та QR-код, що містить посилання на результат тесту на офіційному веб-сайті лабораторії;
– Сертифікат не має містити жодних виправлень, підтирань чи правок;
– Сертифікат має містити інформацію про проведений вид тесту;
– У сертифікаті має бути обов’язково зазначено, що особі було проведено тестування типу RT-PCR.
– Сертифікат має бути виданий англійською мовою.
– Сертифікат має містити інформацію про особу, якій належить тест.
– Не приймаються сертифікати, заповнені від руки
В разі виникнення сумнівів щодо достовірності тесту, єгипетська сторона залишає за собою право на проведення повторного тесту по прильоту.

Потрібна заповнена та роздрукована «Форма декларації про стан здоров’я» https://www.egyptair.com/en/about-egyptair/news-and-press/Documents/الإقرار%20الصحي%20لغير%20المصريين%20%28الأجانب%29.pdf, повинна бути пред’явлена до посадки і після прибуття. Всі мандрівники повинні також Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)  , який включає повне покриття медичних витрат та проживання в зв’язку з COVID-19 у разі будь-яких карантинних вимог. Детальна інформація про страховий поліс має бути завантажена при заповненні форми декларації про стан здоров’я.

Громадянам, які прибуватимуть до аеропортів курортних міст Хургада, Шарм ель-Шейх, Марса-Алам та Таба та не матимуть при собі згаданого сертифікату з негативним результатом ПЛР-тесту, буде дозволено провести ПЛР-тест безпосередньо після прибуття в ці чотири аеропорти. Вартість ПЛР-тесту складатиме 30 дол.США.
Однак ми рекомендуємо мати готовий роздрукований результат тестування.

ІЗРАЇЛЬ

З 1 листопада в Ізраїль через аеропорт Бен-Гуріона зможуть в’їжджати іноземні туристи, які отримали щеплення від COVID-19 або одужали, за таких умов:
– якщо вони не були в червоній країні протягом 14 днів до в’їзду в Ізраїль – https://corona.health.gov.il/en/country-status/ – станом на 6 листопада Україна помаранчева;
– щеплені двома дозами вакцини Pfizer не більш як півроку тому (якщо після отримання другої дози вакцини пройшло не менш ніж 7 днів до в’їзду в Ізраїль і не більш ніж 180 до виїзду з Ізраїлю) або;
– щеплені двома дозами вакцин Moderna, AstraZeneca, Covishield, Sinovac і Sinopharm не більш як півроку тому (якщо після отримання другої дози вакцини пройшло не менш ніж 14 днів до в’їзду в Ізраїль і не більш ніж 180 до виїзду з Ізраїлю) або;
– щеплені однією дозою вакцини Johnson & Johnson (якщо після отримання дози вакцини пройшло не менш ніж 14 днів до в’їзду в Ізраїль і не більш ніж 180 до виїзду з Ізраїлю) або;
– щеплені “бустерною” дозою вищеперелічених вакцин (якщо після отримання дози вакцини пройшло не менш ніж 14 днів до в’їзду в Ізраїль).

Також до Ізраїлю зможуть потрапити ті, хто перехворіли й отримали не менше однієї дози визнаної ВООЗ вакцини. Крім цього, дозволяється в’їзд до країни тим, хто перехворів COVID-19 менш як півроку тому – тобто ті, хто зможуть пред’явити ВИКЛЮЧНО у вигляді digital recovery certificate позитивний результат тесту NAAT (молекулярний тест – наприклад, ПЦР), після якого пройшло більш ніж 11 днів до в’їзду в Ізраїль і не більш ніж 180 днів до виїзду з Ізраїлю.

Як відбуватиметься Ваш в’їзд в Ізраїль:
1. Окрім сертифіката вакцинації потрібно мати негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 години до прибуття в Ізраїль.
2. Пасажири, які прибувають в Ізраїль, повинні протягом 24 годин до посадки заповнити декларацію особи, яка в’їжджає до Ізраїлю за посиланням https://corona.health.gov.il/en/flights/
– Власник цифрового сертифіката вакцинації (додаток Дія або роздрукований сертифікат з портала Дія), який підлягає перевірці, має завчасно його відсканувати або завантажити свою довідку про вакцинацію чи одужання до Декларації та отримати зелений пропуск (Green Pass) перед посадкою в літак.
– Особа, яка не має цифрового сертифіката з QR-кодом, має зазначити в Декларації про наявну вакцину та додати відповідні документи. Така особа також має отримати зелений пропуск (Green Pass) перед посадкою в літак.
3. Управління з питань народонаселення та імміграції в аеропорту Бен-Гуріона проводитиме вибіркову перевірку документів та відповідність вищенаведеним умовам. Врахуйте, що по прибуттю в Державу Ізраїль Вам буде необхідно також пред’явити на паспортному контролі документи, які підтверджують мету Вашої поїздки. Наприклад, туристам доцільно мати зворотний квиток, підтвердження бронювання готелю та придбання туристичного продукту, суму коштів, достатню для запланованого перебування в Ізраїлі, а також поліс медичного страхування. Особам, які в’їжджають з гостьовою метою, слід мати іменне запрошення з персональними та контактними даними приймаючої сторони. Зворотний квиток та достатні кошти також необхідні. Не громадянам Ізраїлю, які бажають запросити українця, краще погодити таке запрошення в територіальному відділенні Служби населення та імміграції Ізраїлю.
! Дотримання цих рекомендацій не є гарантією безперешкодного в’їзду на територію Ізраїлю, оскільки рішення щодо пропуску (чи не пропуску) іноземних громадян, у т.ч. громадян України, приймають співробітники прикордонної служби Держави Ізраїль за результатами додаткових ретельних співбесід.
4. Після прибуття до Ізраїлю необхідно буде пройти додатковий ПЛР тест. Подорожуючий повинен перебувати в ізоляції до отримання негативного результату або протягом 24 годин, залежно від того, що настане раніше.
Послуга проведення ПЛР тесту платна – 80 ізраїльських шекелів, за умови завчасної онлайн реєстрації, або 100 ізраїльських шекелів за умови реєстрації в аеропорту; оплата здійснюється кредитною карткою. Для того щоб забронювати чергу на ПЛР тест в аеропорту Бен Гуріон перейдіть за посиланням https://testngo.femi.com/he/sign-in

Всім іншим іноземним громадянам дозволено в’їзд виключно за наявності спеціального дозволу компетентних органів Держави Ізраїль.
Іноземні громадяни, які бажають в’їхати до Держави Ізраїль, повинні заздалегідь подати заявку на в’їзд до Ізраїлю до ізраїльської дипломатичної або консульської установи за місцем проживання іноземця або до Управління з питань народонаселення та імміграції Держави Ізраїль.
Заявки до ізраїльської дипломатичної або консульської установи за місцем проживання іноземця приймаються онлайн за посиланням: https://govforms.gov.il/mw/forms/knisalisrael@mofa.gov.il#!requestDetails

Детальна інформація щодо порядку отримання дозволу, підстав за яких особа може отримати дозвіл, необхідних документів, контакти компетентних органів розміщена за посиланням https://www.gov.il/en/departments/news/border_closing_coronavirus_14062020

Для отримання дозволу на в’їзд в країну також вимагається  Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Якщо ви отримали дозвіл на в’їзд, перед вильотом вам потрібно надати негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 години до прибуття в Ізраїль. Після прибуття до Ізраїлю необхідно буде пройти додатковий ПЛР-тест (зазначена послуга платна – 80 ізраїльських шекелів за умови завчасної онлайн реєстрації, або 100 ізраїльських шекелів за умови реєстрації в аеропорту; оплата здійснюється кредитною карткою).
Для того щоб забронювати чергу на ПЛР-тест в аеропорту Бен Гуріон перейдіть за посиланням https://check2fly.co.il/auth

У виняткових випадках Ви можете подати заявку на отримання дозволу на в’їзд до Ізраїлю без проведення ПЛР-тесту на COVID-19, за посиланням https://survey.gov.il/he/PCR2

Після отримання дозволу на в’їзд в Ізраїль пасажири повинні не більше ніж за 24 години до рейсу заповнити декларацію особи, яка в’їжджає до Ізраїлю, за посиланням https://corona.health.gov.il/en/flights/. В декларації пасажир надає свої особисті дані, медичні відомості, а також детальну інформацію про місце самоізоляції в Ізраїлі.
Якщо після надсилання декларації необхідно оновити ці дані, це можна зробити через Центр охорони здоров’я за номером 5400*.

! Медична декларація, дозвіл на в’їзд в країну, результати тесту на COVID-19 та інші документи потрібно роздрукувати і мати при собі для пред’явлення компетентним органам Ізраїлю. Особи, які хворіють COVID-19, не зможуть сісти на літак.

Усі невакциновані особи, які в’їжджають в Ізраїль, повинні пройти самоізоляцію.
Тривалість самоізоляції становить 14 днів.
Самоізоляція може бути скорочена до 7 днів (за умови, якщо пасажир отримав перший негативний ПЛР-тест при в’їзді в Ізраїль, а також другий негативний ПЛР-тест на сьомий день самоізоляції).

Детальна інформація щодо самоізоляції (у т.ч. обчислення терміну ізоляції, контакти компетентних органів) розміщена за посиланням: https://www.gov.il/en/departments/guides/corona-quarantine

Інформація МОЗ Ізраїлю для прибуваючих та тих, відлітає з Ізраїлю за посиланням – https://www.gov.il/en/departments/guides/flying-to-israel-guidlines?chapterIndex=1

ІСПАНІЯ

Міністерством охорони здоров’я Іспанії опублікований оновлений перелік країн “зеленої зони”, до якого включено Україну. До 14 листопада громадяни України можуть подорожувати до Іспанії без необхідності надання довідок про вакцинацію або негативних результатів тестування на наявність Covid-19 за умови завчасного заповнення формуляра санітарного контролю: https://www.spth.gob.es/.

Для усіх пасажирів (у тому числі для дітей), які прибувають до Іспанії повітряним або морським транспортом, у тому числі з метою транзиту до інших країн, має бути завчасно заповнений формуляр санітарного контролю (на порталі МОЗ Іспанії https://www.spth.gob.es/) та отриманий QR код для надання на вимогу представників компанії перевізника перед посадкою, а також служб санітарного контролю в пункті пропуску в порту або аеропорту по прибуттю до Іспанії.

Усі пасажири, які мають на меті в’їхати до Іспанії, підлягають проходженню санітарного контролю у першому пункті в’їзду, який передбачає щонайменше перевірку документів, візуальне обстеження та замір температури безконтактним способом.

Для безвізового в’їзду до Іспанії потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні.

Перелік країн або зон ризику, а також критерії включення до нього переглядаються кожні сім днів та публікуються на порталі Spain Travel Health – https://www.spth.gob.es/.

ІТАЛІЯ

Дозволено в’їзд українцям для всіх типів подорожей. Зазначені правила діють до 15 грудня 2021 року (з можливістю зміни).

Україну з 31 липня 2021 включено до переліку країн категорії D, що передбачає надання можливості відвідувати територію Італійської Республіки з будь-якою метою, в тому числі – туризму.

Для безвізового в’їзду до Італії потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні.
Разом з тим, бажаючим відвідати Італію слід врахувати такі основні обов’язкові вимоги.

Для вакцинованих осіб необхідні документи:
– заповнена онлайн форма санітарного контролю Passenger Locator Form, яка доступна за посиланням https://app.euplf.eu/;
– пред’явити перевізнику або будь-якій іншій уповноваженій особі сертифікат про проходження повного циклу вакцинації вакциною, що визнані ЕМА (Pfizer, Johnson and Johnson, Moderna, AstraZeneca), або відповідний «зелений» сертифікат (Green Pass) європейського зразка, що підтверджує курс вакцинації. Італія визнає Covid-сертифікати у додатку Дія. Остання вакцинація повинна бути не раніше, як за 14 днів до подорожі (сертифікат вакцинації надається завжди разом із негативним результатом тестування);
– надати довідку про негативний результат молекулярного (ПЛР) або експрес-тестування на Covid-19, який має бути зроблений не більше ніж за 72 години до приїзду.

Неповнолітні діти у віці від 0 до 17 років звільняються від вимоги самоізоляції, якщо їх супроводжують батьки, які також звільнені від такої вимоги (через наявність свідоцтва про вакцинацію). Діти від 6 до 17 років повинні мати негативний результат тесту.

У разі відсутності вакцинації, мандрівники все ще можуть в’їхати до Італії, але вони повинні:
– заповнити онлайн форму санітарного контролю Passenger Locator Form, яка доступна за посиланням https://app.euplf.eu/;
– надати довідку про негативний результат молекулярного (ПЛР) або експрес-тестування на Covid-19, який має бути зроблений не більше ніж за 72 години до приїзду;
– пройти самоізоляцію протягом 5 днів, інформуючи про це місцеві органи охорони здоров’я;
– пройти повторне тестування після завершення встановленої самоізоляції.

Діти у віці до 6 років звільняються від вимоги молекулярного або антигенного тесту, але при необхідності все одно повинні самоізолюватися.

Діють також певні виключення, які звільняють від тестування перед вильотом, проходження карантину та тестування на 5 день:
– будь-яка особа, що в’їжджає до Італії на строк, що не перевищує 120 годин (п’ять днів) у зв’язку з обґрунтованою необхідністю, роботою, станом здоров’я чи надзвичайною ситуацією, із зобов’язанням після закінчення зазначеного терміну негайно залишити країну або розпочати 5-денний період самоізоляції, а в кінці зазначеного періоду – здати тест ПЛР або антиген;
– будь-яка особа, що користується приватними транспортними засобами для транзиту через територію Італії протягом періоду, що не перевищує 36 годин, із зобов’язанням після закінчення зазначеного терміну негайно залишити країну або розпочати 5-денний період самоізоляції, а в кінці зазначеного періоду – здати тест ПЛР або антиген.
Більше виключень за посиланням – https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp

Детальна інформація (англійською мовою) щодо актуальних правил в’їзду в Італійську Республіку, посилання на анкети особистої декларації, інформація щодо правил проходження самоізоляції та виключення з них міститься на офіційній вебсторінці Міністерства закордонних справ Італії за посиланням: https://infocovid.viaggiaresicuri.it/index_en.html, а також: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/06/normativa_covid_21_giugno_eng.pdf

КАЗАХСТАН

В’їзд громадянам України в Республіку Казахстан дозволено тільки рейсами з держав, з якими Казахстан відновив сполучення (Україна, Білорусь, Польща, РФ, ОАЕ, Нідерланди, Південна Корея, Єгипет, Німеччина, Туреччина, Узбекистан, Киргизстан).

Для перетину кордону Казахстану громадянам України необхідно пред’явити довідку негативного ПЛР-тесту зі строком видачі не більше 72 години на англійській, казахській або російській мовах.
Виключення – діти до 5 років, при наявності у супроводжуючих їх дорослих осіб ПЛР-теста з негативним результатом, а також осіб, які мають посвідку на постійне проживання в Казахстані, які отримали повний курс вакцинації проти COVID-19 в Республіці Казахстан при пред’явленні документального підтвердження. На практиці нерідкі випадки, коли прибулих іноземців з простроченою довідкою або без довідки депортували з країни.

ПЛР-довідка не потрібна іноземцям, які отримали повний курс вакцинації на території Республіки Казахстан (незалежно від виду вакцини QazVac, Супутник V, Hayat-Vax або CoronaVaс). В’їзд в країну здійснюється на підставі паспорта або довідки про вакцинацію.
! В’їхати в Республіку Казахстан на підставі будь-якого українського документа про вакцинацію не можна.

Після перетину кордону з Республікою Казахстан застосовується термометрія та анкетування. Протягом 3 робочих днів з моменту перетину громадянами України кордону Республіки Казахстан приймаюча сторона (юридична, фізична особа) зобов’язана повідомити міграційні органи РК про прибуття іноземця (в разі невиконання зазначеної вимоги на відповідну особу правоохоронними органами РК накладається адміністративний штраф).

КАНАДА

З 7 вересня 2021 року Канада пускатиме без карантину іноземних осіб, які щонайменше за повних 14 діб до прибуття пройшли повний курс вакцинації однією з вакцин:
– Pfizer-BioNTech (Comirnaty, tozinameran, BNT162b2),
– Moderna (mRNA-1273),
– AstraZeneca / COVISHIELD (ChAdOx1-S, Vaxzevria, AZD1222),
– Janssen/Johnson & Johnson (Ad26.COV2.S)
Документи, які підтверджують вакцинацію, повинні бути оформлені англійською, французькою мовами або мати завірений переклад.

За 72 години до посадки на літак всі пасажири зобов’язані подати особисту інформацію в електронному вигляді через додаток ArriveCAN (або сайт – https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19/arrivecan.html). У ньому вказуються дані щодо місця перебування, контактна інформація, оцінка наявності симптомів COVID-19. Наявність ArriveCAN перевіряється представниками Канадської прикордонної служби безпосередньо на кордоні. При цьому до осіб, які не подали інформацію в цифровому вигляді перед посадкою на рейс, можуть застосовуватися заходи впливу (від усних попереджень до штрафу в 1000 доларів). Винятки зроблені для тих, хто не може подати документи електронним способом через особисті обставини, такі як інвалідність або недостатня інфраструктура.

Такі ж правила діють і в сухопутних та морських пунктах пропуску. Транзитним пасажирам, кінцевим пунктом призначення яких не є Канада, не потрібно подавати свою інформацію через ArriveCAN.

Всі особи від 5 років, які планують прибути до Канади повітряним транспортом, повинні пройти тест на COVID-19 перед посадкою на міжнародні рейси (! в тому числі повністю вакциновані). Зокрема, потрібно продемонструвати негативний ПЛР-тест в електронному або друкованому вигляді, зроблений за 72 години до прибуття до країни (вказане контролюється авіаперевізниками). Довідка має містити таку інформацію:
– Ім’я мандрівника та дата народження
– Назва та адреса лабораторії/клініки/установи, яка проводила тестування
– Дата проведення тесту
– Тип проведеного тесту
– Результат тесту
Також наявність такого тесту перевіряється безпосередньо під час проходження прикордонного контролю Канади.

Канада дозволяє поїздки дітям без щеплень до настання 18 років в супроводі дорослих, які пройшли повний курс вакцинації. До 5 років дітям не потрібно проходити тести. Діти з 5 років і до настання 17 років повинні пройти тести на коронавірус перед вильотом, після прильоту та на 8-й день після прибуття в Канаду.

Невакцинованим особам в’їзд заборонено, за винятком:
– постійних резидентів Канади та безпосередніх членів сім’ї (батьки/подружжя/діти) громадян/постійних резидентів Канади;
– резидентів США (за умови обґрунтування суттєвої потреби у в’їзді до Канади);
– членів дипкорпусу та екіпажів морських/повітряних суден;
– безпосередніх членів сім’ї (батьки/подружжя/діти) тимчасових резидентів Канади (за умови наявності письмового дозволу Міністерства імміграції на приїзд до Канади);
– власників дозволів на навчання (якщо навчання не переведене в онлайн форму);
– власників дозволів на роботу (якщо вони проживають в Канаді, або працюють у важливій галузі, і їхнє робоче місце не скорочене внаслідок карантинних обмежень);
– осіб, які отримали захист.

Щоб дізнатись, чи дозволено вам в’їзд до Канади, пройдіть опитування за посиланням – https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/wizard-start

По приїзду в Канаду особи, які не пройшли повний курс вакцинації, підлягають обов’язковій 14-денній самоізоляції та проходженню тесту на COVID-19 на восьмий день.

Всі особи, які планують прибути до Канади повітряним транспортом, повинні пройти тест на COVID-19 перед посадкою на міжнародні рейси. Зокрема, потрібно продемонструвати негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 години до прибуття до країни (вказане контролюється авіаперевізниками). Також наявність такого тесту перевіряється безпосередньо під час проходження прикордонного контролю Канади. 14-денну самоізоляцію потрібно проходити навіть при наявності негативного тесту.
Дітям до 5 років тест не потрібен.

Після в’їзду до Канади повітряним, наземним або морським транспортом протягом 48 годин необхідно через додаток ArriveCAN або безкоштовний номер +1-833-641-0343 підтвердити про прибуття до місця свого карантину чи ізоляції. Перебуваючи на самоізоляції, особи повинні щодня проводити самооцінку симптомів COVID-19.

Контроль за виконанням вказаних правил здійснюватиметься правоохоронними органами Канади за допомогою телефонних дзвінків або ж особистих візитів додому.

КІПР

Для безвізового в’їзду до Кіпру потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та  Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Для в’їзду на острів туристам з України необхідно:
– зареєструватись на платформі CyprusFlightPass за 48 годин до вильоту – https://cyprusflightpass.gov.cy/en/application-process, отримати особову картку доступу до вильоту (CyprusFlightPass) – усі без виключення пасажири, в т.ч. діти;
– мати негативний результат ПЛР-тесту, що зроблений не більш ніж за 72 години до вильоту (тест має бути англійською мовою);
– по прильоту на Кіпр пройти повторний ПЛР-тест (вартість: 15 євро в аеропорту Ларнаки та 19 євро в аеропорту Пафосу). Результат тесту буде переданий мандрівнику через SMS протягом 3 годин. До отримання результату громадянин повинен залишатися на самоізоляції – у готелі, вдома.

Громадяни та резиденти Республіки Кіпр, члени їх сімей (іноземні подружжя та діти), особи, що підпадають під Віденську конвенцію (в т.ч. дипломати), мають право зробити один тест після прибуття до Республіки Кіпр, після чого залишатися на самоізоляції мінімум 72 години з моменту прибуття. Після цього необхідно здати повторний ПЛР-тест на Covid-19, а результати надіслати на електронну адресу monada@mphs.moh.gov.cy.

*Діти до 12 років звільняються від необхідності тестування.

Кіпр дозволяє в’їзд вакцинованим українським громадянам з електронним сертифікатом в додатку Дія або паперовим міжнародним свідоцтвом без ПЛР-тестів і карантину.
Вакцини, які визнає Кіпр:
– Janssen / Johnson & Johnson Vaccine
– Vaxzevria Vaccine (AstraZeneca)
– AstraZeneca-Covishield
– AstraZeneca-SKBio
– Pfizer-BioNTech Vaccine
– Moderna Vaccine
– Sputnik V (Gam-COVID-Vac) Vaccine
– Sinopharm
– Sinovac (CoronaVac)

Щеплені пасажири все ще мають заповнити протягом 48 годин до останнього рейсу на Кіпр необхідну форму заявки та отримати CyprusFlightPass, відвідавши посилання www.cyprusflightpass.gov.cy/en/vaccinated-fly-request. Перевірка справжності сертифіката є виключним обов’язком прикордонних служб країни відправлення. Пасажир несе особисту відповідальність за надання недостовірної інформації, і в такому випадку буде підданий штрафним санкціям після прибуття на Кіпр.
Зверніть увагу, якщо отримано комбінацію різних типів вищевказаних вакцин (наприклад, перша доза Vaxzevria (AstraZeneca) і друга доза Pfizer-BioNTech), на етапі заповнення заявки вноситься інформація про ДРУГУ вакцину. При цьому, мають бути дотримані усі необхідні дози та часові рамки вакцини.

Слід зазначити, що Республіка Кіпр як і раніше залишає за собою право довільно проводити тестування будь-якого рейсу, що прибуває, в тому числі вакцинованих пасажирів.

Детальніше: https://cyprus.mfa.gov.ua/covid-19/stvorena-yedina-veb-platforma-dlya-podorozhuyuchih-do-respubliki-kipr/poryadok-vyizdu-z-ukrayini-chervona-zona-na-kipr

ЛАТВІЯ

Для безвізового в’їзду до Латвії потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та  Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

За інформацією державної прикордонної служби Латвії, а також відповідно до списку Центру контролю та профілактики захворювань (ЦКПЗ) Латвії, Україну внесено до списку країн, які несуть серйозний ризик для здоров’я населення (14-денний кумулятивний показник захворюваності перевищує показник захворюваності 75).
Список оновлюється щотижня: https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0

В’їзд до Латвійської Республіки з 18 вересня 2021 без поважної причини, в тому числі з метою туризму дозволено лише громадянам України, які мають COVID-сертифікати країн-членів ЄС ЄЕП, Швейцарії та Великої Британії, а також мають COVID-сертифікати, які отримано у мобільному додатку Дія з QR-кодом для їх перевірки, та є сумісними з діючою системою визнання сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 у Латвійській Республіці (у разі некоректного відображення інформації при спробі сканування QR-коду, варто перезавантажити/оновити сертифікат про вакцинацію у додатку Дія).
Вакцини, що приймає Латвія: AstraZeneca (Vaxzevria), AstraZeneca (SK Bioscience Co Ltd. from Korea), Covishield, Janssen, Moderna (Spikevax), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinopharm and Sinovac (Coronavac)

Такі особи не підлягають 10-денній самоізоляції та звільнені від вимоги тестування на COVID-19 перед прибуттям до Латвії та після прибуття до Латвії.

Самоізоляція може не застосовуватись для дітей у віці до 12 років, які подорожують з вакцинованими дорослими. Однак в таких випадках діти мають не вступати в тісні контакти з людьми поза свого дому протягом 10 днів після виїзду з країни підвищеного ризику, не відвідують масові заходи, дитячі групи, не користуються громадським транспортом.

Перед прибуттям до Латвії необхідною вимогою є заповнення анкети на сайті covidpass.lv (не раніше, ніж за два дні до приїзду до ЛР ).

В разі відсутності відповідних сертифікатів, в’їзд до Латвії дозволено наступним категоріям громадян України:
• особи, мета поїздки яких – гуманітарні обставини (похорон, важка хвороба близького родича);
• водії та члени екіпажів вантажних транспортних заходів, екіпажів вантажних або технічних рейсів, які прибувають до Латвійської Республіки або залишають її для виконання своїх робочих обов’язків;
• члени сімей громадян ЄС/ЄЕС/Швейцарії (подружжя, діти до 21 років та особи, що знаходяться під опікою або є опікунами);
• резиденти ЄС, які мають дозвіл на проживання/перебування в Латвії;
• особи, що отримали позитивне рішення Управління у справах громадянства та міграції Латвії про видачу посвідки на постійне проживання;
• дипломати і члени їх сімей, які перетинають територію Латвійської Республіки транзитом до країни виконання офіційних функцій, посадові особи дипломатичної та консульської служби, посадові особи і члени їх сімей, які повертаються з країн своєї акредитації, або в’їжджають до країн з метою виконання своїх функціональних обов’язків;
• працівники та спеціалісти для виконання зобов’язань латвійських комерсантів, за наявності документального підтвердження від Латвійського агенства інвестицій та розвитку;
• спортсмени і спортивні працівники, а також представники міжнародних спортивних організацій, прибуття яких до Латвійської Республіки пов’язано з участю в міжнародному спортивному заході, організованому спортивною федерацією або її членом як акредитованих осіб відповідно до процедур, зазначених у Законі про спорт;
• студенти очної форми навчання та студенти по обміну (якщо вищий навчальний заклад або коледж видали письмове підтвердження про зарахування студента, а також прибуття в Латвію необхідно для освоєння навчальної програми;
• на лікування (діагностика і терапія) за погодженням з Інспекцію охорони здоров’я Латвії;
• працівники культури, прибуття до Латвії яких необхідне для організації культурних та публічних заходів (питання має бути узгоджено з Міністерством культури Латвії);
• особи, а також члени їх сімей (якщо строк трудових відносин з особою планується більше шести місяців) для виконання обов’язків провідного наукового співробітника на запрошення наукового закладу, що зареєстрований в Реєстрі наукових закладів, для реалізації науково-дослідницького проєкту.
• авіапасажири, під час транзитного перетину Латвії, в разі, якщо вони не покидають транзитну зону і перебувають в ній не більш, як 24 години, а також можуть надати підтвердження транзитного характеру.

Для такої категорії громадян України для в’їзду до Латвії обов’язковими вимогами є:
• наявність негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР, який проведено не більш як за 72 години до перетину кордону, або тест на антиген, проведений не раніш, ніж за 48 годин до перетину кордону;
• необхідність зробити повторний тест після прибуття до Латвії;
• проходження самоізоляції після прибуття до Латвії протягом 10 днів (можна порушити самоізоляцію, якщо пройти тест на Covid-19 на сьомий день після в’їзду до Латвії і результати тесту негативні).

Перед прибуттям до Латвії необхідною вимогою є заповнення анкети на сайті covidpass.lv (не раніше, ніж за два дні до приїзду до ЛР ).

ЛИТВА

З 19 липня 2021 року необов’язкові/туристичні подорожі громадян України до Литви можливі за умови, якщо вони:
– є повністю вакцинованими від COVID-19 (дозволеними вакцинами є: Janssen, Comirnaty BioNTech/Pfizer, Moderna, Vaxzevria / AstraZeneca) та мають відповідний документ або сертифікат медичного закладу, що це підтверджує, англійською або іншою мовою ЄС. Самоізоляція по прибуттю до Литви в такому разі не потрібна;
або
– мають негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19 (сертифікат має бути перекладеним на литовську або англійську мову), зробленого не раніше як за 72 години до в’їзду до Литви, або тесту на антигени COVID-19 (сертифікат має бути перекладеним на литовську або англійську мову), зробленого не раніше як за 48 годин до в’їзду до Литви. 10-денна самоізоляція для таких осіб є обов’язковою. Термін самоізоляції можна зменшити, якщо власним коштом здати тест на 7-й день самоізоляції.

Як і раніше, за 48 годин до в’їзду у Литву необхідно заповнити онлайн форму на сайті https://keleiviams.nvsc.lt та отримати QR-код.
Перед посадкою на літак, пором, автобус чи поїзд та під час перевірки на місці призначення мандрівник повинен підтвердити заповнення зазначеної форми шляхом надання отриманого від Національного центру громадського здоров’я Литви відповідного QR-коду.

Для безвізового в’їзду до Литви потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Детальніше про вимоги до сертифікатів та перелік виключень (англ. мовою):
https://nvsc.lrv.lt/en/information-on-covid-19/for-arrivals-from-abroad/everything-you-need-to-know-about-isolation/isolation-exemptions
https://nvsc.lrv.lt/en/information-on-covid-19/for-arrivals-from-abroad/list-of-countries-affected-by-covid-19-and-requirements-valid-from-11-to-17-october

ЛЮКСЕМБУРГ

Громадянам України дозволено в’їзд до Великого Герцогства Люксембург незалежно від мети поїздки.

Вам слід мати при собі :
– чинний біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон (строк дії якого має перевищувати дату вашого запланованого виїзду з Люксембурга на 6 місяців);
– документальне підтвердження мети вашої поїздки (картку резидента країни Євросоюзу або посвідку на проживання, резервування готелю, запрошення бізнес-партнера тощо);
– підтвердження вашої фінансової спроможності;
Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Крім того, перед посадкою у літак до Люксембурга, вимагатимуть представити один з сертифікатів:
– Сертифікат про те, що ви були повністю вакциновані. На сьогодні визнана вакцинація, здійснена вакцинами AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Johnson&Johnson and Moderna. Особа вважається повністю вакцинованою, коли сплив термін у 14 днів з дати повного курсу вакцинації;
– Сертифікат про одужання, який підтверджує, що особа перехворіла на COVID-19 та не потребує перебування на карантині. Має бути позитивний тест на COVID-19, дата видачі якого не перевищує 180 днів з моменту тестування (вважається, що протягом цього періоду повторне інфікування є маловірогідним);
– Негативний тест (у паперовому або електронному вигляді) ампліфікації нуклеїнової кислоти (NAAT) для визначення SARS-CoV-2 (здійснений методами PCR, або TMA, або LAMP), здійснений ліцензованою лабораторією або іншою уповноваженою на це структурою не пізніше ніж за 72 години до моменту вильоту літака. Тест, що має бути пред’явлений на вимогу, також має бути забезпечений, у разі необхідності, перекладом на адміністративні мови Люксембургу, або на англійську, італійську, португальську чи іспанську мови.
Ця вимога поширюється на всі авіарейси до Люксембурга, включаючи країни, що входять до Євросоюзу або країн Шенгенської Угоди.

Важливо! Якщо ви не є резидентом, не маєте посвідку на проживання у країнах Євросоюзу або Шенгенської Угоди, сертифікат, який ви маєте намір пред’явити, має визнаватися країнами Євросоюзу. Зовнішній вигляд сертифікату та вимоги до нього (англійською мовою) можна перевірити на сайті Європейської комісії за посиланням https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_en.

Основні характеристики сертифікату:
– він має бути в цифровому або паперовому вигляді;
– містити QR код;
– бути безкоштовним;
– складений українською та англійською мовою;
– мати елементи захисту;
– бути дійсним для всіх країн Євросоюзу.

Цифрова версія сертифікату може бути збережена на мобільному пристрої телефонного зв’язку. Громадянин України може також забажати паперову версію сертифікату. Обидві версії сертифікату мають містити QR-код, який, у свою чергу, містить важливу інформацію, а також цифровий підпис, що підтверджує те, що сертифікат виданий у законний спосіб. Країни-члени Євросоюзу домовились про єдиний дизайн як цифрової, так і паперової версії зазначеного сертифікату з метою полегшення його перевірки та визнання.

Розширену інформацію щодо умов відвідування Великого Герцогства Люксембург (англійською мовою) можна перевірити за посиланням https://covid19.public.lu/en/travellers/visiting-luxembourg.html

МАВРИКІЙ

В’їзд невакцинованим громадянам України дозволено за умови перебування на самоізоляції протягом 2 тижнів з моменту прибуття та попередньої проплати готелю, де проходитиме самоізоляція.

Пасажири, які прибувають на Маврикій, повинні мати медичну довідку з негативним результатом ПЛР-тесту на коронавірус (COVID-19), видану щонайбільше за 72 години до вильоту. Під час перебування на самоізоляції є обов’язковим повторне проходження тесту на коронавірус на 7-й та 14-й день перебування в карантині.

З 1 жовтня 2021 вакциновані туристи, які пред’являють дійсний міжнародний сертифікат про повну вакцинацію проти COVID-19 із застосуванням схваленої вакцини, повинні також надати при прибутті доказ негативного ПЛР-тесту, але зможуть приїжджати та пересуватися по острову вже без обмежень.

Вакцини, які визнає Маврикій:
AstraZeneca (Vaxzevria), Covaxin, Covishield, Moderna (Spikevax), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinovac, Sinopharm, Sputnik V – останню дозу повинно бути отримано принаймні за 14 днів до прибуття;
Janssen – вакцину має бути отримано принаймні за 28 днів до вильоту.

МАЛЬДІВИ

З 26 липня 2021 всі туристи повинні мати негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19 (англійською мовою) до в’їзду на Мальдіви, включаючи тих, хто пройшов повний курс вакцинації або перехворів коронавірусом.

Зразок для ПЛР-тесту повинен бути взятий не раніше ніж за 96 годин до вильоту з першого пункту відправлення. У разі якщо пересадка в аеропорту транзиту перевищує 24 години, потрібне повторне тестування.

Винятки: діти до 1 року, громадяни і резиденти Мальдів, власники дозволів на роботу.

На Мальдівах запроваджено т.зв. електронну «Декларацію про стан здоров’я подорожуючого» (electronic «Traveller Health Declaration»), яка має бути подана в електронному вигляді до Міграційної служби Мальдів за 24 години до прильоту/вильоту з Мальдів. Заповнити та подати відповідну декларацію можна на офіційному веб-сайті Міграційної служби, перейшовши за наступним посиланням https://imuga.immigration.gov.mv/. Декларація заповнюється на кожного туриста. Після заповнення декларації ви отримаєте QR-код (діє 24 години), який необхідно роздрукувати або зберегти на телефоні. Пред’явіть його при проходженні паспортного контролю.

В аеропорту прибуття необхідно пройти обов’язковий температурний скринінг та дотримуватися першочергових протиепідеміологічних заходів особистої безпеки (захисні маски, соціальна дистанція).

Для отримання візи по прибуттю, слід підтвердити бронювання в одному з офіційно зареєстрованих курортів вищезгаданої острівної держави.

МАЛЬТА

Республіка Мальта внесла Україну до переліку країн Dark Red (Travel Ban) – будь-які подорожі без попередньо отриманого дозволу заборонені

Подорож з країн темно-червоного кольору дозволено тільки для важливих поїздок у виняткових обставинах і тільки з попереднього дозволу відповідно до процедури, зазначеної нижче.
Спеціальний дозвіл потрібен для мандрівників з країн, на які поширюється діюча заборона на поїздки відповідно до повідомлення про заборону на поїздки. Заявки на видачу дозволів на в’їзд з темно-червоних країн слід подавати через онлайн-форму для дозволу на в’їзд – https://travelauthorisation.gov.mt/. Також 14-денний карантин є обов’язковим для всіх осіб, що здійснюють поїздки на Мальту з темно-червоних країн, незалежно від віку, вакцинації або статусу проживання.

Хто може подати заявку?
Дозвіл на важливі поїздки може бути надано особам, які подорожують з країн темно-червоного кольору (незалежно від статусу вакцинації), для:
– Повернення мальтійських громадян або постійних жителів для тривалого проживання / репатріації (не у відпустку)
– Інші поїздки виключно у виняткових обставинах – усиновлення, возз’єднання подружжя / партнера / неповнолітньої дитини з батьками

Якщо поїздка дозволена, кожному пасажиру буде відправлений унікальний персональний код авторизації, який не підлягає передачі, і цей код необхідно ввести в форму пошуку пасажирів https://app.euplf.eu/#/, яку необхідно заповнити до поїздки.
Крім того від мандрівників вимагається:
• надати негативний результат тесту RT-PCR, проведеного не пізніше, ніж за 72 години до прибуття на Мальту. Експрес-тести на антиген не приймаються. Дітям до 5 років не потрібно робити тестування.
• дотримуватись 14 повних днів обов’язкового карантину з моменту прибуття на Мальту.

Мандрівники, яким дозволено в’їзд на Мальту з темно-червоних країн, які:
1) мають чинне мальтійське посвідчення особи або карту резидента
2) мають постійне місце проживання на Мальті
3) мають діючий визнаний сертифікат вакцинації або молодше 12 років
можуть подати заяву на карантин в іншому місці проживання за умови, що вони відповідають таким критеріям:
• за адресою, за якою повертається мандрівник буде проживати в період карантину, проживає не більше 4 додаткових осіб (крім пасажирів, що прибувають з темно-червоних країн).
• будь-які особи віком 12 років і старше, які проживають за тією ж карантинною адресою, що і мандрівники, що повертаються з темно-червоних країн, повинні бути повністю вакциновані.
Особи, які мають право на карантин за іншою адресою, повинні подати заявку через онлайн-форму для запитів на альтернативне карантинне розташування не менше ніж за десять днів до свого прибуття на Мальту. Цю форму можна знайти тут – https://travelauthorisation.gov.mt/. Органи охорони здоров’я залишають за собою право прийняти або відхилити такі запити.

Всі інші особи, які отримали дозвіл та подорожують з темно-червоних країн і особи, які не мають дозволу на карантин за альтернативною карантинною адресою, повинні пройти 14-денний період карантину в офіційно встановленому місці – карантинний готель, визнаний Управлінням громадської охорони здоров’я.
Прийнятна ціна, яку сплачує людина, що знаходиться на карантині в карантинному готелі, становить 100 євро за ніч, включаючи сніданок, принесений в номер. Будь-яка вимога про проведення ПЛР-тесту органами громадської охорони здоров’я вимагає сплати збору в розмірі 120 євро за проведення тесту.
Будь-які інші додаткові витрати повинна нести людина, що знаходиться на карантині.

Республіка Мальта визнала видані Україною цифрові сертифікати про вакцинацію від COVID-19, які можна згенерувати в Дія. Країною визнаються вакцини, затверджені Європейським агентством з лікарських засобів вакциною – Pfizer / Comirnaty, Moderna, AstraZeneca / Vaxzevria / Covishield та Jansen / Johnson & Johnson, за умови отримання останньої дози не раніше ніж на 15-й день після в’їзду.

МОЛДОВА

1. Перетин державного кордону при в’їзді до Республіки Молдова дозволяється без обмежень (без карантину) за таких умов:

– пред’явлення свідоцтва про повний курс щеплення проти вірусу SARS-CoV-2. Молдова визнає всі вакцини, що використовуються в Україні. Доказ імунізації є дійсним, якщо минуло не менше 14 днів після завершення повного графіка щеплень. В Молдову можна в’їхати з сертифікатом вакцинації в додатку Дія, з паперовим сертифікатом з порталу Дія з QR-кодом, з паперовим свідоцтвом про вакцинацію, виданим сімейним лікарем; або
– представлення негативного результату ПЛР-тесту , зробленого не пізніше, ніж за 72 години, або сертифікований негативний результат експрес-тесту на антиген до вірусу SARS-CoV-2, зроблений не пізніше, ніж за 48 годин до посадки на борт, або для осіб, які подорожують громадським транспортом/власними транспортними засобами – перед в’їздом на територію Республіки Молдова. Підтвердження має бути надано однією з мов: румунська, англійська, французька, німецька, італійська чи російська; або
– надання підтверджуючого медичного висновку стосовно осіб, які перенесли COVID-19, між 15-м і 180-м днем (протягом останніх 6 місяців) або підтвердження про наявність антитіл до COVID-19, яке діє протягом періоду 90 днів з дня проведення дослідження. Документи повинні бути надані однією наступних мов: румунська, англійська, французька, німецька, італійська чи російська.

2. Особи, які не виконують вимоги, зазначені в п.1., повинні заповнити епідеміологічний аркуш, а також підписати декларацію про власну відповідальність за дотримання режиму самоізоляції протягом 14 днів у визначених місцях. У випадку неповнолітніх до 14 років епідеміологічний лист та декларація про власну відповідальність заповнюються та підписуються законним представником або супроводжуючою особою. Особи, які перебувають у режимі самоізоляції, можуть припинити цей режим після сьомого дня, якщо вони зроблять ПЛР-тест на COVID-19 або експрес-тест на SARS-CoV-2 і результат буде негативним.

3. Винятки з положень п.2 становлять наступні категорії осіб, якщо вони не мають клінічних ознак респіраторної інфекції або підвищеної температури:
– діти до 12 років;
– учні/студенти віком до 18 років, які мають складати іспити, їдуть навчатися в учбових закладах на території Республіки Молдова або за кордоном, або які подорожують з метою участі у міжнародних конкурсах або олімпіадах, з пред’явленням підтвердних документів, а також особи, які їх супроводжують;
– екіпажі та обслуговуючий персонал літаків/суден, а також бригади та обслуговуючий персонал залізничних потягів, водії та обслуговуючий персонал вантажних автотранспортних засобів та пасажирських автотранспортних засобів, які здійснюють перевезення на платній основі, мають більше, ніж 9 посадкових місць, включаючи місце водія (цей виняток діятиме до 30.09.21);
– особи, які здійснюють поїздку з причин, пов’язаних зі станом здоров’я або з гуманітарних причин, включаючи особу, яка супроводжує, (із пред’явленням підтвердних документів);
– транскордонні працівники, які в’їжджають до Республіки Молдова з Румунії чи України, а також із Республіки Молдова, які працюють у економічних агентів із зазначених країн, які можуть довести договірні відносини з відповідними економічними агентами (цей виняток діятиме до 30.09.21);
– власники дипломатичних, службових, офіційних та спеціальних та інших прирівнених до них паспортів, а також власники проїзних документів Laissez Passer, виданих Організацією Об’єднаних Націй, включаючи членів сімей дипломатичних та консульських представництв та міжнародних організацій/місій, акредитованих в Республіці Молдова та/або персонал, залучений до надання гуманітарної допомоги;
– особи, які прямують через Молдову транзитом (знаходяться в дорозі не більше, ніж 24 години з моменту реєстрації в’їзду в РМ). Маршрут транзиту встановлюється прикордонною поліцією;
– особи, яких викликано в судові інстанції або правоохоронні органи Республіки Молдова, а також їхні законні представники з пред’явленням підтверджуючих документів.

МОНАКО

В’їзд дозволений за умови проходження повного курсу вакцинації (вакцини мають бути визнані Європейським агентством лікарських засобів (EMA) Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield і Jansen/Johnson & Johnson), або за наявності ПЛР-тесту, зробленого не раніше, ніж за 72 години до в’їзду, або експрес-тесту на антиген, зробленого не раніше, ніж за 72 години до в’їзду.

Це не відноситься до:
– пасажирів молодше 12 років;
– десантних бригад;
– моряків торгових судів;
– французьких військовослужбовців, які повертаються із закордонного місії.

Усі пасажири мають заповнити форму за посиланням: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

З повністю вакцинованими дорослими можуть вільно подорожувати діти до 18 років.

У сертифікаті вакцинації має бути зазначено, що особа отримала:
– першу дозу вакцини Jansen/Johnson & Johnson принаймні за 28 днів до прибуття; або
– другу дозу вакцини AstraZeneca (Vaxzevria), Covishield, Moderna або Pfizer-BioNTech принаймні за 7 днів до прибуття; або
– першу дозу вакцини AstraZeneca (Vaxzevria), Covishield, Moderna або Pfizer-BioNTech принаймні за 7 днів до прибуття та доказ попередньої інфекції COVID-19.

Рекомендуємо Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

НІДЕРЛАНДИ

В’їзд громадян України до Королівства Нідерланди можливий для всіх цілей подорожей.

Для безвізового в’їзду до Нідерландів потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та  Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Українці, які планують поїздку до Нідерландів незалежно від типу транспорту та не мають підтвердження про вакцинацію чи довідки про перенесену коронавірусну хворобу, повинні зробити тест у своїй країні – ПЛР-тест має бути зроблений максимум за 48 годин до вильоту, чи тест на антиген – за 24 години. Тести не потрібні дітям до 12 років.

Вакцини, які визнають Нідерланди:
Astra Zeneca (Vaxzevria);
Astra Zeneca-SK Bio (Vaxzevria);
Pfizer/BioNTech COVID-19 Vaccine (Comirnaty);
Johnson & Johnson ((COVID-19 Vaccine) Janssen);
Moderna (Spikevax);
Serum Institute of India (Covishield);
Sinopharm BIBP;
Sinovac (CoronaVac).

Від дати останньої дози щеплення має пройти щонайменше 14 днів. Нідерланди визнають тільки сертифікати вакцинації у додатку Дія, а також роздруковані сертифікати з портала Дія. Вимоги до сертифіката вакцинації – https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/requirements-for-proof-of-vaccination

Декларація про стан здоров’я
Якщо Ви подорожуєте повітряним транспортом, Ви повинні заповнити декларацію про стан здоров’я та мати її при собі. Форма доступна за посиланням – https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/documents/publications/2021/07/20/covid-19-and-flying-health-declaration-form

ДЕТАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist-entry/from-outside-the-eu

НІМЕЧЧИНА

З 10 жовтня 2021 в’їзд до Німеччини з метою туризму дозволено лише повністю вакцинованим громадянам України – https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/travel-restrictions-border-control/travel-restriction-border-control-list.html#f13919566

Для безвізового в’їзду до Німеччини потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та  Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Перед поїздкою до Німеччини необхідно зареєструватися на сайті https://einreiseanmeldung.de/#/. Ця вимога стосується всіх мандрівників: дорослих і дітей будь-якого віку. Після заповнення анкети система видасть pdf-файл. Його потрібно роздрукувати або зберегти на мобільний телефон. Цей файл можуть попросити показати перед вильотом літака в Німеччину або під час паспортного контролю після прильоту в Німеччину.

Для вакцинованих громадян дійсними вважатимуться лише щеплення визнаними вакцинами: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Covishield та Johnson&Johnson. З моменту введення останньої дози вакцини має пройти щонайменше 14 днів (день вакцинації вважається нульовим). Таким громадянам не потрібні додаткові тести та проходження карантину – https://www.pei.de/EN/newsroom/dossier/coronavirus/coronavirus-content.html?nn=221086&cms_pos=3

З повністю вакцинованими батьками можуть вільно в’їжджати діти до 12 років.

Особи, які не пройшли вакцинацію, мають право в’їзду лише за невідкладної потреби:
– члени найближчої родини громадян Німеччини (подружжя, діти до 18 років, батьки дітей до 18 років),
– громадяни ЄС та громадяни Ліхтенштейну, Швейцарії, Норвегії та Ісландії та члени їх найближчої родини (подружжя, діти до 18 років, батьки дітей до 18 років) звільнені від обмежень на в’їзд,
– громадяни країн, що не є членами ЄС, які мають поточний дозвіл на довгострокове проживання з країни ЄС або Шенгенської зони, та їхні найближчі родичі, якщо вони відповідають паспортним та візовим нормам,
– медичні працівники, дослідники охорони здоров’я та працівники геріатричної допомоги,
– кваліфіковані та висококваліфіковані іноземні працівники, працевлаштування яких є необхідним з економічної точки зору і чия робота не може бути відкладена або виконана за кордоном – https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/travel-restrictions-border-control/IV-restrictions-applying-to-air-and-sea-travel-outside-of-europe/which-skilled-and-highly-qualified-foreign-workersare-permitted-to-enter-Germany.html,
– вантажний транспорт та інший транспортний персонал,
– сезонні працівники сільського господарства,
– моряки, які проходять транзит до порту відправлення судна або до аеропорту для повернення в країну, що не належить до ЄС,
– іноземні студенти, курс навчання яких неможливий повністю з-за кордону, а також слухачі та громадяни країн, що не є членами ЄС, які в’їжджають до Німеччини для здобуття кваліфікації, якщо їх навчання або кваліфікаційна програма не є повністю можливими з-за кордону,
– особи, які іммігрують до Німеччини, щоб приєднатися до своїх сімей, та особи, які відвідують Німеччину з невідкладних сімейних причин – https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/travel-restrictions-border-control/IV-restrictions-applying-to-air-and-sea-travel-outside-of-europe/what-special-conditions-apply-to-entry-into-germany-by-family-members-who-are-third-country-nationals.html,
– особи, які потребують міжнародного захисту або захисту з інших гуманітарних причин, включаючи невідкладні медичні причини – https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/travel-restrictions-border-control/IV-restrictions-applying-to-air-and-sea-travel-outside-of-europe/under-what-circumstances-medical-reasons.html,
– дипломати, співробітники міжнародних організацій, військовослужбовці та працівники гуманітарної допомоги під час виконання своїх функцій,
– етнічні німецькі переселенці,
– транзитні пасажири.

! Відвідування (спортивного) заходу в якості глядача не є обов’язковою причиною для в’їзду.

Рішення про дозвіл на в’їзд завжди приймається на розсуд прикордонної служби.

Перед поїздкою до Німеччини необхідно зареєструватися на сайті https://einreiseanmeldung.de/#/. Ця вимога стосується всіх мандрівників: дорослих і дітей будь-якого віку. Після заповнення анкети система видасть pdf-файл. Його потрібно роздрукувати або зберегти на мобільний телефон. Цей файл можуть попросити показати перед вильотом літака в Німеччину або під час паспортного контролю після прильоту в Німеччину.
Невакциновані громадяни від 12 років , яким дозволено в’їзд до Німеччини, потребують мати один з документів:
– негативний тест на антиген COVID-19, зроблений щонайбільше за 24 години до прибуття; або
– негативний тест PCR, RT-LAMP або TMA на COVID-19, зроблений щонайбільше за 72 години до прибуття.
Результат тесту повинен бути англійською, французькою або німецькою.
Після в’їзду потрібно пройти 10-денний карантин за місцем проживання/перебування. Цей термін може бути скорочений, якщо тест на COVID-19 здається не раніше ніж через 5 днів після прибуття.
Діти віком до 12 років, які в’їжджають до Німеччини з районів з високим ризиком, можуть автоматично припинити карантин через п’ять днів, навіть не надавши доказів негативного результату тесту.

! Тести на наявність антитіл не визнаються.

Подорожуючі мають зберігати результати тесту протягом щонайменше десяти днів після в’їзду до Німеччини та надавати їх компетентним установам на їхню вимогу.

НОРВЕГІЯ

Урядом Норвегії запроваджено заборону на в’їзд на територію Норвегії громадян інших країн, зокрема й України, за винятком таких основних категорій:

– повністю вакциновані громадяни України, які мають відповідні цифрові COVID-сертифікати, видані Україною відповідно до системи «Єдиний державний портал електронних послуг» (EU Digital COVID Certificate у додатку Дія). Українці, які були повністю вакциновані вакциною, схваленою Європейським агентством з лікарських засобів (EMA), зможуть в’їхати до Норвегії без будь-яких обмежень (тестів, карантину, заповнення в’їзної реєстраційної анкети). Cтаном на 7 жовтня 2021 року це препарати компаній BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca і Janssen, а також Covishield (AstraZeneca, India) і CoronaVac (Sinovac);

! Норвегія не визнає паперове свідоцтво про вакцинацію, видане сімейним лікарем. Негативний ПЛР-тест або негативний тест на антиген не є підставою для в’їзду в Норвегію, зокрема й з туристичною метою.

– громадяни України, які мають дозвіл на проживання в Норвегії – такими, що належать до цієї категорії, норвезька влада визнає лише тих громадян, які відповідають двом вимогам – по-перше, вони повинні мати дозвіл (oppholdstillatelse) на постійне або тимчасове проживання в Норвегії, або мати право на проживання в Норвегії як члени сім’ї громадян держав-членів ЄС/Європейської економічної зони; по-друге, вони мають бути зареєстровані як такі, що проживають в Норвегії, у Національному реєстрі (Folkeregisteret) Норвегії (документальним підтвердженням такої реєстрації є пред’явлення відповідного сертифікату, який може бути замовлений у Національному реєстрі Норвегії за цим посиланням – https://www.skatteetaten.no/en/person/national-registry/certificates-and-information/;
– громадяни України, діти або пасинки яких (незалежно від віку) постійно проживають на території Норвегії (є громадянами Норвегії або мають дозвіл на постійне проживання на території Норвегії);
– неповнолітні громадяни України, які подорожують з батьками, які повністю вакциновані;
– громадяни України, чоловік або дружина яких постійно проживають на території Норвегії (є громадянами Норвегії або мають дозвіл на постійне проживання на території Норвегії);
– громадяни України, обоє або один з батьків яких (а також вітчим або мачуха яких) постійно проживають на території Норвегії (є громадянами Норвегії або мають дозвіл на постійне проживання на території Норвегії);
– громадяни України, які відвідують дітей на території Норвегії;
– бабусі і дідусі, повнолітні діти, внуки громадян України, які постійно проживають на території Норвегії (є громадянами Норвегії або мають дозвіл на постійне проживання на території Норвегії);
– громадяни України, кохані (girlfriend або boyfriend) яких постійно проживають на території Норвегії (є громадянами Норвегії або мають дозвіл на постійне проживання на території Норвегії), з якими вони перебувають у стосунках упродовж щонайменше 9 місяців і з якими вони щонайменше 1 раз зустрічалися особисто. В’їзд для цієї категорії громадян є можливим лише за умови попередньо отриманої згоди Директорату імміграції Норвегії (UDI) Application for romantic partner visits – https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/i-am-in-norway/visit-of-girlfriend-boyfriend/#link-23835;
– громадяни України, які є журналістами, за умови надання визначених документальних підтверджень необхідності відвідання Норвегії у цілях журналістської діяльності;
– громадяни України, які є студентами або аспірантами норвезьких освітніх та наукових закладів;
– громадяни України з невідкладних гуманітарних причин;
– громадяни України, які прибули на запрошення органів влади Норвегії;
– громадяни України, які є членами екіпажу літаків та кораблів, або здійснюють автомобільні вантажні перевезення;
– громадяни України, які зайняті в суспільно критичних сферах.

З 12 вересня 2021 року буде дозволено в’їзд на територію Норвегії також деяким іншим категоріям громадян України з числа родичів, зокрема, бабусям і дідусям, повнолітнім дітям, внукам громадян України, які постійно проживають на території Норвегії (є громадянами Норвегії або мають дозвіл на постійне проживання на території Норвегії); громадянам України, кохані (girlfriend або boyfriend) яких постійно проживають на території Норвегії (є громадянами Норвегії або мають дозвіл на постійне проживання на території Норвегії), з якими вони перебувають у стосунках упродовж щонайменше 9 місяців і з якими вони щонайменше 1 раз зустрічалися особисто. В’їзд можливий лише за умови попередньо отриманої згоди Директорату імміграції Норвегії (UDI) https://www.udi.no/om-koronasituasjonen/jeg-er-i-norge/besok-av-kjaereste/

Невакциновані громадяни України, яким дозволено в’їзд, повинні пройти обов’язкову електронну реєстрацію подорожі у цифровому реєстрі подорожей (https://reg.entrynorway.no/) до перетину норвезького кордону, скласти тест на Covid-19 в прикордонному пункті пропуску/аеропорту або протягом 24 годин після в’їзду в країну (за відсутності пункту тестування на кордоні) та залишатися 10 днів на карантині за місцем проживання в Норвегії – https://www.helsenorge.no/en/coronavirus/international-travels/#quarantine-hotel-or-quarantine-at-home. У випадку відсутності приміщення для проходження карантину, можливим є його проходження в готелі. Від карантину звільняються діти до 18 років, проте обов’язковим для них залишається тестування при в’їзді.

У виняткових випадках, коли поїздка була здійснена у професійних цілях, особа може надати у письмовому вигляді підтвердження від роботодавця, який попередньо отримує погодження від органів влади Норвегії Godkjenning av innkvartering for arbeidstakere i innreisekarantene (https://www.arbeidstilsynet.no/tema/innkvartering-av-arbeidstakere/godkjenning-av-innkvartering-for-arbeidstakere-i-innreisekarantene/) про альтернативне місце проживання з підтвердженням, що надане місце проживання має приватну кімнату, доступ до окремої ванної кімнати та кухні чи громадського харчування, і що є можливість уникати тісного контакту з іншими.

Рекомендуємо оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

ОБ’ЄДНАНІ АРАБСЬКІ ЕМІРАТИ

  • В’їзд дозволений за умови дотримання діючих в ОАЕ вимог щодо в’їзду до країни:

  • – співробітникам дипломатичних представництв, акредитованих в ОАЕ, та членам їх сімей;
    – громадянам України, які мають дозвіл на проживання (резидентську візу) в ОАЕ;
    – громадянам України, які мають намір відвідати ОАЕ з туристичною метою поїздки.

    Відповідно до діючого порядку, діють наступні вимоги щодо в’їзду до країни:

    Всі пасажири, які подорожують до Дубаю, повинні надати під час реєстрації на рейс в аеропорту відправлення:
    –  який підтверджує покриття витрат, пов’язаних з лікуванням COVID-19 та перебуванням в умовах ізоляції на території ОАЕ;
    – Заповнений на англійській мові та обов’язково роздрукований Сертифікат (Сertificate polymerase chain reaction (PCR) swab test), який підтверджує негативні результати тесту на COVID-19.

    Вказаний Сертифікат повинен бути виданий не більше ніж за 72 години до прибуття в ОАЕ та має бути наданий лише акредитованими в Україні медичними закладами. Ця вимога не застосовується по відношенню до дітей віком до 12 років та пасажирів, які мають середню або важку форми інвалідності.

    Важливо! НЕ приймаються у якості підстави для в’їзду до ОАЕ:
    – Сертифікати вакцинації в додатку Дія;
    – Паперові сертифікати з порталу Дія (з QR code);
    – Паперові міжнародні свідоцтва про вакцинацію.

    Звертаємо увагу, що у разі відсутності негативного результату тесту чи страхового полісу, пасажиру може бути відмовлено авіакомпанією у перевезенні.
    Слід також пам’ятати, що авіакомпанії мають право відмовити у реєстрації на рейс пасажирам, які матимуть симптоми COVID-19.

    Після прибуття до Дубаю необхідно буде пройти ще один тест на COVID-19, який робиться безпосередньо в аеропорту, а також завантажити додаток «COVID-19 DXB» і зареєструватися у ньому для можливого спілкування у подальшому з органами охорони здоров’я ОАЕ. Результат цього тесту надійде у вигляді смс повідомлення протягом 24 годин. До моменту отримання результату тесту необхідно перебувати в умовах самоізоляції в готелі або іншому місці проживання.

    Особи, у яких буде виявлений позитивний результат тесту на коронавірус, а також ті (родина/група туристів), хто контактував з особою з позитивним результатом тесту на коронавірус, будуть ізольовані на 10 днів у спеціально визначених еміратською стороною установах за власний рахунок.

    Мандрівники повинні суворо дотримуватися правил фізичного дистанціювання, відповідно до заходів, що виконуються в аеропортах, і використовувати маски для обличчя постійно. Всі пасажири повинні суворо дотримуватися запобіжних заходів та стежити за симптомами COVID-19.

    З 31 липня 2021 Україну внесено до країн зеленого списку – карантин після прибуття до емірату Абу-Дабі з України не вимагають (https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-countries)
    Для прильоту до Абу-Дабі, а також з метою підтвердження для ОАЕ зробленої в Україні вакцинації – необхідна попередня (до вильоту) реєстрація на еміратському сайті: https://smartservices.ica.gov.ae/echannels/web/client/guest/index.html#/registerArrivals

    На цьому ж сайті розміщено перелік вакцин, які визнаються в ОАЕ :
    Sinopharm vaccine
    Pfizer-BioNTech vaccine
    3 Oxford-Astrazeneca vaccine
    Johnson & Johnson vaccine
    Moderna vaccine
    Sputnik V vaccine

    Для Абу-Дабі необхідний заповнений на англійській мові та обов’язково роздрукований Сертифікат (Сertificate polymerase chain reaction (PCR)- swab test), який підтверджує негативні результати тесту на COVID-19. Вказаний Сертифікат повинен бути виданий не більше ніж за 48 годин до прибуття в Абу-Даби та має бути наданий лише акредитованими в Україні медичними закладами.
    Після прибуття, в аеропортах ОАЕ кожному пасажиру роблять додатковий безкоштовний ПЛР-тест.

    Крім того, існує вимога щодо наявності страхового поліса міжнародного медичного страхування, який підтверджує покриття витрат, пов’язаних з лікуванням COVID-19 та перебуванням в умовах ізоляції за кордоном.

    Інформацію про порядок поїздок, умови та заходи профілактики можна також отримати на веб-сайтах авіакомпаній, зокрема «Emirates Airlines» (www.emirates.com) та «FlyDubai» (www.flydubai.com).
  • ПОЛЬЩА

З 09 вересня 2021 року громадян України додано до категорії осіб, яким дозволено в’їзд на територію Республіки Польща, тому числі з метою туризму – https://strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/informacje-dla-podrozny/8952,Koronawirus-wjazd-do-Polski-granica-zewnetrzna.html

Для безвізового в’їзду до Польщі потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та  оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Громадяни, які прибувають з України, мають пройти 10-денну самоізоляцію. Термін карантину буде скорочено, у разі отримання негативного результату тесту на SARS-Cov-2, виконаного не раніше 7–денного періоду з моменту в’їзду на територію Польщі. Перелік лабораторій – https://www.gov.pl/web/zdrowie/lista-laboratoriow-covid
Завершенням карантину вважається наявність у телеінформаційній системі, внесеного діагностичною лабораторією, запису про негативний результат тесту.
Тести для в’їзду в Польщу з країн поза ЄС не потрібні.

Увага! Вищезазначене стосується також дітей, які перетинають зовнішній кордон ЄС на в’їзд до Польщі

Від обов’язку перебування на карантині після перетину зовнішнього кордону ЄС звільнено осіб:
– вакцинованих від COVID-19 (за наявності англомовного/польськомовного документального підтвердження про повний курс вакцинації вакциною, зареєстрованою в ЄС – Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Covishield, Johnson&Johnson). З моменту введення останньої дози вакцини має пройти щонайменше 14 днів (день вакцинації вважається нульовим). Підтвердити вакцинацію можна цифровим сертифікатом, згенерованим у додатку Дія, або роздрукованим з порталу Дія. В’їзд вільний також для дітей вакцинованих батьків, якщо їм менше 12 років;
– перехворівших на COVID-19 (за наявності документального підтвердження);
– визначених у § 3 Положення Ради Міністрів про встановлення обмежень та заборон у зв’язку з епідемією (водії та члени екіпажів авіа-, залізничних, судноплавних і автотранспортних засобів, інспектори морської адміністрації, учні + супроводжуюча особа, студенти, слухачі, здобувачі післядипломної освіти, докторанти, дипломати, медики, працівники на сільськогосподарських підприємствах, спортсмени + тренери, лікарі, фізіотерапевти, судді, акредитовані журналісти, які в’їжджають до Польщі з метою участі у спортивних заходах, особи, які мають дозвіл на постійне проживання або карту довготермінового резидента країни-члена ЄС + членів їх сімей, які в’їжджають до Польщі з метою транзиту її територією).

! Запроваджено додаткові вимоги для осіб, які перетинають кордон авіатранспортом.
Від 17 липня 2021 року всі особи, що прилітають до Республіки Польща, повинні перед вильотом заповнити карту місцезнаходження мандрівника (eKLP) в електронному вигляді. Формуляр знаходиться за посиланням: https://aplikacje.gov.pl/app/klp/#/home
У карті необхідно вказати:
• назву країни, звідки почалася подорож;
• номер рейсу;
• дату прибуття;
• ім’я та прізвище;
• документ, що засвідчує особу або номер PESEL;
• контактні дані (телефон, адреса електронної пошти), адреси всіх місць, де маєте намір зупинитися протягом перших 14 днів перебування в Республіці Польща (наприклад, готель, сімейний будинок, база відпочинку), інформацію, що підтверджує факт вакцинації, одужання або негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус.
Нові вимоги Уряду Республіки Польща стосуються виключно осіб, що подорожують літаком.

ПОРТУГАЛІЯ

В’їзд громадянам України на континентальну Португалію будь-яким транспортом дозволений, в тому числі дозволені туристичні подорожі по безвізу до 30 листопада 2021.

Залишається чинною вимога про надання:
– довідки з негативним результатом тестування на COVID-19 методом ампліфікації нуклеїнових кислот (NAAT, наприклад ПЛР-тест), зроблений не більше ніж за 72 годин до в’їзду (не розповсюджується на дітей до 12 років); або
– довідки про результати швидкого тесту на антиген до COVID-19 (TRAg), зроблений в період не більше ніж за 48 годин до перетину кордону (не розповсюджується на дітей до 12 років); або
– українського цифрового COVID-сертифікату про повний курс щеплення вакциною Janssen (COVID-19 Vaccine Janssen), AstraZeneca (Vaxzevria), Moderna (Spikevax), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), згенерованого в додатку Дія; або
– європейського COVID-сертифікату – EU DCC (в паперовому або в електронному варіанті).

Увага! Португалія не приймає українські свідоцтва про вакцинацію в паперовому вигляді.

Для в’їзду також потрібно заповнити Passenger Locator Card – https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card та  оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

На Мадейру в’їзд дозволений для громадян України з будь-якою метою, в том числі дозволені туристичні подорожі по безвізу.
Для прибуття на острови архіпелагу Мадейра всі пасажири, незалежно від країни вильоту, повинні заповнити онлайн форму на платформі www.madeirasafe.com , також є обов’язковим повторне тестування, якщо подорожуючий не має довідки, оформленої в авторизованому медичному закладі відповідно до вимог ЄС, з негативним результатом ПЛР-тесту, що зроблений протягом не більше ніж за 72 години до подання документа, або якщо подорожуючий не має Європейського COVID сертифікату. Тестування після прибуття також не вимагається стосовно дітей до 11 років (за умови відсутності у них ознак хвороби) та осіб, які отримали повний курс вакцинації від коронавірусу згідно з рекомендаціями ЄС / ВОЗ (перелік вацин дивіться більш детально на https://www.madeira.gov.pt/Covid19/DecisoesExcecionaisCovid19), або мають документ, що хворіли на коронавірус в період не більший ніж 180 днів до прибуття на Мадейру та повністю одужали.

Для прибуття на Азорські острови від всіх подорожуючих вимагається заповнення онлайн форми на платформі https://mysafeazores.com, а також є обов’язковим повторне тестування, якщо подорожуючий не має довідки, оформленої в авторизованому медичному закладі відповідно до вимог ЄС, з негативним результатом ПЛР-тесту, що зроблений протягом не більше ніж за 72 години до подання документа, або якщо подорожуючий не має Європейського COVID сертифікату. Тестування після прибуття також не вимагається стосовно дітей до 12 років (за умови відсутності у них ознак хвороби).

РУМУНІЯ

Для безвізового в’їзду до Румунії потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та  оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Перед в’їздом необхідно заповнити онлайн форму https://chestionar.stsisp.ro

Для іноземних громадян та осіб без громадянства, які прибувають до Румунії з третіх країн, встановлюється карантинний режим (за домашньою/задекларованою адресою) на 14 днів незалежно від того, в якій зоні знаходиться країна, з якої вони прибувають. Тривалість самоізоляції може бути скорочена з 14 до 10 днів, якщо на десятий день карантину підтверджується негативний ПЛР-тест на Covid.

Винятки можуть бути застосовані до наступних категорій осіб:
– особи вакциновані проти вірусу COVID-19 (вакцинами визнаними в ЄС, з COVID-сертифікатами у додатку Дія або з порталу Дія) і пройшло 10 днів з моменту завершення повної схеми вакцинації до в’їзду в Румунію;
Зверніть увагу! Паперові міжнародні свідоцтва про вакцинацію Румунія не приймає.
У Румунії прийняті вакцини від COVID-19:
• Pfizer-BioNTech (Comirnaty, tozinameran, BNT162b2)
• Moderna (mRNA-1273)
• AstraZeneca/COVISHIELD (ChAdOx1-S, Vaxzevria, AZD1222)
• Janssen/Johnson & Johnson (Ad26.COV2.S)
Перелік прийнятих вакцин може розширитися в майбутньому.
– особи, які залишаються на території Румунії на строк менше 3 днів / 72 години (у виключних/невідкладних випадках, що підтверджується документально) і мають сертифікат про негативний результат тесту RT-PCR на зараження вірусом SARS-CoV-2 (виданий Україною відповідно до системи «Єдиний державний портал електронних послуг» (портал Дія «Diia» та мобільні додатки), проведеного не більше ніж за 72 години до посадки (для тих, хто подорожує громадським транспортом) або в’їзду на національну територію (для тих, хто подорожує власним транспортом). У ситуації, коли громадяни не залишають національну територію за 3 дні (72 години), з інформуванням управління громадської охорони здоров’я округу, в якому вони проживають, або в якому вони мають адресу, вказану при в’їзді в країну, вони будуть карантиновані на 14 днів, починаючи з четвертого дня після в’їзду на територію Румунії;
– особи, які були позитивно підтверджені зараженням вірусом SARS-CoV-2 за останні 180 днів до в’їзду в країну (та мають відповідну довідку, видану Україною відповідно до системи «Єдиний державний портал електронних послуг» (портал Дія «Diia» та мобільні додатки)), для яких пройшло не менше 14 днів з дати підтвердження зараження до дати в’їзду в країну;
– діти віком до 3 років, без необхідності представлення негативного результату тесту RT-PCR;
– діти віком від 3 до 16 років, якщо вони мають негативний результат тесту RT-PCR, зроблений не пізніше ніж за 72 години до посадки (для тих, хто подорожує громадським транспортом) або в’їзду на територію Румунії (для тих, хто подорожує власним транспортом);
– особи, які прямують транзитом, якщо вони залишають територію Румунії не пізніше, ніж через 24 години після в’їзду на територію країни;
– транскордонні працівники, які в’їжджають в Румунію з Угорщини, Болгарії, Сербії, України, Молдови та громадяни Румунії, представники економічних операторів зазначених країн, які при в’їзді до Румунії можуть надати підтвердження договірних відносин з відповідними економічними операторами;
– учні/студенти з метою навчання або здійснення діяльності пов’язаної з навчанням, вступом до румунських закладів освіти (що підтверджується документально);
– особи, передані румунській стороні на підставі угод про реадмісію, повернуті по прискореній процедурі;
– члени міжнародних спортивних делегацій, які прибувають в Румунію з метою участі у спортивних змаганнях за наявності негативного результат тесту RT-PCR на зараження вірусом SARS-CoV-2, проведеного не більше ніж за 72 години до в’їзду в країну та перебуватимуть виключно в рамках участі у зазначених змаганнях.

САУДІВСЬКА АРАВІЯ

З 1 серпня знімається обмеження на в’їзд до Королівства Саудівська Аравія для володарів туристичних віз, які пройшли вакцинацію. Їм не потрібно буде проходити обов’язковий карантин

Усі без виключення подорожуючі мають надати:
– оригінал сертифіката вакцинації, який підтверджує, що іноземці та особи без громадянства отримали повний курс вакцини, затвердженої МОЗ КСА (Pfizer/BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Moderna – 2 дози вакцини, Johnson & Johnson – 1 доза), принаймні за 14 днів до прибуття;
– повинні заповнити “Форму реєстраційної інформації про імунізацію”, знайдену за посиланням https://muqeem.sa/#?vaccine-registration/home ;
– негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, зроблений не раніше ніж за 72 години до перетину державного кордону Саудівської Аравії (англійською чи арабською мовою з мокрою печаткою). Діти віком до 8 років звільняються від ПЛР-тестування.
– завантажити та зареєструватися в мобільному застосунку «Tawakkalna», де надати свої особисті дані.

Наразі, інші вакцини, схвалені ВООЗ для екстреного застосування, у т.ч. CoronaVac від Sinovac на території КСА не визнаються.

За порушення карантинних правил передбачається покарання у вигляді стягнення штрафу в розмірі до 200 тис. САР (53,3 тис. дол. США), ув’язнення строком до 2 років або обидва покарання разом. У разі повторного порушення передбачено подвоєння суми штрафу. Іноземцям також передбачено покарання у вигляді депортації з країни з подальшою забороною на в’їзд до Королівства.

СЛОВАЧЧИНА

Для безвізового в’їзду до Словаччини потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та  оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Після в’їзду громадяни України зобов’язані проходити процедури (карантин або інше), визначені чинним рішенням Управління охорони здоров’я Словацької Республіки (з урахуванням наявності або відсутності вакцинації у громадян України). Це означає, що:

– невакциновані особи реєструються на сайті https://korona.gov.sk/ehranica/ та зобов’язані пройти самоізоляцію терміном 14 днів (якщо за цей час не виникає симптомів або не проведено тестування). Самоізоляцію можна припинити, отримавши негативний результат тесту RT-PCR, зробленого не раніше, ніж на 5-й день. Дітям до 12 років не потрібно проходити тест.

– громадяни України, які мають сертифікат вакцинації (2 дози) (англійською, словацькою або чеською мовою) перед в’їздом реєструються на сайті https://korona.gov.sk/ehranica/ та звільняються від самоізоляції. Приймаються всі вакцини, зареєстровані МОЗ України.

Людина вважається вакцинованою, якщо:
– минуло принаймні 14 днів, але не більше, ніж 12 місяців, після отримання другої дози щеплення за дворазовою схемою;
– минув 21 день, але не більше, ніж 12 місяців, після отримання щеплення за одноразовою схемою.

! Словаччина приймає сертифікати вакцинації у додатку Дія, паперові сертифікати з порталу Дія з QR-кодом та паперові свідоцтва від сімейного лікаря.

Авіапасажири додатково мають заповнити форму https://www.mindop.sk/covid/forms/edit/f25514fa368880ccc3ae9f4df979ab07ddf4

СЛОВЕНІЯ

Дозволено в’їзд громадянам України з будь-якою метою.

Для безвізового в’їзду до Словенії потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Для перетину кордону Словенії потрібно мати один з документів:

– негативний ПЛР-тест за умови, що з моменту взяття мазка пройшло не більше 72 годин;
– негативний швидкий тест на антиген за умови, що з моменту взяття мазка пройшло не більше 48 годин;
– довідка про одужання (довідка про позитивний результат тесту ПЛР, строк якої перевищує десять днів, якщо лікар не оцінить інакше, але не більше шести місяців, або медична довідка, яка підтверджує, що людина одужала від COVID-19 та що з моменту появи симптомів минуло не більше шести місяців);
– сертифікат про щеплення проти COVID-19, що свідчить про те, що:
– минуло принаймні сім днів з моменту отримання другої дози вакцини Comirnaty, виробленої Biontech / Pfizer,
– минуло щонайменше 14 днів з моменту отримання другої дози вакцини COVID-19, виробленої Moderna,
– минуло щонайменше 21 день з моменту отримання першої дози Vaxzevria (вакцини COVID-19), виробленої AstraZeneca,
– минуло щонайменше 14 днів з моменту отримання дози вакцини Janssen COVID-19, виробленої Johnson & Johnson/Janssen-Cilag,
– минуло щонайменше 21 день з моменту отримання першої дози вакцини Covishield, виробленої Інститутом сироватки крові Індії / AstraZeneca,
– минуло щонайменше 14 днів з моменту отримання другої дози вакцини Sputnik V, виготовленої Російським національним центром епідеміології та мікробіології ім. Гамалеї,
– минуло щонайменше 14 днів з моменту отримання другої дози вакцини CoronaVac, виробленої Sinovac Biotech, або
– минуло щонайменше 14 днів з моменту отримання другої дози вакцини COVID-19, виробленої Sinopharm.
– сертифікат про вакцинацію для осіб, які одужали від COVID-19 (сертифікат про одужання та доказ того, що особа була щеплена однією дозою вакцини, зазначеною в попередньому пункті, протягом восьми місяців після позитивного результату тесту ПЛР або початку симптомів). Наступним поєднанням слід вважати адекватним доказом: доказ вакцинації принаймні однією дозою та позитивного результату тесту ПЛР, або доказ вакцинації принаймні однією дозою та медичне свідоцтво про відновлення від COVID-19;
– європейський цифровий COVID-сертифікат у цифровій або паперовій формі, що містить QR-код, який містить дані про негативний ПЛР або швидкий тест на антиген, сертифікат про вакцинацію, сертифікат про відновлення або сертифікат про щеплення для осіб, які одужали від COVID-19;
– цифровий сертифікат COVID третьої країни у цифровій або паперовій формі з QR-кодом, який містить ті самі дані, що й європейський цифровий COVID-сертифікат, і виданий англійською мовою компетентним органом охорони здоров’я третьої країни.

США

Важливо! До 8 листопада 2021 громадян України, які упродовж останніх 14 днів перебували на території будь-якої з 26 європейських країн-членів Шенгенської Угоди, Великої Британії, Ірландії, а також Китайської Народної Республіки, Бразилії, Ісламської Республіки Іран, Південно-Африканської Республіки (ПАР) та Індії, або які прямують до США транзитом через зазначені країни, не буде допущено на рейс до США. Рекомендуємо вибирати для перельоту альтернативні варіанти.
Дія цього правила не поширюється на лише громадян США чи законних постійних мешканців США (власників “зеленої картки”).

З 8 листопада 2021 СКАСОВУЮТЬСЯ обмеження на подорожі іноземців (у т.ч. транзитом) з країн Шенгенської Зони, Великої Британії, Ірландії, КНР, Бразилії, Ірану, ПАР, Індії.
Іноземні авіапасажири, які прибувають до США, мають бути повністю вакциновані (пройшло 14 днів від останньої дози вакцини) препаратами, схваленими в країні чи ВООЗ, та надати підтвердження вакцинації перед посадкою на літак. Підтвердженням вакцинації має бути паперовий або цифровий запис, виданий офіційним джерелом, він має включати ім’я та дату народження мандрівника, а також назву вакцини та дату(и) введення для всіх доз, які отримав мандрівник.

Вакцини, схвалені США:
Pfizer-BioNTech;
Moderna;
AstraZeneca (включно з Covishield);
Janssen/J&J
BIBP/Sinopharm;
Sinovac (CoronaVac)

Крім сертифіката вакцинованим пасажирам буде потрібен негативний тест, зроблений не пізніше 72 годин до моменту посадки (окрім дітей до 2 років). Підходять як тести ампліфікації нуклеїнової кислоти (NAAT), наприклад ПЛР-тест, так і тести на антиген. Подорожуючий має надати авіакомпанії в паперовій або електронній формі підтвердження проведення лабораторних досліджень та наявності негативних результатів або одужання від COVID-19 та дозволу від лікаря або органів охорони здоров’я на здійснення подорожі.

! Діти до 18 років звільняються від доказу обов’язкової вакцинації.
Діти віком від 2 до 17 років повинні пройти тест перед від’їздом.
– Якщо дитина не повністю вакцинована та подорожує разом із повністю вакцинованим дорослим, вона може показати доказ негативного тесту на вірус із зразка, взятого протягом трьох днів до відправлення (відповідно до графіка для повністю вакцинованих дорослих).
– Якщо невакцинована дитина подорожує сама або з невакцинованими дорослими, вона повинна буде показати доказ негативного тесту на вірус із зразка, взятого протягом одного дня до від’їзду.
Незважаючи на те, що діти віком до 2 років не підлягають тестуванню, CDC рекомендує для цих дітей пройти тест перед від’їздом, коли це можливо.

В’їзд невакцинованих або не повністю вакцинованих осіб дозволений лише у виключних випадках:
– пред’явники наступних типів неімміграційних віз: A-1, A-2, C-2, C-3 (як іноземні урядовці або члени їх сімей), E-1 (як співробітники економічних та культурних представництв Тайваню на території США або члени їх сімей), G-1, G-2, G-3, G-4, НАТО-1 – НАТО-4 або НАТО-6;
– подорожі яких підпадають під дію розділу 11 Угоди про штаб-квартиру Організації Об’єднаних Націй, або які подорожують відповідно до юридичних зобов’язань Сполучених Штатів (що підтверджується листами-запрошеннями від Організації Об’єднаних Націй або іншими документами, що підтверджують мету таких подорожей);
– для яких, з огляду на їх вік, вакцинація є неприйнятною, як визначено директором CDC, беручи до уваги глобальну доступність вакцин для осіб цієї вікової групи;
– які брали або беруть участь у клінічних випробуваннях щодо вакцинації проти COVID-19, як визначено директором CDC;
– для яких вакцинація проти COVID-19 протипоказана з медичної точки зору, як визначено директором CDC;
– яким директором CDC надано винятковий дозвіл з гуманітарних або надзвичайних причин, визначених директором CDC;
– з країн, де доступність вакцинації проти COVID-19 обмежена (як визначено у розділі 4(a)(v) Прокламації), і які мають наміри в’їхати до Сполучених Штатів за неімміграційними візами, крім віз типу B-1 або B-2;
– які служать у Збройних Силах Сполучених Штатів або є членами їх сімей;
– які мають намір потрапити на територію США у якості членів екіпажів морських суден, які подорожують за неімміграційною візою C-1 і D, за умови, що такі члени екіпажів дотримуються всіх стандартних протоколів галузі для запобігання COVID-19, як зазначено у відповідних інструкціях щодо здоров’я членів екіпажів CDC;
– будь-які негромадяни чи їх група, чий в’їзд відповідає національним інтересам США, як визначено Державним секретарем, міністром транспорту, міністром внутрішньої безпеки або уповноваженими ними особами.

Таким громадянам потрібно мати негативний результат ПЛР чи антиген тесту, що зроблений максимум за 1 добу до в’їзду в США

Детальніше про виключення дивіться тут https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/proof-of-vaccination.html#faq-exceptions

ТАЇЛАНД

Між Україною та Таїландом зберігається візовий режим поїздок громадян, за виключенням пред’явників дипломатичних і службових паспортів, а також осіб, які користуються паспортом громадянина України для виїзду за кордон (звичайним “закордонним” паспортом) і прибувають до Таїланду виключно з туристичною метою поїздки на термін до 30 днів, без урахування терміну перебування в карантині. Продовження візи/терміну перебування іноземців в цій країні є можливим; для цього необхідно звернутися до відповідного регіонального офісу Імміграційного бюро Таїланду.

Детальнішу інформацію з питань оформлення віз та дозволів на перебування можна знайти на веб-порталі Посольства Таїланду в Польщі за посиланням https://warsaw.thaiembassy.org/en/content-category/visa-application-during-covid-19

Важливо!

Всі без винятку особи, які планують прибути до Таїланду, мають попередньо отримати Сертифікат на в’їзд (Certificate of Entry) та після прибуття пройти за власний рахунок карантин в одному з визначених тайським урядом готельних комплексах. Порядок отримання Сертифікату на в’їзд розміщено за посиланням https://coethailand.mfa.go.th

Після прибуття до Таїланду необхідно пройти за власний рахунок карантин в одному з визначених тайським урядом готельних комплексах (ASQ – Alternative State Quarantine) протягом 14 днів, окрім вакцинованих осіб, що прибувають за туристичними програмами “Phuket Sandbox” та “Samui Plus”. Україну з серпня 2021 року було включено до переліку країн та територій, з яких можна відвідувати деякі регіони Таїланду за туристичними програмами «Sandbox Phuket» та «Samui Plus».
Деталі за посиланнями: https://www.tatnews.org/2021/06/initial-information-phuket-sandbox/
https://www.tatnews.org/2021/07/samui-plus-faqs/

Загальні правила в’їзду до Таїланду за категоріями осіб та перелік необхідних документів оприлюднено за посиланням https://www.caat.or.th/th/moicovid

ТУНІС

Для перетину туніського кордону необхідно надати негативний ПЛР-тест (арабською, англійською або французькою мовами із обов’язковим QR-кодом на бланку), здійснений за 72 години до реєстрації на літак, для усіх подорожуючих, включаючи вакцинованих та тих, хто мають імунітет до коронавірусу після перенесеного захворювання. Діти молодші 12 років від необхідності надання тесту звільняються.

Невакциновані або ті особи, які пройшли не повний курс вакцинації, зобов’язані пройти обов’язкову ізоляцію (за власний кошт) протягом 7 днів з моменту прибуття до Тунісу у визначених туніською владою місцях (готелях) – https://tunisie.co/article/16850/reserver/hotels/liste-hotels-confinement-tunisie-septembre-2021-424216. При цьому підтвердження бронювання та документ про оплату готелю, де проходитиме ізоляція, вимагається під час посадки на літак, який прямує до Тунісу. Після завершення вказаного періоду ізоляції необхідно здійснити повторний ПЛР-тест за свій рахунок.

Проходження самоізоляції не вимагається від повністю вакцинованих громадян України та тих, які прибули до Тунісу з туристичною метою, якщо експрес-тест, здійснений після прибуття в аеропорту, буде негативним. Водночас, туристи повинні залишатися у складі туристичних груп (cohorting), використовувати туристичний транспорт для пересування, а також дотримуватися санітарного протоколу по боротьбі з COVID-19, затвердженого Міністерством охорони здоров’я Туніської Республіки.

Вакциновані особи, які прибувають до Тунісу, повинні надати сертифікат про проходження повного курсу вакцинації, виданий органами охорони здоров’я країни проживання/отримання вакцини.
Туніс визнає вакцини, схвалені Європейською агенцією з лікарських засобів (EMA) і Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Водночас, на території Тунісу дозволений до застосування та визнається Sputnik V.

Радимо  оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Перед вильотом до Тунісу заповнити, підписати та роздрукувати Health Declaration form https://app.e7mi.tn. Буде згенеровано два документи, які повинні бути пред’явлені до посадки на борт та після прибуття.

ВАЖЛИВО!
Під час планування своєї подорожі до Туніської Республіки просимо врахувати, що між Україною та Тунісом діє візовий режим, тому громадяни України для в’їзду до Тунісу мають оформити візи. Спрощений візовий режим діє лише для громадян України, які прибувають до Тунісу з туристичною метою в складі організованих туристичних груп чартерними або регулярними авіарейсами.

Посольство Тунісу в Україні відсутнє, тому, щоб оформити візи, потрібно звертатися до Посольства Тунісу у Варшаві.

ТУРЕЧЧИНА

Поточні вимоги щодо в’їзду до Туреччини діятимуть щонайменше до кінця року.

Пасажири повинні мати негативний результат ПЛР-тесту, що зроблений не більше ніж за 72 години до в’їзду, або негативний результат експрес-тесту на антиген, що зроблений не більше ніж за 48 годин до в’їзду.

Від тесту звільнено дітей до 12 років, вакцинованих громадян (країною схвалені цифрові COVID-сертифікати з додатку Дія, роздруковані з порталу Дія та паперові міжнародні свідоцтва про вакцинацію), якщо вони були щеплені не менше ніж за 14 днів до в’їзду (Туреччина приймає всі вакцини, які використовують в Україні), а також громадян, що перехворіли на Covid-19 за останні 6 місяців (за умови надання довідки від лікаря).

Будь-який документ має бути заповнений англійською мовою.

Для в’їзду до країни авіаційним та морським шляхом, а також суходолом обов’язковим є наявність страхового поліса на COVID-19, який можна придбати онлайн на нашому порталі, та заповнення електронної форми на сайті Міністерства охорони здоров’я Туреччини: https://register.health.gov.tr/#

Електронну форму необхідно заповнити за 72 години до прибуття в Туреччину. Заповнену форму необхідно роздрукувати або зберегти на смартфон чи інший девайс для пред’явлення представнику авіакомпанії перед посадкою на рейс. Пасажири без заповненої форми не будуть допущені на авіарейс, оскільки на її основі автоматично генеруватиметься HES-код.

! HES-код – це персональний код, запроваджений Міністерством охорони здоров’я Туреччини, для відстеження переміщення людей, які можуть бути інфіковані. За допомогою коду МОЗ Туреччини зможе зв’язатися з вами у випадку будь-якого контакту з пацієнтом, інфікованим Covid-19, під час вашої подорожі. Тому при заповненні форми важливо вказувати актуальний номер мобільного телефону.

Заповнену форму також перевірятимуть на кордоні Турецької Республіки. Якщо ви не заповнили форму або внесли завідомо неправдиву інформацію на вас можуть накласти адміністративні санкції, а також вам можуть заборонити в’їзд до країни.

Окрім того, в аеропорту туристів можуть вибірково попросити пройти експрес-тест на захворювання.

УГОРЩИНА

Громадяни України можуть перетинати українсько-угорський кордон наземним транспортом без обмежень, запроваджених у зв’язку з розповсюдженням коронавірусу.

Для в’їзду громадян в Угорщину залишаються вимоги, визначені Кодексом Шенгенських кордонів:
– біометричний паспорт або віза,
оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)
– фінансове забезпечення.

! Для в’їзду до Угорщини авіаційним транспортом додатково вимагається або негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР, отриманий не пізніше 72 годин на момент в’їзду, або сертифікат про повну вакцинацію, коли з моменту введення останньої дози пройшло 14 днів (разом з громадянами, які мають сертифікат, також можуть без обмежень в’їжджати діти до 18 років).

Угорщина визнає всі типи вакцин, які використовуються в Україні для імунізації населення від COVID-19 (AstraZeneca (Covishield, SKBio), CoronaVac/Sinovac Biotech, Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Moderna). Країною схвалені цифрові COVID-сертифікати з додатку Дія, роздруковані сертифікати з порталу Дія, а також міжнародні свідоцтва про вакцинацію.

УЗБЕКИСТАН

При в’їзді на територію Республіки Узбекистан необхідно пред’явити негативний результат ПЛР-тесту, зроблений за останні 72 години до в’їзду (англійською або російською). Тест не потрібен дітям до 2 років.

Після прибуття до Республіки Узбекистан усі громадяни заповнюють відповідні анкети, де вказують адресу місця проживання/перебування.

Проходження 14-денної самоізоляції не вимагається (однак офіційно 14-денну самоізоляцію Уряд Республіки Узбекистан не відміняв).
Якщо у вас короткострокова поїздка до Узбекистану, то про це необхідно вказати при заповненні анкети.

Питання перетину Державного кордону з прикордонних держав громадянами Узбекистану та іноземними громадянами здійснюється на паритетній основі після погодження з сусідніми країнами.

ФІНЛЯНДІЯ

Здійснення необов’язкових поїздок (з туристичною метою) до Фінляндської Республіки буде дозволено громадянам, які приїдуть до Фінляндії прямим рейсом з України, або транзитом через країни, що також включені до «зеленого переліку», та які прибувають з підтвердженням повного курсу вакцинації проти COVID-19 та за умови, що з дати отримання другої дози вакцини пройшло 14 днів.

Фінської стороною визнаються паперові міжнародні свідоцтва про вакцинацію, що видаються в Україні, та наступні вакцини:
Comirnaty (Pfizer-BionTech)
COVID-19 Vaccine Spikevax (попередньо Moderna)
Vaxzevria (попередньо COVID-19 Vaccine AstraZeneca) COVID-19 Vaccine
Janssen (Johnson&Johnson)
BIBP/Sinopharm
COVISHIELD
CoronaVac

Громадяни України, що не мають підтвердження повного курсу вакцинації під час перетину державного кордону Фінляндії, мають надати один із таких документів:
– Сертифікат, що підтверджує отримання першої дози вакцини, що визнається Фінляндією. При цьому обов’язковим є проходження ПЛР-тесту через 72 години після прибуття до Фінляндії.
– Сертифікат, що підтверджує негативний результат ПЛР-тесту, зроблений в Україні не пізніше ніж за 72 години до перетину кордону. При цьому обов’язковим є проходження ПЛР-тесту через 72 години після прибуття до Фінляндії.
– Без наявності зазначених вище документів або за наявності підтвердження про те, що особа перехворіла на Covid-19, громадяни України будуть направлені на проходження ПЛР-тесту на прикордонному пункті контролі. При цьому обов’язковим є проходження ПЛР-тесту через 72 години після прибуття до Фінляндії.
! Проходження двох ПЛР-тестів після приїзду до Фінляндії є безкоштовним для усіх подорожуючих. Запис на проходження ПЛР-тесту можливий через сайт https://www.finentry.fi/en.

Для безвізового в’їзду до Фінляндії потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та  оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

ФРАНЦІЯ

З 10 жовтня 2021 Україну внесено до переліку країн так званої «помаранчевої» зони. У зв’язку з цим в’їзд громадян України до Франції відбувається відповідно до імміграційних правил Міністерства внутрішніх справ Франції на таких умовах:

– Немає обмежень для в’їзду, якщо громадянин України повністю вакцинований однією із вакцин, визнаних Європейським агентством лікарських засобів (EMA) і дозволених для використання на території Франції. До їх числа належать вакцини Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield і Jansen/Johnson & Johnson. При цьому вакцинація вважається повною, якщо минуло 28 днів з часу вакцинації вакциною Janssen і 7 днів з часу другої дози у разі вакцинації іншими вакцинами – Pfizer, Moderna, AstraZeeca/Vaxzevria/Covishield.
Крім того, в’їзд дозволено за умови, якщо минуло 7 днів після бустерної (третьої) дози ARNm (Moderna або Pfizer) після двох доз вакцини зі списку надзвичайних ситуацій ВООЗ (Sinovac/Coronavac або Sinopharm/BIBP Vero Cells).
Для контролю на кордоні вимагають пред’явити тільки документ, що підтверджує вакцинацію та заповнити заяву про відсутність симптомів Covid-19 та/або про відсутність контактів з особами, що захворіли на Covid-19 – https://passager.serveureos.org.
Разом з повністю вакцинованим дорослим може вільно в’їхати неповнолітня дитина до 18 років. Проте невакциновані діти віком від 12 років повинні представити негативний результат тесту, як описано нижче.

! Франція приймає сертифікати вакцинації у додатку Дія або роздруковані з порталу Дія, а також паперові міжнародні свідоцтва про вакцинацію.

– У разі, якщо громадянин України не пройшов вакцинацію, він може в’їхати до Франції тільки за нагальної потреби. Невідкладна причина подорожі до Франції має бути підтверджена до від’їзду. У разі неправдивого твердження або неправдивої причини, у посадці буде відмовлено.

Якщо пасажир не вакцинований, але має право в’їзду у Францію, він повинен надати негативний ПЛР-тест, зроблений не раніше, ніж за 72 години до в’їзду, або тест на антиген, зроблений не раніше, ніж за 48 годин до в’їзду. Ви маєте заповнити, роздрукувати та надати перед посадкою сертифікат, який доводить мету вашої подорожі – https://www.interieur.gouv.fr/content/download/128966/1028373/version/1/file/06-08-2021-attestation-entree-depuis-un-pays-de-la-zone-orange-version-anglaise.docx

Ви можете бути піддані скринінгу після прибуття, для чого Вас попросять заповнити форму, доступну за посиланням: https://passager.serveureos.org/
Вам також потрібно буде представити:
– Заяву під присягою, що засвідчує відсутність симптомів COVID-19 та будь-який контакт із підтвердженим випадком COVID-19;
– Присяга пройти тест на антиген або біологічну експертизу після прибуття до Франції;
– Присяга на проходження самоізоляції протягом 7 днів та ще одна присяга на проведення ПЛР-тесту наприкінці періоду ізоляції.

Зазначені умови в’їзду застосовуються як до дорослих, так і до дітей (віком від 12 років).

Для безвізового в’їзду у Францію потрібно мати дійсний біометричний закордонний паспорт та  оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Українці з біометричними паспортами для виїзду за кордон можуть також без віз подорожувати до 90 днів до департаментів та заморських територій Франції: Гваделупа, Мартініка, Гвіана, Реюньйон, Сан-П’єр і Мікелон, острів Майотта, острови Уолліс і Футуна, Нова Каледонія, Французька Полінезія, Сен-Бартелемі, Сен-Мартен.
При цьому, враховуючи епідеміологічну ситуацію, в’їзд до цих територій дозволяється за нагальної потреби або за умови вакцинації.
Детальніше за посиланням: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/outre-mer

ХОРВАТІЯ

Подорожуючі з України можуть здійснити поїздку до Республіки Хорватії без необхідності доводити або обґрунтовувати свої причини поїздки. Рішення є чинним до 15 листопада 2021 року.

Для безвізового в’їзду до Хорватії потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та  оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Туристи можуть надати для в’їзду один із документів:
– документ, який підтверджує негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше 72 годин з моменту тестування до моменту перетину хорватського кордону, або швидкий тест на антиген – RAT на SARS-CoV-2, зроблений не пізніше 48 годин до моменту перетину хорватського кордону;
– сертифікат про щеплення, який свідчить, що особа вакцинована двома дозами вакцини від Covid-19, яка використовується в країнах-членах ЄС (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, SinoPharm, Sputnik V) не пізніше 14 днів від моменту в’їзду в Хорватію та не є старішою за 365 днів. Якщо вакцина передбачає одну дозу (Janssen/Johnson&Johnson), то вакцинація повинна бути здійснена не пізніше 14 днів від моменту в’їзду в Хорватію;
– медична довідка про те, що особа одужала від COVID-19 і отримала одну дозу вакцини протягом шести місяців від зараження вірусом, за умови, що особа була щеплена в межах 210 днів до моменту перетину кордону;
– позитивний результат ПЛР-тесту, або швидкого тесту на антиген, згаданий у пункті 1, що підтверджує, що особа одужала від вірусної інфекції SARS-CoV-2, який був проведений за попередні 180 днів, та який є давнішим за 11 днів з дати прибуття до пункту перетину кордону, або довідка про те, що особа одужала від COVID-19, видана лікарем;
– за відсутності одного чотирьох вищезазначених документів в’їзд до Хорватії може бути дозволений за умови зобов’язання перебування на самоізоляції до здачі тестів на території Хорватії за свій кошт. Після отримання результатів тестів особа звільняється від самоізоляції. За відсутності можливості здачі тестів самоізоляція триває 10 днів.

Діти до 12 років звільняються від обов’язку тестування, якщо подорожують з батьками/опікунами, які мають негативний результат ПЛР-теста, швидкий тест на антиген чи підтвердження лікаря, що особа хворіла на Covid-19.

Особи, у тому числі і громадяни України, які прибувають до Хорватії з країн, де поширено новий штам коронавірусу (cписок країн опубліковує Інститут охорони здоров’я Хорватії (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Popis-država-za-koje-se-pri-dolasku-u-Republiku-Hrvatsku-primjenjuju-posebne-epidemiološke-mjere-prilikom-prelaska-granice.pdf), при в’їзді в Хорватію повинні пред’явити негативний результат ПЛР-тесту (дійсний 48 годин), а також їм буде призначена 14-денна самоізоляція. Самоізоляцію можна зменшити до 7 днів за умови здачі додаткового ПЛР-тесту за власний кошт на території Хорватії (після 7 днів самоізоляції) і якщо тест буде негативний.

Прикордонна служба Хорватії рекомендує усім подорожнім зареєструвати свій намір про в’їзд до країни на сайті МВС Хорватії https://entercroatia.mup.hr/, де потрібно, крім особистих даних, внести інформацію щодо негативного результату тесту (прикріплення документу за наявності). Реєстраційний номер присвоюється одразу після закінчення реєстрації на сайті МВС Хорватії – таке підтвердження пришвидшить перетин кордону, однак не є дозволом на в’їзд від МВС Хорватії.

ЧЕХІЯ

  • Для безвізового в’їзду до Чехії потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні.

    Громадяни України, повністю вакциновані однією зі схвалених ЄС вакцин, зазначених нижче, можуть в’їхати до Чехії з будь-якою метою без необхідності дотримання будь-яких додаткових карантинних заходів (тобто без необхідності проходити тестування або самоізоляцію). Потрібно буде тільки заповнити реєстраційну форму до приїзду https://plf.uzis.cz/
    Повністю вакцинованими вважаються особи (повинно пройти не менше 14 днів після введення другої дози, у разі двоетапної вакцини) однією з наступних вакцин:
    – AstraZeneca (Vaxzevria)
    – Moderna (Spikevax)
    – Pfizer BioNTech (Comirnaty)
    – Johnson & Johnson (Janssen)
    – Covishield
    ! Щоб отримати дозвіл на в’їзд в якості повністю вакцинованої особи, необхідно буде надати цифровий COVID-сертифікат, отриманий в додатку Дія, або роздрукований з портала Дія.

    В’їзд для не вакцинованих громадян України до Чехії заборонений, за винятком тих, які мають дозвіл на проживання в Чехії або візу, видану органами Чеської Республіки. Громадянам України, які мають дозвіл на проживання в іншій країні ЄС – відповідну пластикову картку (УВАГА! Довготермінова віза таким дозволом не вважається), дозволений в’їзд за умови наявності підтвердження мети поїздки.

    В’їзд у виняткових гуманітарних ситуаціях (здійснення планованих медичних оглядів чи операцій, виконання рішень суду, участь у судовому засіданні, догляд за несамодостатнім членом сім’ї, догляд за дитиною тощо) дозволений за наявності підтверджуючих документів, виданих чеськими органами, зокрема це:
    – довідка від лікаря або медичної установи;
    – виклик до суду;
    – запрошення від державного органу;
    – довідка про необхідність належного догляду (від лікаря чи соціальної служби) та документи на підтвердження родинних зв’язків з цією особою;
    – судове рішення про встановлення опіки над дитиною чи зустрічей з нею.

    Громадяни України, які, відповідно до зазначеного, мають право в’їзду до Чехії, зобов’язані:
    – до прибуття до Чехії заповнити відповідний електронний формуляр: https://plf.uzis.cz/ . Заповнення та надсилання формуляру є автоматичним інформуванням відповідної санепідемстанції про прибуття особи. Отримане на e-mail підтвердження про заповнення формуляру (роздруковане або збережене на мобільному пристрої) слід подати під час прикордонного контролю або при перевірці місця проживання.
    – при перетині кордону з Чеською Республікою пред’явити підтвердження про негативний PCR тест на коронавірус, зроблений не раніше, ніж за 72 години до в’їзду;
    – не раніше, ніж через 5 днів після приїзду до Чехії, зробити на території Чеської Республіки повторний тест на коронавірус;
    – до отримання результатів повторного тесту перебувати на домашній самоізоляції;
    – упродовж 10 днів після приїзду поза межами свого помешкання носити респіратор типу FFP2.
  • ЧОРНОГОРІЯ

Громадянам Чорногорії та іноземцям дозволяється в’їзд до Чорногорії лише за виконання однієї з наступних умов:
• підтвердження, що особа була повністю вакцинована проти COVID-19. Після останньої дози вакцини обов’язково має пройти 14 днів. Чорногорією приймається будь-яка вакцина, а сам документ вакцинації може бути в електронному або паперовому вигляді;
• негативний тест ПЛР не старше 72 годин;
• негативний експрес-тест на антиген не старше 48 годин;
• докази перенесеної хвороби COVID-19 (після позитивного ПЛР або швидкого тесту на антиген пройшло не менше 14 днів і не більше 180 днів).

Якщо особи, незалежно від того, чи є вони чорногорськими громадянами чи іноземцями, які мають постійне місце проживання в Чорногорії, не мають жодного з чотирьох доказів, їх направляють на чотирнадцятиденну самоізоляцію, яка може бути припинена на шостий день після в’їзду до Чорногорії після негативного тесту ПЛР.
Водночас, до Чорногорії все ще без будь-яких обмежень можна в’їжджати із країн регіону: Сербії, Хорватії, Боснії і Герцеговини, Албанії, Косово та Північної Македонії. Це стосується як громадян Чорногорії, так і громадян цих країн

До дітей до 18 років не застосовуватимуться вимоги щодо наявності тестів або вакцинації.

  • ШВЕЙЦАРІЯ

Короткостроковий в’їзд (до 90 днів) до Швейцарії з України дозволено з будь-якою метою

Для безвізового в’їзду у Швейцарію потрібно мати дійсний біометричний закордонний паспорт та  оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Для в’їзду в країну потрібно надати один з документів:
– сертифікат повної вакцинації від COVID-19. Повна вакцинація повинна бути проведена не менше ніж 14 днів тому та не більше ніж 12 місяців тому. Підтвердженням для вакцинованих осіб може служити COVID-сертифікат в Дія. Дітям до 18 років, які подорожують з повністю вакцинованими дорослими, також може бути дозволений в’їзд до Швейцарії.
Вакцини, схвалені Швейцарією:
AstraZeneca (Vaxzevria, SKBio і Covishield);
Pfizer/BioNtech (Comirnaty);
Johnson & Johnson (Janssen);
Sinovac (CoronaVac);
Moderna (Spikevax);
Sinopharm (BIBP).

– невакциновані особи повинні мати негативний результат ПЛР тесту (тест необхідно зробити максимум за 72 години до в’їзду), або негативний результат швидкого тесту на антиген (тест необхідно зробити максимум за 48 годин до в’їзду).

З 20 вересня 2021 року особи, які не були вакциновані або які не одужали, повинні здати через чотири-сім днів після в’їзду на територію Швейцарії за свій рахунок повторний тест на COVID-19. Про результат другого тесту має бути повідомлено відповідне кантональне відомство охорони здоров’я за місцем перебування особи. Діти віком до 16 років звільняються від тестування.

За допомогою інтерактивної програми Travelcheck можливо перевірити індивідуальні умови для в’їзду до Швейцарії: https://travelcheck.admin.ch/home

Подорожуючим до Швейцарії літаком, слід завчасно заповнити в’їзний формуляр: https://swissplf.admin.ch/formular

Тести не потрібні:
– пасажирам віком до 16 років;
– пасажирам з позитивним результатом тесту на COVID-19 за останні 6 місяців. У них також повинен бути сертифікат одужання;
– пасажири з сертифікатом про вакцинацію проти COVID-19, що підтверджує, що вони отримали останню дозу вакцини до прибуття. Більш детальну інформацію можна знайти на https://www.bazl.admin.ch/bazl/en/home/good-to-know/air-passenger-rights/coronavirus.html#accordion_16682954201622213736412;
– громадяни і жителі Швейцарії, що не мають можливості пройти тестування в країні відправлення. Вони повинні заповнити форму самостійної заяви, отриману за адресою https://tinyurl.com/2xllqfnn. Після прибуття вони проходять тест на COVID-19;
– інші винятки можна знайти на https://tinyurl.com/2xllqfnn

За відсутності необхідних документів пасажири будуть поміщені на карантин на 10 днів. Список винятків з карантину можна знайти за адресою https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende./quarantaene-einreisende.html

ШВЕЦІЯ

З 26 липня 2021 дозволено в’їзд до Королівства Швеція громадян України (власників біометричних паспортів) для здійснення необов’язкових, зокрема, туристичних подорожей.

Для безвізового в’їзду до Швеції потрібно мати діючий біометричний закордонний паспорт та  оформити поліс медичного страхування на весь термін перебування в країні. (КУПИТИ ПОЛІС – 0679420798)

Всі невакциновані туристи повинні надати негативний результат тесту на COVID-19 (PCR, LAMP, TMA or antigen). Тест повинен бути зроблений за 72 години до в’їзду в Швецію (вважається час з моменту здачі біологічного матеріалу). Тест не потрібен дітям до 18 років.

Від вимоги наявності негативного тесту на COVID-19 при в’їзді в країну також звільняються громадяни, які подорожують з Данії, Фінляндії, Ісландії та Норвегії, та вакциновані туристи.

! Зараз Швеція визнає цифрові сертифікати про вакцинацію, згенеровані в додатку Дія. В’їзд в країну буде дозволений, якщо з дати отримання другої дози вакцини пройшло 14 днів.

Швеція визнає вакцини, затверджені згідно з постановою (ЄС) 726/2004, або дозволені ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях:
Comirnaty (COVID-19 vaccine BioNtech Tozinameran)
Spikevax (COVID-19 vaccine Moderna)
Vaxzevria (COVID-19 vaccine AstraZeneca)
COVID-19 vaccine Janssen
COVID-19 vaccine AstraZeneca/SKBio
COVISHIELD (Serum Institute of India COVID-19 vaccine)
COVID-19 vaccine BIBP/Sinopharm
CoronaVac (COVID-19 vaccine Sinovac)

Детальна інформація на сайті Поліції Швеції: https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden/

Купуйте страхівки лише в офіційних точках продажу аби уникнути шахрайських дій та ризиків придбати підроблені поліси по яких Ви ніколи не отримаєте виплати.

Туристичне страхування від PZU

Ми представляємо офіційну точку продажу групи PZU Україна.

ПЕРЕВІРИТИ точку продажу НАТИСНІТЬ ТУТ

Саме її рекомендує для продажу Консульство Польщі (див.тут)

Наші адреси ви можете знайти за посиланням 

Інформація за телефонами:

067 942 07 98,

Хто може бути застрахованим?

Особи віком до 75 років, які виїжджають за кордон (для країн Шенгенської угоди на страхування приймаються особи, незалежно від віку, при умові перебування за кордоном не більше 31 дня та строку страхування не більше 184-х днів)

Розрахувати та купити
ОНЛАЙН

Програма «Стандарт»

(тривалість поїздки – 3-365 днів, ліміт страхового покриття – 30 000 – 60 000 USD/EUR):

  • #оплата медичних витрат (#швидка медична допомога, невідкладне #стаціонарне або #амбулаторне лікування)
  • #невідкладна стоматологічна допомога до 200 USD/EUR
  • #транспортування та репатріація у випадку захворювання
  • #репатріація у випадку смерті
  • #витрати на термінове повідомлення про настання страхового випадку
  • #відшкодування витрат при відмові у візі

Програма «Бізнес» 

(тривалість поїздки – 1-365 днів, ліміт страхового покриття – 30 000 – 75 000 USD/EUR):

  • оплата медичних витрат (швидка медична допомога, невідкладне стаціонарне або амбулаторне лікування)
  • невідкладна стоматологічна допомога до 200 USD/EUR
  • транспортування та репатріація у випадку захворювання
  • репатріація у випадку смерті
  • витрати на термінове повідомлення про настання страхового випадку
  • поїздка співробітника, для заміщення Застрахованої особи у відрядженні
  • дострокове повернення Застрахованої особи із-за кордону до місця постійного проживання у зв’язку із смертю близьких родичів
  • втрата або крадіжка документів
  • втрата або затримка багажу (більше ніж 4 годин)
  • відміна або затримка авіарейсу (більше ніж на 4 години)
  • постановка в стоп – лист та відновленням банківської картки
  • відшкодування витрат при відмові у візі

Програма «Еліт»

(тривалість поїздки – 1-365 днів, ліміт страхового покриття – 30 000 – 75 000 USD/EUR):

  • оплата медичних витрат (швидка медична допомога, невідкладне стаціонарне або амбулаторне лікування)
  • невідкладна стоматологічна допомога до 200 USD/EUR
  • транспортування та репатріація у випадку захворювання
  • репатріація у випадку смерті
  • візит близького родича для відвідування Застрахованої особи, що перебуває на стаціонарному лікуванні
  • евакуація дітей до 14 років, які залишились без нагляду дорослої особи
  • витрати на термінове повідомлення про настання страхового випадку
  • поїздка співробітника, для заміщення Застрахованої особи у відрядженні
  • дострокове повернення Застрахованої особи із-за кордону до місця постійного проживання у зв’язку із смертю близьких родичів
  • буксируванням до найближчого місця ремонту
  • доставкою необхідних запчастин
  • втрата або крадіжка документів
  • втрата або затримка багажу (більше ніж 4 годин)
  • відміна або затримка авіарейсу (більше ніж на 4 години)
  • постановка в стоп – лист та відновленням банківської картки
  • відшкодування витрат при відмові у візі

Розрахувати та купити
ОНЛАЙН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *